Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Nem szégyen a szoptatás

A parkban, az étteremben és a család társaságában – eltérőek a vélemények azzal kapcsolatban, hogy ízléses-e mások előtt megetetni a kisbabát. Erős Antónia örül neki, hogy egyre nyitottabbak a kismamák.

Antónia számára az ikrek miatt nem kivitelezhető a nyilvános helyen való szoptatás, de otthon nem vonul félre.

Nehéz dolguk van manapság a kismamáknak: felgyorsult körülöttük a világ, több a teendő, sokan elég hamar visszamennek dolgozni, miközben próbálják az anyai feladatokat is a legjobb tudásuk szerint ellátni.

Előfordul, hogy nem a meghitt családi fészekben, hanem valahol az utcán, a parkban, egy bevásárlóközpontban jelzi a kisbaba édesanyjának: éhes.

Zavarba jövünk

Természetes dolog, mégis, ha a szép tavaszi napsütésben, a parkban a fa tövében vagy egy padon meglátnak a járókelők egy szoptató édesanyát, zavarba jönnek. Ez otthon, családi körben is megtörténhet. Zavarja az anyuka és a baba közötti intimitást, ha más is látja a világ egyik legcsodálatosabb pillanatát, vagy csak azok a kívülállók mondják ezt, akik kellemetlenül érzik magukat emiatt? Ebben a kérdésben a kismamák véleménye is megoszlik. Akad, aki félrevonul. Aki nem így tesz, azt viszont egyáltalán nem frusztrálja a társaság. Ezek az anyukák a világ legtermészetesebb dolgának tartják a szoptatást, még akkor is, ha tabutéma – a női mell látványa igenis sokak számára intim szféra.

Fotó: RTL Klub
Fotó: RTL Klub

A gyermeket kellene kérdezni

– Szerintem ez különösebb megbeszélés nélkül, magától kialakul. A kisbaba etetésének helye van a családban és a baráti társaságban is – osztotta meg velünk véleményét Erős Antónia, akinek ikrei már elmúltak négy hónaposak. Az RTL Klub 39 éves híradósa elmesélte, gyermekei, Szonja és Mátyás késői babák, a baráti társaságukban szinte mindenkinek van már gyermeke, emiatt a legnagyobb természetesség körükben az etetés. – Én nem vonulok félre.

Van olyan férfi családtag és barát is, aki tévét néz vagy kimegy olvasgatni a teraszra, amíg etetem a kicsiket. Ezt ők döntik el, mindenki máshogy kezeli a kérdést – mondta a műsorvezető. Nagyon örül neki, hogy egyre nyitottabbak az anyukák és a környezetük is, de ő sem tudná elképzelni, hogy ne a lakásban etesse meg a kicsiket, hiszen esetükben bonyolultabb a helyzet: ketten éhesek. – Maximum az autóban lenne megoldható, de nem hiszem, hogy ki fogom próbálni. A kislányom és a kisfiam legtöbbször együtt esznek. Így időtakarékosabb: egy óra helyett fél óra alatt jóllaknak. Egyébként pedig ez az egész nem csak a kismamáról és a környezetéről szól, ha tehetnénk, a babát kellene megkérdezni, hiszen tőle függ, mennyire igényli, hogy kettesben legyen az anyukájával. Mostanában azt vettem észre, hogy mintha a lányomat zavarná az alapzaj, korábban nem is gondoltam erre – mesélt tapasztalatairól a televíziós személyiség, aki amíg csak teheti, anyatejjel szeretné etetni gyermekeit.


Illik nyilvánosság előtt szoptatni?


– Erre a kérdésre nem tudok szakmai választ adni, inkább csak megosztom a saját véleményemet. Úgy érzem, a szoptatás az anyuka és a kisbaba között egy nagyon intim, bensőséges dolog, ezért nem hiszem, hogy nyilvánosság előtt kellene zajlania ennek az eseménynek. A női mell egyébként is tabu, pontosan azért is, mert a gyermek táplálására szolgáló intim testrész – érvelt Görög Ibolya protokoll-szaktanácsadó. Hozzáfűzte:

