Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Nézőpont: a vezető hírműsorok harmadában politikai hírek szerepeltek

A vezető hírműsorok több mint harmadában politikai hírek szerepeltek az év első három hónapjában. A legtöbb magyar vonatkozású hírről a Kossuth Rádió számolt be, a belpolitikai témájú hírek többsége szakpolitikai kérdéseket dolgozott fel - derül ki a Nézőpont Intézet Médiaműhelye által készített elemzésből.
A médiaműhely első alkalommal készítette el az M1, a Duna, a Kossuth Rádió, a TV2 és az RTL Klub esti főhíradóinak negyedéves elemzését, amelynek eredményeit szerdán ismertette Budapesten Antal Zsolt, a műhely vezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa.

Az elemzés során csaknem 9 ezer hírt vizsgáltak mennyiségi módszerekkel, ezek több mint 37 százaléka szólt belpolitikai kérdésekről. Ezen hírek bemutatásában a Kossuth Rádió volt a legaktívabb, híreik csaknem 60 százaléka magyar vonatkozású volt, míg a legalacsonyabb a TV2-nél (13 százalék). Az M1-en az arány több mint 50, a Dunán 46, az RTL Klubon pedig 22 százalék volt. A legtöbb tudósítást az RTL Klub tette közzé, míg a legkevesebbet a Duna, a legtöbb balesetről és bűnügyről szóló hírről pedig a TV2 számolt be, az összes hír 41 százalékában, de a leghosszabb híradót is ez a csatorna készítette. A közszolgálati csatornák hírei között a legnagyobb arányt a politikai hírek tették ki, míg a kereskedelmieken baleseti, bűnügyi hírek. 
   
a legtöbb balesetről és bűnügyről szóló hírről pedig a TV2 számolt be
A legtöbb balesetről és bűnügyről szóló hírről a TV2 számolt be.

Az összesítésből kiderül, hogy egy hírben átlagosan valamivel több mint két szereplő álláspontja jelenik meg, ezen belül a kormányé 24 százalékban kapott helyet, a Fideszé több mint 10 százalékban, a KDNP-é 1,5, az MSZP-é csaknem 8 százalékban, míg a Jobbik aránya 3, a DK-é 1, az Együtt 2014-PM-é 2, az LMP-é pedig 2,6 százalék volt. A többit az önkormányzatok, külföldi szereplők, valamint szakértői vagy civil vélemények tették ki.

A magyar vonatkozású hírekben a leggyakoribb téma szakpolitikai volt, valamint gazdaságpolitikai, önkormányzati, pártpolitikai, külpolitikai.

Az intézet a jövőben negyedévente teszi közzé friss adatait.

Az eredmények ismertetése után a Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgató-helyettese a hírszerkesztési elvekről szólva elmondta: a Közszolgálati Kódex korszerű és előremutató irányt szab. Nincsenek olyan társadalmi szegmensek, amelyekre kevésbé fontosként tekintene a közmédia, "nekünk kötelességünk mindenkit ellátni hírekkel" - hangsúlyozta, utalva arra, hogy a közszolgálat vallási, kisebbségi vagy nyelvművelő műsort is készít.

Szólt a közszolgálatban megvalósuló integrációról is, amelynek során vizsgálják, együtt milyen hírszolgáltatásra képes a négy televízió és nyolc rádiócsatorna, valamint az online háló.

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója arról számolt be, hogy szerkesztőik inkább a témák érdekességét nézik, mivel a nézők megtartása és új nézők szerzése a kereskedelmi tévék legnagyobb dilemmája. Ezért nem csak azt tekintik kihívásnak, hány témát forgatnak le, hanem azt is: le tudja-e kötni a nézőket.

György Bence, a TV2 aktuális műsorok vezető szerkesztője elmondta, hogy a hírműsorok a legsikeresebb műsoraik közé tartoznak. Hozzátette, törvényi kötelezettség nélkül is együttműködést kötöttek a katasztrófavédelemmel, hogy a fontos információkat eljuttassák a nézőkhöz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkényeztetik gyerekeiket a hongkongi szülők

Emiatt a gyerekek túlságosan önteltté és agresszióra hajlamossá válnak - figyelmeztet egy friss tanulmány. Tovább olvasom