Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Nyolcéves a legfiatalabb pszichopata gyilkos

A gyermekek körében is megfigyelhető a pszichopata bűnözés, az úgynevezett zöldfülű pszichopátia, ami nagyon súlyos, visszafordíthatatlan kórkép, és már 8 éves kortól megfigyelték a szakemberek - jelentette ki Ranschburg Jenő pszichológus, akit gyermekek által az utóbbi időkben elkövetett gyilkosságok kapcsán kérdezett az MTI.

Mint a professzor hangsúlyozta, ezektől a konkrét esetektől elvonatkoztatva, általánosságban mondja, hogy ez a fajta betegség a legtöbb esetben indulat nélküli gyilkolásra való hajlamot jelent. Ez nem az, amikor valaki "mély indulatában és keserűségében öl", hanem "teljesen hideg belsővel, érzéketlenséggel", a brutális bűncselekményt előre kitervelve és kegyetlen módszerekkel végrehajtva.

A bűncselekményeket sok esetben "hideg kíváncsiságból" követik el. Ranschburg Jenő erre példaként egy egyesült államokbeli esetet hozott fel: a 8 éves kisfiú arra volt kíváncsi, milyen dolog megfulladni. Hároméves társát belökte a medencébe, és egy széket a víz mellé húzva végignézte társa fuldoklását és halálát.

Az érzéketlenség végigkíséri ezeket a bűncselekményeket, ráadásul teljesen elmarad a bűnbánat is.

Ranschburg Jenő kiemelte: a zöldfülű pszichopata "nem szeret, nem tanul és nincs bűntudata". Nem képes érzékelni mások feléje irányuló szeretetét sem, ahogy ő maga sem tud szeretni. Nem okul saját bűneiből, és újra meg újra elkövethet brutális gyilkosságokat. A bűntudat hiánya pedig abban mérhető le, hogy mindig kóros mértékben hárítja át a felelősséget másokra.

A professzor ennek egyik példájaként beszélt arról az amerikai 12 éves kislányról, aki lakásuk ablakából a szemközti óvoda udvarán lévő gyermekek közül kettőt lelőtt, és amikor megkérdezték tőle, hogy miért csinálta, azt válaszolta, gyűlöli a hétfőt, valamivel fel kellett dobnia a napot.

Ugyanakkor sok esetben ezekre a fiatalkorú bűnözőkre jellemző egyfajta "pszichopata báj": ha akarnak, kifejezetten vonzóak tudnak lenni, és "az ujjuk köré csavarják akár még a pszichológusokat is".

A professzor tapasztalatai szerint a zöldfülű pszichopaták száma azért nőhetett meg, mert a kóros szeretethiány egyre több családban előfordul. Ez akkor alakul ki, amikor a gyermek élete első néhány évében nem kapja meg szüleitől a szeretetet, a figyelmet, a mosolyt, a beszédet, az érintést, és emiatt ő maga sem tanul meg szeretni. Azért is veszélyes ez a jelenség, mert az elmaradt szeretetet nem lehet egy későbbi életszakaszban "bepótolni".

Ranschburg Jenő rámutatott: a mai világban a gyermekeket sokszor tehertételnek fogják fel a felnőttek. A gyermek ezt érzi, mint ahogy azt is megtapasztalja, hogy nem kommunikálnak vele. Emiatt "űr keletkezik a gyermekben, és a telekommunikációhoz menekül", azonban nem a tévétől és a számítógéptől való eltiltás a megoldás, hanem az emberséges bánásmód, az, hogy foglalkozzanak a gyermekekkel.

Az iskolai erőszak is azoknak a tanulóknak az esetében fordul elő, akiknek életében a televíziózásnak akkora befolyása van, hogy szinte helyettesíti a szülőkkel folytatott párbeszédet. Az erőszakos cselekményeket bemutató filmeknek nyolcéves korig különösen káros a hatásuk, ezen életkor felett a gyermekek már tudnak elvonatkoztatni, és kritikával kezelik az ott látottakat - hangsúlyozta.

Olvasóink írták

 • 11. enéh 2010. szeptember 07. 09:02
  „És itt a legújabb, megöli a 18 éves fiú a 16 éves barátnőjét? Miért? Ennyit ér az emberélet? Minden fiatal mellé pszichológust kellene állítani, ha már a családja nem áll mellette? Nem vagyok férfi, de lehet, hogy jót tett anno a sorkatonaság, egy kicsit megtörte azt a fene nagy egot, és talán érzékeltette, hogy mindig van erősebb?”
 • 10. Wakeup_Mankind 2010. szeptember 06. 21:35
  „mondja Ranschburg, aki ütötte vágta saját gyerekeit

  "az ujjuk köré csavarják akár még a pszichológusokat is".
  hűha-hűha, ez aztán a kunszt, vak vezet világtalant”
 • 9. pihent 2010. szeptember 06. 21:32
  „meir!
  szerintem se tudsz olvasni
  RJ nem a magyar fiatalkorú bűnözőkkel kapcsolatosan beszélt, hanem általában a gyerekkorú pszichopatákról.
  A cikk maga komoly kérdéseket feszeget, méghozzá azt, hogy ha egy gyerek nem kap elég szeretetet a környezetétől, ő maga is érzéketlenné válhat mások gondjaival szemben. Ergo: a gyerekre mindig kell, hogy legyen idő.”
 • 8. Magyaroknyila 2010. szeptember 06. 20:58
  „Három Izraeli fiatalkorú kábítószer csempész Japánba várja büntetését.Bravó meir.”
 • 7. ToMMo 2010. szeptember 06. 20:16
  „meir
  kár, hogy nem veled kapcsolatban...”
 • 6. meir 2010. szeptember 06. 20:01
  „4-es!!
  kepzeld todok!!
  Ranschburg Jeno Psychologus kijelentett valamit MAGYARORSZAGON,a fiatalkoru MAGYAR bunozokkel kapcsolatban!!”
 • 5. Csetneky 2010. szeptember 06. 18:27
  „Úgy látom, némely emberke képességeit meghaladja az olvasás tudománya. A 8 éves és a 12 éves gyilkos is amerikai.
  Egyébként az ilyeneket örökre diliházba kellene zárni. Ott ugyan biztosan nem érzik ilyen remekül magukat, viszont nem gyilkolásszák a normális embereket.”
 • 4. VJack 2010. szeptember 06. 17:29
  „meir, te tudsz olvasni?”
 • 3. Edward 2010. szeptember 06. 16:18
  „mier
  A te népedről meg inkább halgas”
 • 2. Mankapunka 2010. szeptember 06. 15:04
  „Másir lehet levinni a 14 éves korhatárt,és egyből lehet majd őket is büntetn.”
 • 1. meir 2010. szeptember 06. 14:08
  „Braaaaavvooooooo!!
  az Uj MAGYAR Rekord!!
  Remelem hallatlanul buszkek ra!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zeneboltot nyit a Google karácsonyra

A Google is támadja az Apple zeneletöltő birodalmát: lapértesülések szerint az internetes óriás a… Tovább olvasom