 – Ma már sokkal nyíltabbak az emberek, mindent közönség előtt csinálnak, de abba is bele kell gondolni, hogy a családtagok, a barátnő, akik egy szobában tartózkodnak a kismamával – aki éppen eteti a kisbabáját –, úgyis félrekapják a fejüket, lesütik a szemüket, vagy a tévét nézik, és nem azt vizslatják, hogyan eszik a csecsemő.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. prettywoman 2009. december 15. 12:13
  „Örök vita téma. Már millió ilyen vitaindító cikket olvastam, konszenzus sose lesz, mert mindannyian másként gondolkodunk. Én nem szoptatnék nyilvánosan az száz százalék. Bár sokan azt mondják, hogy az egy természetes dolog. Ez igaz. De az anyagcsere is az, még sem publikum előtt végezzük el. (nekem legalábbis nem sikerülne, az biztos). Engem még az is irritál, ha egy rokonságban ott vagyok és a kismama nem megy át a másik szobába, hanem ott mindenki előtt nekiáll szoptatni. De hát nem vagyunk egyformák. Van aki lazábban veszi ezeket a dolgokat. Nekik könnyebb. Én még a női öltözőben is utálok átöltözni, pedig ott csak nők vannak ugyebár. Igaz, néha jobban bámulnak mint a férfiak. S ettől felfordul a gyomrom.
  Egyébként szerintem higiéniai szempontból is szerencsésebb, ha nem nyilvános helyen, hanem a tiszta otthonban szoptatnak a kismamák. De ezt talán döntsék el ők, az a legjobb.”
 • 29. espace72 2009. december 14. 12:09
  „4 gyermekem van, 3 kamasz és egy kicsi. Az elmúlt időben fenekestől felfordult ez a szoptatós dolog. A "nagyoknál" -16 évvel ezeolőtt 3-4 óránkénti etetés között el tudtam intézni úgy a dolgokat, hogy nyilvános helyen ne kelljen szoptatni. A 4. babánál igény szerinti etetés történt. Vagyis nyilvános helyen sem okozott problémát, ugyanis már a ruhadarabok is segítenek ebben. Gondolok itt a szoptatós melltartóra és blúzokra, pólókra, és az utca embere sem látja a női mellet. Sajnos nem mindenkinek van kéznél nagyszülő, hogy a babára vigyázzon!”
 • 28. Goldmund 2009. december 14. 11:43
  „24.hsz-ra: "ha valami másokat zavar nem csinálom, hanem csak ott, ahol az ott lévőket nem zavarja"

  Egy bizonyos csoport férfi(?)tagjai rózsaszín tangában rázhatják a seggüket végig Budapest egyik főutcáján. Ezt szabad. De egy nő ne szoptassa meg a gyerekét közterületen, hátha az zavarja az "ott lévőket".
  Talán valami joga legyen már a normálisan élőknek is!”
 • 27. AranyKözépút 2009. december 14. 08:45
  „Szerintem sem szégyen, hanem norma, hogy ne mások előtt. Ahogy itt mondták: a szex sem szégyen, mégsem mások előtt csinálják.”
 • 26. tricse 2009. december 13. 13:21
  „Na igen! + gyermekem van,a 3.-nál én is alkalmaztam ezt a ....ságot,hogy szopik a gyerek amikor csak megnyikkan! Nem tanult rendszert,meg is van az eredménye! Persze nekem sokkal kényelmesebb volt,csak rátenni a cicire oszt csönd van! Az elsőnél.aki 4 óránként kapott enni meg lehetett oldani a "hivatalos"ügyek intézését és a bevásárlást is,mert volt időbeosztás!
  A tinilányok és Liptai valamint társaik mellbedobása ill.onkább kidobása ugyanúgy zavar ,mint egy utcán szoptató nő!
  Na de kérdem én ha csak úgy rájön a babára,hogy szopni akar(ami már magában nevetségesen hangzik) mégis hogy oldható meg a higiénia?”
 • 25. meir 2009. december 12. 14:28
  „Ki emlekszik meg a "regi" Zold 1000-esre?? Azon mi is volt hatul mint kep?? Egy Szoptato Anya!!!
  -(ezert is volt a banko beceneve az hogy; Tej-jegy!!!”
 • 24. pancser 2009. december 12. 12:51
  „Az az anyuka intelligens, aki félrevonul. Engem például zavar egy szoptató anyuka látványa, meg sok mást is. Most lehet mondani, prüd vagyok meg elmaradott. Nekem jogom van a saját nézeteimhez. A anyuka intelligenciájához annyit, ha valami másokat zavar nem csinálom, hanem csak ott, ahol az ott lévőket nem zavarja. Minden esetre megbotránkoznék rajta, ha a családtagjaim közül valaki ezt tenné, ha mégis tenni eltávoznék a helyszínről. A szerelem is szép dolog de a gyereket sem a nyilvánosság előtt csináljuk. Erős a
  Antónia azt csinál amit akar, de megszólni a másikat ahhoz nincsen joga. Lehet hogy Antónia betegesen exhibiconista és neki nincsen intim szférája! Egyébiránt, ha egy anyuka szól nekem mint házigazdának, hogy gyermekét szoptatni akarja, azonnal termtenénk neki olyan helyet ahol ezt intim körülmények között megtehetni. De, hogy vendégeim közül valaki csak úgy előkapná a mellét, hogy szoptat akkor először is a döbbenet lenne úrrá rajtunk és mindnyájan elhagynánk a szobát.”
 • 23. Gabsi 2009. december 12. 10:23
  „Úgy vettem ki a hozzászólásokból, hogy többnyire NŐK. Én férfi vagyok, sajnos már nem mai. A, szoptatást a világ legtermészetesebb dolgának tartom akár még a háztetőn is. Ez a női mell prűdség sajnos korunk "vívmánya". Persze nem bámulnék meg egy parkban szoptató anyukát, ha tudnám, hogy nem zavarja talán még gratulálnék is neki, hogy nem műtejjel eteti. /lásd Kína/. Az én gyerekeim már nagyok, de ezelőtt közel 30 évvel a nejem nem csinált ebből gondot és engem se zavart. Persze a bevásárlóközpont vagy metró nem biztos, hogy praktikus. Aki meg melleket akar nézni, hát nézzen pornót, ne pedig szoptató anyukát.”
 • 22. Jandex 2009. december 12. 08:21
  „16. hozzászólás Shaki
  "Hát nekem 3 db van"?
  No és kilóra mennyi a 3db ???????? :)))))))))))))”
 • 21. bakke 2009. december 11. 22:59
  „lr:

