Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Nicolas Sarkozy haláláról - regény

˝A francia államfő délután 1 órakor agyvérzésben életét veszti, miután egy jót teniszezett feleségével, Carlával.˝

Meghalt az elnök - ezzel a címmel jelent meg a héten Pierre Maraval francia író legújabb regénye, amely borítóján az egyik legolvasottabb politikai magazin, a L,Express címlapját idézi: Nicolas Sarkozy fotója felett azonban a magazin neve helyett a gyorshír felirat olvasható, alatta pedig az, hogy Franciaország sokkos állapotban.

A 327 oldalas regény - amelynek szereplői létező személyek, de a történet természetesen fikció - 2010. július 17-én, Nicolas Sarkozy hirtelen halálával kezdődik: a francia államfő délután 1 órakor agyvérzésben életét veszti, miután egy jót teniszezett feleségével, Carlával.

A Le Nouvel Observateur című hetilap ismertetése szerint az olvasót ezt követően teljesen magával ragadja a "lefejezett francia politikai élet forgószele": az elnöki hivatal vezetője, Claude Guéant egy ideig megpróbálja visszatartani az információt, hogy időt nyerjen, de az Europe 1 kereskedelmi rádió bemondja a hírt. A világ megdöbben. Barack Obama amerikai elnököt az éjszaka közepén felébresztik, a francia kormányfőt, Francois Fillont autóversenyzés közben értesítik a tragédiáról, a legelegánsabb párizsi előváros, Neuilly nyugdíjas otthonának lakói pedig értetlenül nézik, amint az államfő politikai ambíciókat ápoló fia, Jean Sarkozy elrohan a náluk tett látogatás közben.

A Concorde téren eközben spontán gyülekezni kezd a tömeg.
Maraval több szálon futó regényében politikai összeesküvések keverednek a francia köztelevízió által cenzúrázott videók történeteivel, miközben egy terrorista csoport egy párizsi merénylet előkészítésére próbálja kihasználni a kialakult káoszt.

A köztársasági elnökséget ideiglenesen betöltő szenátusi elnök, Gérard Larcher teljesíteni tudja-e feladatát? Milyen kalapot viseljen Carla Bruni a nemzeti gyászszertartáson? A miniszterelnöknek sikerül-e kijátszania az elnöki hivatal vezetőjének mesterkedéseit? Be kell-e balzsamozni az elnök testét? A pápa vajon részt vesz-e a temetésen? Lehet-e augusztusban, a nyári vakáció közepén elnökválasztást tartani? Ezeket a kérdéseket feszegeti Maraval fikciós művében.

A baloldali hetilap nem kíván a történet politikai elemzésével foglalkozni, csak annyit jegyez meg, hogy a jó ritmusú regény ideális nyári olvasmány a strandon.

A szerző az Europe 1 rádióban elmondta: a regény ötlete tavaly nyáron éppen egy strandon merült fel benne, amikor a rádió egy ideig csak annyit közölt, hogy eszméletvesztést követően kórházba szállították Sarkozyt, mert sportolás közben rosszul lett. A részletekre több órát kellett várni és ő közben azon gondolkodott, hogy mi történne Franciaországban, ha meghalna az államfő.

Nem először jelent meg regény a hivatalban lévő francia elnök haláláról: 1985-ben egy névtelen szerző Tragikus bál a Concorde téren címmel elképzelte, amint a július 14-i nemzeti ünnepen egy repülőgép zuhan az elnöki tribünre, s a katasztrófában Francois Mitterrand államfő életét veszti.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2010. július 02. 21:06
    „Ez a hülye is megíratta saját halálát, ---elmegyógyintézetben a helye.
    Ezen az élőlényen múlik sok ember élete.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézz az ég felé - Bolygótalálkozó - Csodás jelenség

Utoljára az ezredforduló körüli években sorakozott fel több fényes bolygó az esti égbolton: a… Tovább olvasom