Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Nem megoldás a testi fenyítés

Hiába vélik sokan: a körmös, a pofon eltüntetné a fegyelmezetlenséget az iskolából, az erőszak erőszakot szül. Dr. Ranschburg Jenő szerint az agresszív felnőttek 85 százalékát verték gyermekkorában.

Úgy véli, az iskolai feszültséget, agressziót az is okozhatja, hogy társadalmunk nem gyermekbarát, és ezt a gyerekek is megérzik. A szülők pedig gyakran gondnak, tehernek érzik őket.

˝Én is kaptam körmöst/pofont/barackot, mégis rendes ember lett belőlem˝ – érvelnek sokan, különösen az idősebb korosztályból, akik úgy oldanák meg a fokozódó iskolai agressziót, ahogy annak idején őket fegyelmezték. Amellett kardoskodnak, hogy a testi fenyítés bizonyos körülmények között hasznos lehet a nevelésben, és a pedagógusi eszköztár részévé válhatna.

Már a kisbabáknál

Egyesek ennél is tovább mennek: a testi fenyítést már a kisbabáknál ˝bevetnék˝. Az elmúlt hónapokban terjedt el az interneten Michael és Debi Pearl Gyermeket nevelni Isten félelmében című könyve, amely nemzetközi tiltakozást váltott ki vallásos és nem hívő emberek körében egyaránt. A könyv ugyanis állítja: a gyerekek zsarnok kis lázadók. A fegyelmezést már csecsemőkorban el kell kezdeni: ha meghúzzuk a baba haját, amikor szopás közben harap, leszokik róla.

A mai gyerekek már nem ˝nyelnék le˝ ugyanúgy a körmöst, a pofont, mint a nagyszüleik generációja.
A mai gyerekek már nem ˝nyelnék le˝ ugyanúgy a körmöst, a pofont, mint a nagyszüleik generációja.

Lehet ˝nevelni˝ vesszővel, fakanállal, vonalzóval, nadrágszíjjal: a lényeg, hogy a gyerek korosztályának megfelelő eszközt válasszunk – na és hogy fájdalmat okozzunk, mert ebből tanul az utód. A szerzők szerint testi fenyítéssel kell büntetni az engedetlenségnek számító duzzogást, a panaszkodást, a nyafogást, akár az ajakbiggyesztést is.

Lelki nyomorék

Ranschburg Jenő gyermekpszichológus szintén olvasta a könyvet. Úgy véli: szerzői kóros személyiségek a szó pszichológiai értelmében, és amit írnak, annak minősítésére már nincsen szó. Megkérdeztük: milyen felnőtt válna egy gyerekből, akit ezen alapelvek szerint nevelnének? A szakember válasza: lelki értelemben nyomorék ember.

Kell a szabály

– A gyereket nem lehet úgy kezelni, mint egy szép tárgyat, amit megmutogatunk a barátunknak, és utána visszakerül a fiókba. ˝Rosszasága˝ abból ered, hogy nem tárgy, hanem élőlény. Az egészséges lelkű gyerek igyekszik önmagává válni. Ha kell, szembemegy a világgal, ebből lesznek problémák és összeütközések is. Ezek nélkül azonban nem lehet gyereket nevelni. Aki úgy hajlik, mint a nád, azt keresi, ki parancsolhat neki, és megteszi, amit parancsolnak, az nem egészséges ember – érvelt dr. Ranschburg Jenő. – A gyerek mondjon nemet, ragaszkodjon a véleményéhez. Alkudozó pozícióban van a felnőttel szemben, a család, az iskola nem azonos a hadsereggel, ahol nem tűrnek ellenvéleményt. Persze szabályoknak lenniük kell – tette hozzá.

A pedagógus eszközei

A gyermekpszichológus azzal sem ért egyet, hogy a pedagógusok eszköztelenek lennének a tanulókkal szemben. – Sokan abból indulnak ki, hogy a gyerekek veleszületett természetüknél fogva rosszak és nehezen kezelhetők. Ha engedékenyek vagyunk velük, csak rosszat csinálnak. Holott a gyerekek se nem rosszak, se nem jóságosak. Viszont van bennük velük született kíváncsiság, érdeklődés, hogy magukba szívják a világból azt, ami érdekes. Ha a pedagógus ebből az alapállásból próbálja keresni az eszköztárát, kiderül, hogy nem is annyira eszköztelen.