  A tinilányok melle tényleg nem zavar az égvilágon senkit, sőt egyetlen mell sem :)”
 • 20. bakke 2009. december 11. 21:28
  „Félreolvastam a címet... Tényleg nem szégyen XD”
 • 19. Shaki 2009. december 11. 21:19
  „3 gyereket szoptattam, évekig azért nem, mert az már beteges!:) Soha nem vettem elő sehol, mert a mell a szexhez kell, nem akartam soha megmutatni senkinek. Kivétel a partnereimet!:))))De még így is bőszen szoptattam az összes gyerekem, és fura, de megoldottam mindig, hogy ne legyünk az utcán akkor, amikor kell neki!!!! És mint már korábban írtam 1 cikkhez, a kifogás olyan mint a segg: mindenkinek van!:)))) De kíváncsi lennék, hogy ebben a természetes dologban hány férj látja szívesen, ahogy a felesége előkapja, ahol csak adódik!!!! Nálunk még az apukám is elvonult, mert nem akarta látni!Azért tőlem csak nem volt zavarban!:))) Intim dolog, amihez a meghitt anya és gyereke közelsége kell, bár afrikában manióka szedés közben is lehet, de a mi kultúránk nem nagyon engedi, ami nem beteges, ez morál!!!!!”
 • 18. Napocska 2009. december 11. 21:02
  „Ha a babám éppen felkel egyik utunk alkalmával, amikor a nagyokat hozzuk -visszük, azonnal megéhezik és én előveszem. De tudom úgy szoptatni még minuszokban is, hogy senki nem lát semmit!!! Nem tudok és nem is akarok fejni, cumis üvegünk egyiknek sem volt. Mire kellett volna, már pohárból ittak. És én nagyon büszke vagyok arra, hogy szoptatok, mert mostanság túl sok a tápszeres baba. Én pedig tudok és akarok is szoptatni. Ha a babám igényli, akár évekig is!!!!!!!!!!!!”
 • 17. lr 2009. december 11. 18:55
  „Őszintén!!
  Hány szoptató kismamát láttatok plázában, tecskoban, vagy parkban?
  mondjuk a nyáron??

  A cumisüveg nagy marhaság. a lefejt tej könnyen romlik... főleg nyáron.
  Sajnálatos tény, hogy a legjobb amit a baba kaphat az az anyatej eredeti csomagolásban.

  És igen, prűdség elitélni egy nyilvánosan szoptató kismamát.. Prűdség, mert senki sem teszi ki magát kellemetlen bunkó beszólásoknak, ezért nem is mer nyilvánosan szoptatni.. Bunkóság megbámulni is.
  Egyszerüen nem kell észrevenni.
  De ha netán véletlenül egy kismamát láttok, aki magához öleli a csecsemöjét..akkor beszóltók neki? lehet nem is szoptat. De tegyük fel mégis.... akkor meg kell őt bámulni??

