Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Nemzetiségi lakodalmak

A szerb lagzikon hagyomány a levegőbe lövöldözés, a pénzdobálás és a mulatós zene. Ellenben a menyasszonytánc nem jellemző. A roma esküvők egyik legzsivajosabb momentuma a cukkolós lánykikérés.

A zsidó menyasszonyok szertartásos fürdőt vesznek a nagy nap előtt. A magyar újasszonyok vicces feladatokat teljesítenek a násznépnek. Ahány nép és vallás, annyi szokás.

– A vőfélynek nálunk is nagy szerepe van. Kiváló vendéglátók vagyunk: az esküvőkön bőséges az étel-ital kínálat, inkább háromszor annyit tálalunk, mint ahány éhes vendégre számítunk, semmit sem bízunk a véletlenre – mesélt Kmézics Diána, a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának játékosa a szerb lakodalmak sajátosságairól.

Ortodox esküvő
Ortodox esküvő

Pravoszláv ortodox édesapja, Zorán Kmézics és édesanyja szerény esküvőt tartott, vallási különbségek miatt nem rendeztek templomi szertartást. A Ferencváros férfi kézilabdacsapatának edzője, Vladan Matics esküvőjén azonban nem maradt el a pohártörés, amely zsidó lakodalmakon is hagyomány. A Moldvából származó ortodoxoknál szokás, hogy nemcsak két tanút, azaz komát, hanem legalább 15–20-at meghívnak a lagziba. Ez a gazdagságot jelképezi, amire nagyon büszkék. Emiatt szokás az is, hogy a menyasszony bepakol egy ládába két poharat, egy üveg bort és két tányért, illetve a szüleitől kapott ágyneműket, majd elviszi a fiúhoz – ezzel bizonyítja, hogy gondoskodni tud az uráról. Bár ma már ehelyett bútorokat és mosógépet vásárolnak a szülők.


Az ortodox esküvőn is dívik a kalácstörés

– A lányos családnak is le kell tennie valamit az asztalra – magyarázta a szokás lényegét Onita Mircea Sergiu román–angol szakos tanár. Hat éve él Magyarországon a 24 éves fiatalember, aki Nagyszalontán született. Jelenleg Szegeden dolgozik a román főkonzulátuson. Megkértük, meséljen nekünk az ortodox keresztényeknél jellemző esküvői szokásokról. Elmondta, hogy a fiús háznál gyakran az esküvő napján feldíszítenek egy fát, például fenyőfát. Általában gyümölcsöket aggatnak rá. Ez is a gazdagságot jelképezi. A vőlegényt a nagy napon egy családtag borotválja meg, és közben meglocsolják bazsalikomos vízzel.

Mindeközben a cipője alá pénzt rejtenek: babona, hogy a lakodalomban ne vigye el a zenész a pénzét. A magyar lakodalmakhoz hasonlóan náluk is törnek kalácsot. Csakhogy felszedegetik és megtartják a morzsákat, mert szerencsét hoz.


A roma lagzi drága mulatság

A lovári násznép is kitesz magáért, előfordul, hogy 500 ezer, egymillió forintnyi összeget visznek a párnak. Az ifjú pár mindenkit tánccal köszönt, viszont a férfiak csak úgy nem kérhetik fel egy másik férfi feleségét vagy lányát. A vendégek saját családtagjaikkal táncolnak. Mulatoznak és zenét küldenek egymás asztalának.

Bódi Csabi és Gina esküvője.
Bódi Csabi és Gina esküvője.

– Nálunk is van éjfélkor menyasszonytánc, de másról szól, mint a magyaroknál. Játékos szokásaik számunkra komolytalanok és szentségsértők. Nálunk bekötik az ifjú feleség fejét egy piros kendővel, és leültetik egy székre. Megkérdezik tőle, hogy biztosan szerelmes-e a férjébe, az ifjú férj is tanúbizonyságot tesz: ezután csak a kedveséért él.

Ezután a lány táncol a saját családjával. Reggel elviszi a férje a családi házába – innentől kezdve a roma lány a fiú családjához tartozik – mesélte Bódi Margó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapokon belül újabb pandabocs születhet Bécsben

Hónapokon belül újabb pandabocs születhet Bécsben, miután sikerült ismét pároztatni a schönbrunni… Tovább olvasom