Nem gyermekszerető a társadalom

A mai társadalom azonban nem gyermekszerető, hangsúlyozta a szakember, és ezt a kicsik pontosan tudják és érzik. Ez is oka lehet a fokozódó feszültségnek az osztálytermekben. Ő maga számos olyan helyzetbe ˝ütközött bele˝ az utcán, a játszótéren, amelyből kiderült: a gyerekek sokakat csak zavarnak, idegesítenek.

– Az emberek jó része morcos, ideges és elégedetlen. Keresi az okot, amivel saját sikertelenségét magyarázhatja, és a legkisebb ellenállás irányába halad. Megtalálja a gyereket, mert a gyerek és a felnőtt között alá-fölé rendeltségi viszony van – magyarázta meg a ˝gyermekellenes˝ hozzáállás egyik mozgatórugóját. A szülők is gyakran gondnak, tehertételnek érzik a gyereket, és eleve fegyelmezetlenségnek ítélik, ha individuum akar lenni. – A szülők, a pedagógusok ˝életüket és vérüket adnák˝ a gyerekért. Áldozatot azonban nem szívesen hoznak érte a hétköznapokban, például nem kapcsolják el az akciófilmet, ha a kicsi mesét nézne – mondta dr. Ranschburg Jenő. Egyre nagyobb a bizalmatlansági spirál a generációk között, és ez aggasztó – a buktatás, a körmös azonban csak növelné ezt a spirált.

A gyerek-szülő kapcsolatot semmi sem pótolja

Dr. Ranschburg Jenő szerint nem feltétlenül az anyagi gondok miatt, hanem azért születik kevesebb gyerek Magyarországon és a civilizált világban, mert az individualizálódás miatt egyre többen érzik úgy: gyerek nélkül nemcsak anyagilag jobb, hanem kényelmesebb, szabadabb is az élet. Az individuum olyan erős, hogy minden tehertételtől meg akar szabadulni.


– Serdülőkorig sorolni lehetne a napi áldozatokat: kezdetben éjjel négyszer-ötször felkelni, és ahelyett, hogy szundítanánk, fel-alá járkálni a síró csecsemővel – hozott egy példát a szakértő a „kényelmetlenségekre". A szülői lét különleges élményét, a szülő-gyerek kapcsolatban rejlő melegséget, testi-lelki közelséget azonban semmilyen más emberi kapcsolattal nem lehet pótolni.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 25. 00:46
  „Sajnos mindig van egy pont, amin túl nem lehet érvekkel boldogulni. Nem vagyok a gyerekverés híve, borzasztóan bánt, ha néha réfanyalodok, de utána, amikor a baba visszavonul és sértődötten foglalkozik valamivel, mindig odamegyek hozzá és megbeszélem vele a történteket. Legtöbbször ez a két dolog együtt hat, vannak eredményeim. Nagyon fontos, hogy a gyerek egy pofon kapcsán is érezze, tudja, hogy szeretik. Nem könnyű. De a mai gyerekeknek egész alapdolgok sem természetesek, pl. ha szól az ember hozzá, akkor jelezzen, hogy hallotta. Az már egy következő fok, hogy a megfelelőt válaszolja-e? Sajnos nem emlékszem arra, mit mondtak nekem anno, ha nem válaszoltam. Saját tapasztalom is az, hogy minél erősebb a fenyítés, annál inkább nincs eredmény. A mostanában születettek egy egészen más világban élnek, mintha ők már most tudnának valamit arról, ami az egész emberiségre vár. Fölvérteződnek valamire egy bizonyos eszköztárral, amiről nekünk fogalmunk sincsen. Soha semmi nem történik vagy alakul véletlenül. Nem lehet egyszerűen neveletlenségnek nevezni azt, ami a lelkük legmélyéről természetesen fakad. Változik a világ s változik benne az ember is. Hogy életben tudjon maradni.”
 • 24. Misztertejfel 2010. szeptember 20. 11:18
  „13., ennek van szerintem egy liberális változata is:
  "Amit Jancsi nem tanult meg, nem tudja azt Johanna."”
 • 23. oaxacaca 2010. szeptember 20. 09:23
  „Nem olvastam el R. professzor származásáról a megadott linket,hozzáteszem nem is nagyon érdekel, mert a lényegen semmit nem változtat,de........hogy egy kiemelkedő hazai szakembert ilyen szavakkal illetni...hát nem tudom.Engem tanított ez a nagyszerű ember, a mai napig abból profitálok, nem is kicsit. A nevelési elveiből pedig a családomban, nem is rosszul. Ezekért csak hálával és köszönettel tartozom neki. Ennek megfelelően természetesen semmiféle testi,de főleg lelki terror nem fordul elő a családi környezetemben, ami előrevetíti azt,hogy mint családi minta, tovább megy a leszármazottak vonalán. Az egyéb (adaptív) konfliktus megoldások úgyszintén. Ennek megfelelően egyszerűen nincs szükség fenyítésre.
  #9 Napocska! Nagyszerűen megragadta a lényeget,maximális egyetértésem az Öné. Ha nem veszi tolakodásnak,ajánlanám Thomas Gordon: PET c.könyvét,szerencsére újból kapható.
  #14 Goldmund! A tesitanár vs. Goldmund esetére egy másodéves hallgató is profi válasszal szolgál, hát még egy képzettebb szakember...
  Néhány más hozzászóló véleményében viszont annyi nyílt/rejtett agresszió bújik meg,hogy az elkeserítő. Nekik szólt volna ez a cikk...”
 • 22. Mankapunka 2010. szeptember 19. 21:09
  „Én is csak egy példát írtam. :))))”
 • 21. zotya975 2010. szeptember 19. 06:07
  „Jó-jó csak egy példa volt.”
 • 20. Mankapunka 2010. szeptember 19. 00:20
  „zotya

