Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Nyugat-Szumátra: a férfié a megtiszteltetés, a nőé a tulajdon - képek

Indonézia legnagyobb szigetének középső és nyugati területeit hatalmas hegyek, kéken-zölden csillogó krátertavak, kanyonok, csodálatos vízesések, gyönyörű rizsföldek, fehér fövenyes korallszigetek változatossága jellemzi.

Nyugat-Szumátra a minangkabau népcsoport hazája, itt találkozhatunk a világ legnagyobb, ma is élő matrilineáris, azaz anyai ágon öröklődő kultúrájával.

A minangkabauk földjére tett utazás egyben egy különleges kirándulás a legendák világába is, ahol többnyire szintén a nőké a főszerep.

Ahol a bivalyok harca egy nép nevét adta

A vízibivaly a minangkabau kultúra meghatározó szereplője. De magának a népcsoportnak az elnevezése is innét ered.

A legenda szerint, amikor a jávai királyság Nyugat-Szumátra meghódítására tört, az itt élők javaslatára bivalyaik küzdöttek meg a győzelemért.


Pillanatképek Nyugat-Szumatráról - fotók: Németh Krisztina.


A jávaiak egy hatalmas bikával érkeztek, a szumátraiak viszont egy éhes kicsi borjút állítottak ki ellene, melynek hegyes szarvait méreggel itatták át.

A borjú azt hitte, a bika az anyja, és azonnal a tőgyek keresésére indult, alulról halálosan megsebesítve azt. Az emberek pedig azt kiáltották: Minang kabau, minang kabau, azaz a mi bikánk győzött. A jávai király elismerte a vereséget és visszavonult. Azóta nevezik magukat a nyugat-szumátraiak minangkabaunak, azaz győztes bivalynak.

A házak tetejét a bivalyok szarva formázza

A vízibivaly jelével úton-útfélen találkozhatunk, hiszen bivalyszarv formájúra mintázzák a házak tetejét.

A hagyományos házak tetőszerkezete könnyed építésű, égnek meredő bivalyszarvakra emlékeztető csúcsokkal. Külső falait apró, színes, faragott minták borítják, belülről pedig gazdag mintázatú, színes textíliák.

A házak építésénél nem használtak egyetlen szeget sem, szerkezetük garantáltan földrengésbiztos. Ahogy ők mondják, a jó minangkabau ház olyan, mint egy hajó, ami kiválóan bírja a hánykolódást a tengeren. A ma megtekinthető, legrégebbi minangkabau épület 350 éves.

Nem volt ilyen hosszú életű a Pagaruyung királyi palotának a Batusangkar faluban 1976-ban felépített másolata, melybe 2007-ben villám csapott és teljesen leégett. Ma már a második másolatban készülő új palota is csaknem teljesen kész, de belülről még nem látogatható.

Kanyonok és zöldellő rizsteraszok világa

A minangkabau kultúra központja, a közel ezer méterrel a tengerszint felett fekvő Bukittinggi egy zajos és nagy forgalmú kereskedőváros, ám a környéke – a vadregényes, sűrű erdőkkel borított hegyoldalakkal, zöldellő rizsteraszokkal – meseszép. A Panoráma parkból bámulatos kilátás nyílik a város alatt húzódó Sianok kanyonra.

A kicsit távolabb eső, festői szépségű Harau kanyonban pedig száz-kétszáz méter magas függőleges sziklafalak veszik körül a csodálatos rizsföldeket, a sziklákról hét vízesés zúdul a mélybe.

Bukittingi környékén nyílik az egy méter körüli átmérőjével és közel tíz kilogrammos súlyával a világ legnagyobb virága, a Rafflesia arnoldii.

Maninjau-tó – a térség kedvelt kirándulóhelye

A páratlan szépségű Maninjau-krátertó kihagyhatatlan kirándulóhely.

Bukittingiből az esőerdőn, majd rizsteraszokon át egy megerőltető, ám annál szebb gyalogtúrával is eljuthatunk a tengerszint felett 461 méterrel fekvő tóhoz, ahonnét 44 – alulról felfelé számozott – hajtűkanyaron át vezet vissza az országút a városba.

Indonézia egyik leggyönyörűbb tava a legenda szerint akkor alakult ki, amikor kilenc ifjú egyetlen húga, a gyönyörű Sani és szerelme, Sigiran belevetették magukat az itt magasló "tüzes hegy" forró krátervizébe.

Ekkor a vulkán kitört, egy hatalmas kráter képződött, amit víz töltött fel és tó született. A kilenc fivér pedig mind hallá változott.

Egy város, mely a konyhájáról lett híres

Nyugat-Szumátra legnagyobb városa az Indiai-óceán partján fekvő Padang. A hatalmas kikötőváros tarka forgatagának különleges szereplői a rikító színekben pompázó, agyondekorált városi kisbuszok.

A hosszan elhúzódó tengerparti sétányon pedig gyönyörű naplementék mellett jobbnál jobb étkezdékben ismerkedhetünk a messze földön híres padang konyha meglehetősen csípős remekeivel.

A masakan padang, vagyis a padang éttermekben naponta mindössze egyszer, esetleg kétszer főznek, az előre elkészített ételeket pedig nagy tálakban az étterem kirakatában tornyozzák fel.

Ezekből lehet választani, de általában kis tányérkákban kihozzák elénk a teljes választékot, persze csak kicsi adagokban, a végén pedig csak azt kell kifizetni, amit ténylegesen elfogyasztottunk.

A tenger szerelmeseit korallsziget várja

A tenger szerelmeseinek is akad a térségben könnyen és gyorsan elérhető jó hely.

A Padang kikötővárostól délre eső Bungus Bay kiváló kiindulópont a parttól 1–2 órányi hajóútra található, szebbnél szebb korallszigetekhez.

A Cubadak, Pagang, Sikuai vagy Nagari Sungai Pinang fehér homokos partjaihoz közeli korallzátonyoknál meleg, kristálytiszta vízben gyönyörködhetünk a színpompás tenger alatti világ látványában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eszenyi Enikőt megműtik

Megműtik pénteken Eszenyi Enikőt, a Vígszínház igazgatóját, erre egy közelmúltban történt baleset… Tovább olvasom