  és még egyszer?? ugyis karácsonyi vásárlási láz van..
  Számoljátok meg, hány éppen szoptató kismamát láttok egy-egy bevásárlás alkalmával.
  Ha 10nél több cici van kitéve melyen csecsemö lóg, akkor lehet háborogni -esetleg

  Különben a tinilányok kilógó mindene miért nem zavar senkit??”
 • 16. Shaki 2009. december 11. 16:11
  „15. meir 2009.12.11. 15:52

  Hát nekem 3 db van, 2 közülük télen született. Kíváncsi lennék ki viszi órákra ki a minusz fokokban a gyerekét, pláne még neki is vetkőzik, ha éhes a drága!:))) És ha olvastad volna a korábbi hozzászólásokat, 1 már írta a cumisflakont. De azt is csak azoknak találták ki, aki nem bírja az otthoni levegőt több órán keresztül az újszülöttjével!!!:)))”
 • 15. meir 2009. december 11. 15:52
  „9es /Shaki!!
  ......"megyek a babammal egyszer csak rajon hogy szopna"....
  azerrt azt a babat megneznem akire az csak ugy ra-ra jon!! na es Te mit csinalsz?hagyod hogy tegye,vagy hagyod hadd uvoltse vegig a varost amig haza nem ertek??ugyanis egy pici baba szervezete tobb alkalommal is kivanja a taplalekot!!-igaz hogy ilyen esetekre mar regen feltalaltak a cumisflakont!!Hogy erre egyiktek se gondolt meg mi???!”
 • 14. omm 2009. december 11. 10:36
  „Kismama lefeji otthon a tejet, és viszi magával termoszos cumisüvegben.
  Ennyi.”
 • 13. Shaki 2009. december 11. 09:42
  „" Nem hiszem el,hogy nem bírja egy kismama beosztani úgy a teendőit,hogy szoptatás idején otthon legyen! Maradjon mindegyik a seggén és bírja ki,hogy 4 óránként otthon van! Nem kell órákon keresztül csámborogni meg shoppingolni egy csecsemővel! Szoptasson otthon,nyugodt körülmények között,nem pedig idegen emberek szeme láttára! A család az más!" Az tény, hogy a bömbölő gyereket nem lehet megnyugtatni, de főleg az első hetekben igen is otthon lehet lenni, nem szabadon előkapni a másoknak nem szívesen megmutatott testrészeinket. Ja elfelejtettem, hogy ha otthon ül a kismama az miatt, amit ő választott, depressziós lesz. :))”
 • 12. megmindiggyöri 2009. december 11. 09:37
  „tricse!
  Ma már nem 4 óránként esznek a babák, hanem azt javasolják, h. igény szerint kell szoptatni. Én is így csináltam, és mint ahogy az le volt írva, kb. 6 hetes korára beállt a napirendje magától, ahhoz igyekeztem tartani magam. Így soha nem kellett "házon kívül" szoptatnom. Még annyit, h. azért egy kismama nem csak "shoppingolni" jár, hanem 1000 hivatalos ügyet is el kell intézni, ezen kívül sok helyen van nagyobb testvér, aki mondjuk iskolába, oviba jár, netán edzésre valahová, őt is kell hozni-vinni.
  De ha valaki mégis nyilvánosan kényszerül szoptatni, simán tehet a vállára egy textilpelenkát, az mindent eltakar.”
 • 11. Goldmund 2009. december 11. 09:02
  „10.hsz-ra:
  Csakhogy itt nem a szülő igényéről van szó, hogy ő szoptatni akar, hanem a kisbaba igényéről, hogy ő szopni akar. Egy felnőtt embertől tényleg elvárható, hogy fogja vissza igényeit, míg haza nem ér. Egy kisbabától viszont ugyanezt megkövetelni irreális.
  És hadd tegyem hozzá: mégis a felnőttek vagy egészséges kamaszok közül rengetegen esznek az utcán, sőt sokan buszon, metrón, villamoson is. Ezek után különösen nevetséges azt rossz néven venni, hogy egy kisbaba is jóllakik az utcán.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pirítós helyett Morning Show: Sebestyén, Rákóczi és Vadon a Class FM-en

Morning Show címmel ébreszti mától a hallgatókat Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc és Vadon János… Tovább olvasom