Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Nézz az ég felé! - Háromszor több csillag az égen

A jelenlegi számítások 3 billiószor 100 milliárdra teszik az univerzumban található csillagok számát.

Háromszor több csillag ragyog az égen, mint korábban gondolták - állítja a Nature tudományos szaklapban megjelent friss tanulmány, amely szerint a jelenlegi számítások 3 billiószor 100 milliárdra teszik az univerzumban található csillagok számát.

A korábbi becsléseket pontosítására azért volt szükség, mert a galaxisokat kutató csillagászok szerint a világegyetem leggyakoribb csillagának tekintett vörös törpéből is sokkal több létezik, mint feltételezték.

A csillagok számát korábban a Tejút csillagai alapján számolták, azaz minden csillagrendszerben hasonló számú csillag létezését feltételezték.
Pieter van Dokkum, a Yale Egyetem csillagásza és Charlie Conroy asztrofizikus éppen ennek a hipotézisnek a helyességét kérdőjelezte meg. A kutatók a Földről induló megfigyeléseik alapján minden a galaxist a Tejúthoz hasonló méretűnek vettek és ennek alapján a csillagok számát is hasonlónak tartották.Az eddig ismert világegyetemben viszont a galaxisok harmada nem spirális, hanem ellipszis alakú, és felépítésük sem egészen olyan, mint a Naprendszert is magába foglaló tejúté.

Dokkumnak a Hawaiin működő Keck teleszkóppal sikerült megfigyelnie, hogy ezek a tojásdad galaxisok tízszer sőt hússzor több csillagot tartalmaznak, mint korábban becsülték.

A kutatók általában százmilliárdra teszik a galaxisok számát, és átlagosan százmilliárdra becsülik a galaxisokban található csillagokat is.
Dokkum kalkulációja szerint, ha valóban a tojásdad alakú galaxisok az univerzum galaxisainak egyharmadát adják és ha ezekben a korábbi 100 milliárdhoz képest valóban ezermilliárd és 10 ezer milliárd között van a csillagok száma, akkor összesen nem százezertrillió, hanem 300 ezer trillió csillag ragyog az égen.
Ez valóban egy roppant méretű szám, amelyet egyszerűen csak a 3-as után 23 darab nullával lehet leírni - magyarázta Conroy, hozzátéve, hogy ebben a kalkulációban éppen a számokkal való játék az érdekes, mert a 300 ezer trillió pontosan annyi, mint a Földön élő emberek sejtjeinek összege, azaz átlagosan 50 billió sejt szorozva hatmilliárddal.

Olvasóink írták

 • 5. Nagy3845 2010. december 03. 12:16
  „Jó hely, nagyon meg van tervezve... Többet kéne tán foglalkozni vele. Esetleg jobban meg legyen becsülve az a hihetetlen pillanat ebben a végtelen sztoriban, amit úgy hívnak, Föld.”
 • 4. hoho 2010. december 02. 18:14
  „Na most nézz fel az égre!Na mit látsz??????”
 • 3. Misztertejfel 2010. december 02. 16:03
  „bocs, 3 száz...”
 • 2. Misztertejfel 2010. december 02. 16:02
  „És hárombilliószor százmilliárd után (azaz százkvadrilliónál), jön egy tábla, hogy "VÉGE".”
 • 1. annobon 2010. december 02. 14:53
  „Icike-picike pontocska a Föld a Világmindenségben!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakovszky Zsuzsa 60

December 4-én ünnepli 60. születésnapját Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas költő, író, műfordító. Tovább olvasom