Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Olvasókönyv: A drogos Piroska a nagymama nyugdíját követeli

Egy, a minisztérium által is jóváhagyott nyolcadikos ukrán olvasókönyvben egy részeges Piroska terrorizálja a nagymamát. A tárca egyik főosztályvezetője semmi kifogásolni valót nem lát az átértelmezett mesékben.
A nyolcadikos általános iskolásoknak szóló kísérleti ukrán irodalomtankönyv Piroskája az erdő szélén felhajtja a nagyinak bepakolt bort, rágyújt egy marihuánás cigarettára, s a rátámadó farkast egyetlen leheletével szelídíti meg, hogy aztán megragadja a füleit, a hátára pattanjon, s úgy nyargalásszon rajta az erdőben. Így érkezik meg a nagymama házához is, ahol berúgja az ajtót, és így köszön: "Adj pénzt, öreglány!" A megszeppent nagyi odaadja teljes nyugdíját, amit viszont Piroska kevesell, és kilátásba helyezi: ha nem kap többet, megeszi a nagymamát.

Natália Szovenko, egy nyolcadikos kislány édesanyja hallatlanul felháborodott, amikor beleolvasott a tankönyvbe. "Kategorikusan ellenzem, hogy az én gyermekemet ilyen mesékkel traktálják az iskolában!" - fakadt ki, s hozzátette: "felháborító, hogy akadt olyan szerző, aki képes volt ennyire kicsavarni azt a mesét, amelyen valamennyien felnőttünk!"

`Az olvasókönyvben közölt mesék az ukrán szatíra legfrissebb irányzata szerint lettek átértelmezve.`
`Az olvasókönyvben közölt mesék az ukrán szatíra legfrissebb irányzata szerint lettek átértelmezve.`

Nos, a szóban forgó szerző nem más, mint Jevgenyij Dudar, ismert ukrán humorista, akinek még számos hasonló művét tartalmazza a könyv. Írásait a Közoktatási Minisztériumban színvonalasnak tartják, és semmi természetellenest nem látnak a tartalmukban. Jekatyerina Taranyik-Tkacsuk, a tárca alap- és középfokú oktatással foglalkozó főosztályának vezetője a Szevodnya című lap munkatársának elmondta, hogy az olvasókönyvben közölt mesék az ukrán szatíra legfrissebb irányzata szerint lettek átértelmezve. A főosztályvezető kiemelte: az átfogalmazott történetek sokkal közelebb állnak a mai ifjúsághoz, akik így önmagukkal szembesülhetnek.

"Éppen ideje, hogy ráébresszük mind a szülőket, mind pedig a gyerekeket arra, mennyit változott a világ azóta, hogy Charles Perrault megírta Piroska történetét" - nyilatkozta a minisztériumi főosztályvezető.

Olvasóink írták

  • 3. jockey 2008. december 17. 14:25
    „Már Piroska is lenyúlja a nyugdíjat? Ugyanúgy, mint a kormány a 13. havit?”
  • 2. nyusz 2008. december 16. 21:56
    „hát ide fajult a világ!!!!!!ahelyet probálnák a fiatalokat jo utra tériteni.”
  • 1. Diákcsemege 2008. december 16. 20:44
    „Ukrajnában is liberális kézben van az oktatásügy?? Sajnos a mellékelt ábra szerint ott is erre tendál a világ.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Viktor kocsmai bunyó után jelentkezett a Megasztárba

A Megasztár finalistája egy rendkívül zűrös időszak után jelentkezett a Megasztárba - azóta élete… Tovább olvasom