Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Ókori átoktáblát tártak fel Libanonban

A Kiotói Egyetem régészei libanoni ásatásaik során egy, a Kr.u. II-IV. századból származó ólomtáblácskát tártak fel, amelynek "szerzője" az elhunytak szelleméhez fohászkodik segítségért.
A 6 centiméter széles, 14,7 centiméter hosszú ólomlapocskára egy földalatti sírkamra bejáratánál bukkantak. Az ógörög felirat kívánsága szerint "Távozzon tőlük az igazságtalanság" és "Borítsák el őket az undor, a szégyen és a gyalázat jegyei", majd a táblácskán négy személy nevének felsorolása következik.

Maeno Hirosi, a Hirosimai Egyetem docensének magyarázata szerint a közemberek, más eszközök híján gyakorta a természetfölötti erőket hívták segítségül, hogy elérjék azt, amire önmaguk képtelenek voltak. A Kr.e. IV.-V. századtól kezdve terjedt el széles körben az átoktáblák (Defixionum tabellae) használata, különösen a Földközi-tenger medencéjében.

Az átoktáblákat általában a vesztes fél utolsó megoldásként alkalmazta, amikor már csak ez az egy "intézkedés" állt a lopás vagy egyéb bűncselekmény, illletve a szerelmi hűtlenség áldozata rendelkezésére, hogy ellenfele, haragosa számára a rossz szerencsét biztosítsa. A mágikus szöveg alkalmas volt a kicsinyes frusztrációk levezetésére, a tolvajok megbüntetésére, de használták kereskedők és sportolók is versenytársaik megkárosítására.

Az átoklemezek általában kis, vékony fémlapok voltak, melyeket hengerré göngyölítettek fel, és templomok, kutak, vizek vagy szentnek tartott helyek közelében dugták el. Halott mellé is helyezték, gyakran bábut is "mellékelve", hogy a haragos vagy az ellenfél megkínzását is "biztosítsák".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tanárok utolsó mentsvára? Rágózz fiam!

Arról nem szól a fáma, mennyire elkeseredettek a német tanárok, de tény, a rágó(zás) a tanítás… Tovább olvasom