Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyári ˝immuntuning˝

Az édesanyák 88 százaléka nyáron és a járványokkal teli időszakokban jobban félti gyermekét a megbetegedésektől, ezért saját állítása szerint gondosabban ügyel a kicsi belső védelmére.

Valójában azonban csak egyötödük teszi ezt a szakemberek ajánlásának megfelelően. Ők azok, akik tudják, hogy az immunrendszer erősítésének módja az, hogy fokozottabban figyelnek a helyes táplálásra.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) a Vatera online aukciós portál női felhasználói körében 2010 tavaszán felmérést végzett, amelyben azt vizsgálta, mennyit tudnak a magyar édesanyák a gyermek immunrendszerének, azaz ˝belső védelmének˝ erősítéséről, mit tesznek azért, hogy gyermekük szervezete ellenállóvá váljon a fertőzésekkel szemben.


Szobafogság helyett táplálás

A kérdőívet kitöltő közel 1500 édesanya 88 százaléka tisztában van azzal, hogy a gyakori és lassan gyógyuló megfázások gyenge immunrendszerre utalnak. Ugyanennyien állítják, hogy a járványokkal teli időszakban nagyon féltik gyermeküket a megbetegedésektől, ezért fokozottan ügyelnek a kicsi belső védelmére. Valójában azonban csak egyötödük teszi ezt a gyermekorvosok ajánlásának megfelelően. Ők azok, akik tudják, hogy a védekezőképesség erősítésének módja a helyes táplálás, ezért amíg fejlődik az immunrendszer, erre fokozottan oda kell figyelni.

Szabályok nyaraláskor és a strandon:
1. Nagyon gyakran kínáljuk a picit innivalóval!
2. Legyen kéznél a pohár vagy a cumisüveg, hogy ha szomjas, elérje!
3. Legyen nálunk előre elkészített, megmosott, feldarabolt gyümölcs.
4. Tartózkodjunk a babával árnyékban, szellős helyen!
5. A fejét óvjuk sapkával! Ha több időt tölt a napon a baba, adjunk rá pólót!
6. Óvjuk a bőrét magas fényvédő faktorszámú és víztaszító naptejjel! 11 és 15 óra között még akkor se vigyük tűző napra, ha előtte bekentük a bőrét naptejjel!
Az eredmények azért is érdekesek, mert a válaszadók 81 százaléka ugyan helyesen állítja, hogy a kisgyermek immunrendszerének kétharmada a bélrendszerben található, mégsem tudatosult bennük, hogy a belső védelem helyes táplálással erősíthető. A téma kapcsán sok tévhit él az anyák fejében. A 73 százaléknyi ˝vitaminhívők˝ csoportja azt gondolja, elég a gyermeknek vitamindús étrend-kiegészítőt adni, míg a válaszadók 5,5 százaléka a ˝szobafogság˝ intézményében hisz. Ez utóbbi csoport tévesen úgy vélekedik, hogy ha ilyenkor nem viszi a kicsit utcára vagy társaságba, akkor megelőzhetőek a betegségek.

Tudjuk: anyatej hiánya esetén tápszer

A kisbaba immunrendszere még éretlen, ezért hajlamosabb a fertőzésekre, különösen az első életévben. Rögtön születés után az anyatejben természetes módon meglévő összetevőknek és prebiotikus rostoknak (oligoszacharidoknak) köszönhetően az újszülött immunrendszere elkezd erősödni. A belső védelem felépítésének alapköve éppen ezért az anyatejes táplálás, és nem csak a kizárólagos szoptatás időszakában (első hat hónap). Egy 6–12 hónapos babának az egészséges fejlődéshez naponta minimum 5–8 dl (2 pohár) anyatejre van szüksége. A válaszadók elsöprő többsége (97%) helyesen állítja, hogy ha nincs vagy nem elegendő az anyatej, akkor a baba első életévében azt – tehéntej vagy tejtermékek helyett – tápszerrel helyes pótolni.

Érett vagy éretlen?

Zavar van a fejekben azt illetően is, hogy mikorra alakul ki teljesen a gyermek belső védelme. Csupán a válaszadók harmada tudja, hogy az első-második életévben fejeződik be a kisgyermek immunrendszerének érése. Aggodalomra ad okot, hogy közel tíz százalékuk tévesen úgy gondolja, hogy ez a folyamat a baba 6 hónapos korára befejeződik, így később már nem szükséges erre ügyelni.

A gyermekorvosok tanácsai

A nagy melegben a kisbaba is ugyanúgy kevesebb ételt kíván, mint mi, felnőttek. A csecsemők nyári étvágytalansága teljesen normális jelenség. Napközben kínáljuk tápláló folyadékokkal, anyatejjel vagy annak hiányában tápszerrel, gyümölcspürékkel, tejpéppel. A tápláló folyadékokból minden szükséges fehérjét, vitamint, ásványi anyagot megkap a baba szervezete. A főzelékeket inkább a délutáni, esti órákban adjuk, amikor már hűvösebb van és talán szívesebben elfogadja a ˝nehezebb˝ ételeket is.


Mi az immunrendszer?

Az immunrendszer szervek, szövetek, sejtek sokasága, amelyek összehangoltan működnek, hogy védjék a szervezetet a káros baktériumoktól és megelőzzék a fertőzéseket. A gyermekorvosok szerint az első és a második életév az immunrendszer érésének időszaka: ekkor tanulja meg, hogyan kell a káros baktériumokat felismerni, hogy ezt követően távol tarthassa vagy elpusztíthassa őket. A kisgyermek immunrendszerének kétharmada a bélrendszerben található, mégsem tudatosult a szülőkben, hogy a belső védelem helyes táplálással erősíthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar szambakirálynő

Ha szambáról hallunk, azonnal a riói karnevál buja hangulata, a félvér táncosnők, a hatalmas… Tovább olvasom