Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Nyugdíjkorhatárt vagy adót kell emelni Nagy-Britanniában

Vagy a nyugdíjkorhatárt, vagy a személyi jövedelemadót kell drasztikusan emelnie a brit kormánynak, mert a jelenlegi közfinanszírozási helyzet fenntarthatatlan - áll az egyik vezető londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont friss elemzésében.
A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) szerdán kiadott havi helyzetértékelése szerint az állami nyugdíjjogosultság alsó korhatárát már 2015-ig 70 évre kellene emelni a jelenlegi 65 évről. Ha ez elmarad, akkor a személyi jövedelemadó jelenleg 20 százalékos alapkulcsának 7 százalékpontos emelése, vagy a közalkalmazotti bérek öt évre szóló befagyasztása, vagy az áfa szélesebb körű alkalmazása, vagy ezek valamely kombinációja válik szükségessé - áll a NIESR előrejelzésében.

Az ellenzéki Konzervatív Párt múlt havi éves kongresszusán közölte: ha a jövő évi parlamenti választáson kormányra kerül, a tervezettnél tíz évvel előbb, 2016-tól elkezdi a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését. A NIESR szakértői ezt üdvözlendő, "ám messze nem elégséges" lépésnek nevezték. A cég szerint a politika egyelőre "nem hajlandó tudomást venni" a súlyos közfinanszírozási helyzetről, sem az azzal járó, komor választási kényszerekről. A 2009-2010-es pénzügyi évre szóló brit költségvetési törvény 175 milliárd fontos (50 ezer milliárd forintos) hiánnyal számol.

Ez azt jelenti, hogy a brit államháztartási deficit az idén eléri a hazai össztermék (GDP) becsült értékének 12,4 százalékát, ami példátlan hiány lenne a modern brit gazdaságtörténetben. A hatalmas deficitet a mély recesszió okozta adóbevétel-kiesés, valamint a bankrendszer tőkepótlása és a gazdaságélénkítő programok duzzasztják.

A Standard Ú Poorís nemzetközi hitelminősítő nemrégiben Londonban kiadott elemzésében azt jósolta, hogy csak a brit bankrendszer újratőkésítése a brit hazai össztermék 7-10 százalékába is belekerülhet. Az SÚP néhány hete, hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó intézkedéssel stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a GDP-érték 100 százalékát.

Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója a héten egy skóciai üzleti fórumon elmondta: a brit bankrendszerben végrehajtott közvetlen kormányzati befektetések és garanciavállalások összege megközelíti az ezermilliárd fontot (280 ezer milliárd forint). A bankkormányzó szerint a pénzügyi válság közfinanszírozási árát egy teljes nemzedéken át fizetni kell majd. A nyugdíjkorhatár 70 évre emelését a minap egy tekintélyes brit üzleti szervezet, az Institute of Directors (IoD) is javasolta. A vállalatvezetői fórum elemzésében az állt, hogy erre "lehetőség szerint minél hamarabb" szükség lenne, tekintettel a várható élettartam folyamatos emelkedésére.

Az IoD adatai szerint 1950-ben egy 65 éves embernek átlagosan további 12 év élettartamra volt kilátása Nagy-Britanniában. Most már azonban ugyanebben a korban 19 év a várható átlagos további élettartam, és lehetetlen a potenciálisan akár 25-30 évig is tartó nyugdíjas lét finanszírozása 30-35 évnyi munkaviszonyból - állt az elemzésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai autópiacon véget ért a legendás márkahűség

Az amerikai autópiacon véget ért a legendás márkahűség, a kereskedők már nem számíthatnak… Tovább olvasom