Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Népi design, legjobb termék - szlovén-magyar kiállítás Zalaegerszegen

A Népi design és legjobb termék címmel meghirdetett magyar-szlovén kézműves pályázat anyagából nyílt kiállítás pénteken Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában.

A tárlaton közel félszáz kézi technikával természetes anyagból készült ajándéktárgy látható. A pályamunkák - hímzések, csipkék, szőttesek, fafaragások, fazekas termékek, agyagedények - a kézművesség szinte minden ágát reprezentálják. Valamennyi alkotásban közös, hogy tükrözi a Muravidék, Zala, vagy Vas megye kulturális értékeit, hagyományait, ami pályázati feltétel volt; a helyi örökséget megőrizve és azt valamilyen formában továbbfejlesztve kellett turisztikai és promóciós céloknak is megfelelő ajándéktárgyakat készítni - mondta el Dala Hajnalka projekt-koordinátor.

A szervezők nem titkolt célja az volt, hogy az igényesen elkészített pályamunkákkal reprezentálni tudják a tájegységet, és olyan sokszorosítható kézműves termékek készüljenek, amelyeket a turisták akár emlékként, akár ajándékként magukkal vihetnek.

A jeligés alkotások közül öttagú zsűri választotta ki a négy "legjobb", termékdíjas pályaműveket. A mézeskalácssütő szett, amelyet Bogdán Klára fazekas készített például tökéletesen teljesíti az ajándéktárgy funkciót. A tulipán motívummal díszített dobozba belefér a kerámiafogóval készült kicsi sodrófa és az agyagból készült mézeskalács-kiszúró forma is.

Díjnyertes alkotás lett a gúlát formázó, bőr és gyöngy kombinációjával készült gyönyörű csuklópánt is. Nagy Béla és Nagy Katalin zalaegerszegi alkotó közös munkája "mai darab, amelyen mégis megtalálható a népi ihletés" - magyarázta Dala Hajnalka.

Termékdíjat kapott Hácskó Imréné hetési mintákkal, színekkel készített könyvborítója és Paragi Ágnes zalai motívumokkal díszített hímzett képe is. A hímzett terítő, díszpárna elkészítéséhez rengeteg munka, idő szükséges, ezért elég borsos áron lehet csak hozzájutni, így az emberek inkább csak ünnepi alkalmakra használják. A hímzett kép viszont megfizethető, ha ajándékként valaki hazai kézimunkát választ - magyarázta Dala Hajnalka, hozzátéve, hogy a termékdíjas ajándéktárgyakat sokszorosítani is lehet, bármelyikből egy hónapon belül akár 20 darabot is biztonsággal elő lehet állítani.

A termékdíjas alkotások minden feltételnek megfeleltek, de a magyar pályaművek nagy részénél "hiányzott a professzionális csomagolás, ami ugyancsak küldetése volt a pályázatnak" - tolmácsolta a zsűri bírálatát a projekt-koordinátor. A szlovének "erősek a csomagolásban", a papír változatos felhasználásával nagyon szép csomagolásokat készítettek. A magyar alkotók nagy része azonban még mindig ragaszkodik a celofánhoz, ami ugyan hamar lebomlik a környezetben, "csak hát nem igazán esztétikus" - jegyezte meg.

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Zala Megyei Közművelődési Intézmény közös pályázata a Szlovénia- Magyarország határon átnyúló 2007-2013 közötti együttműködésű program keretében, a Kézműves Akadémia projekt részeként valósult meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi Liszt-koncert Moszkvában

Ünnepi koncerttel emlékeztek meg Moszkvában Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról… Tovább olvasom