Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nemzeti sütemény sínylette meg a korrupcióellenes harcot

Kína egyik legnagyobb ünnepének elengedhetetlen kelléke a holdsütemény, mellyel a rokonok, barátok ajándékozzák meg egymást. A média azonban figyelmeztetett, bármilyen ajándékozás korrupciógyanús.
Kína-szerte a teliholdat csodálták hétfő este az emberek, akik a holdnaptár szerinti nyolcadik hónap 15. napján, Kína második legnagyobb - munkaszünettel járó - családi ünnepén hagyományosan holdsüteményt is fogyasztottak. A korrupció elleni hatóságok figyelmeztetései miatt azonban akadt, ahol keserű maradt az emberek szájíze.

Miközben a kínai vasút üzemeltetőinek adatai szerint a tízmilliós tömegek az előző évet meghaladó számban készültek, majd keltek útra, hogy a vidéki rokonsággal együtt ünnepeljenek, kiránduljanak, a média tele volt a szigorú intelmekkel: óvatosan az ilyenkor szokásos bankettekkel és főleg az ajándékozással, mert az korrupció gyanúját vetheti fel.

Az ünnepnek ugyanis elmaradhatatlan velejárói a többféle ízesítésű kerek töltött sütemények, amelyekkel általában ilyentájt megajándékozzák egymást a barátok, rokonok, a közelmúltig a figyelmesség jeleként a vezetők asztalát is roskadásig megrakták velük.


A takarékosságot hirdető és egyben a hivatalnoki, tisztviselői presztízst védő pártvezetők arra figyelmeztettek: ne herdálják a közpénzt az utóbbi időben már igen borsos áron mért díszes süteményekre, másrészt a vezetők ne engedjék, hogy megkörnyékezzék őket velük. Ám - mint kiderült - sok helyütt a helyi vezetés úgy döntött, véget vet a korábbi hivatali intézményes figyelmességnek is, így a dolgozók sem kaptak belőle.

A Zsenmin Zsipao központi pártlap közösségi médiaplatformján hétfőn arról közölt szerkesztőségi cikket, hogy a káderek félreértelmezték a központi vezetés szándékát és a gyereket is kiöntötték a fürdővízzel.

A vezetők magukat a kritikáktól védve túlreagálták a helyzetet - állapította meg a cikk, miután a mikroblogokon sokan szóvá tették, ez az ünnep volt az az alkalom, amikor az alacsonyabb rangú közhivatalnokok, állami vállalati alkalmazottak munkáját a szerény ajándékokkal, holdsüteményekkel is elismerték. "Ennek megvonása nem volt cél" - magyarázkodott a pártlap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vöröskereszt alapítójáról neveznek el egy svájci hegycsúcsot

Henry Dunant-ról nevezik el Svájc második legmagasabb pontját Zermatt városa mellett. Az… Tovább olvasom