  Olyan részeg embert fel se engedünk a buszra,ha nem isemerjük. Kérdezd meg a 14-es utasait,hogy a Nagy Sándor Józsefen nem száll fel az ilyen egyén. Vagy,ha próbálkozik,kijátszuk.”
 • 19. babyangyal 2010. szeptember 18. 20:43
  „Nem megoldás a testi fenyítés az én véleményem szerint!!!!Én nem ütöm meg a gyerekem és mástól se tűrném el,hogy megtegye pedig fehér vagyok de ha valaki megütné a gyermekem biztos utána a kezét törném.(itt nem a gyerekek közti verekedésre gondolok hanem arra ha felnőtt üt meg gyermeket).”
 • 18. zotya975 2010. szeptember 18. 06:58
  „Végülis a ygereket a szülők nevelei olyanra amilyen nemigaz? Adva van, egy alap amiből ki kell alakitani, nevelni a későbbi felnőttet. Először elkényezteti, rosszul nevelei, aztán meg üti-veri, mert milyen rossz, akaratos, engedetlen, eléggé ellentmondás vagy csak én érzem úgy? vagy egy példa, alkoholista, kocsmába járó, asszonyt verő apának lesz-e valaha jól viselkedő gyereke? Ja, és a tecsóban ha belenézel a bevásárló kocsibe egy gyerekes házaspárnál mit látsz többet, cigit, piát, vagy csokit? Hmm...? A buszon a kötegedő részeghez senki nem mer szólni, a hangoskodó gyereket meg leüvöltik, miért van ez?”
 • 17. westi 2010. szeptember 17. 13:21
  „Goldmund

  "Nyugaton még sokkal liberálisabb a gyerenevelés. Meg is van a gyümölcse: számos panzió, szállásadó nem fogad gyerekeket, mert tudják, hogy a többi vendéget elüldöznék, a berendezést leamortizálnák stb. Ez volna a helyes irány????"-mondod.

  Nekem ez tetszik.Szerintem itt is lenne igény rá.Na,rajta!Egy tipp a vállalkozó kedvű embereknek.”
 • 16. igazmondó 2010. szeptember 17. 11:14
  „egy két makarenkói nem ártott még meg senkinek sem, ha jókor és okkal kapta.
  az én gyerekem is kapni fog egy fülest, ha a helyzet úgy kívánja”
 • 15. Goldmund 2010. szeptember 17. 09:34
  „Még egy gondolat:
  "A mai társadalom azonban nem gyermekszerető, hangsúlyozta a szakember"

  Talán pont azért, mert buszon, vonaton úgy viselkednek, ahogyan. Mondjuk egy egyórás buszúton nem mindegy, hogy a mögöttem levő ülésen önfeledten csacsog a kisgyerek anyukájával, vagy anyukája hallgatólagos jóváhagyásával rugdossa az ülést, amin ülök. Hogy kamaszok a helyijáraton mobiletelefonjukkal kihangosítva zenét hallgatnak - és eszükbe sem jut, hogy ezt fülhallgatóval illene tenni.

  Nyugaton még sokkal liberálisabb a gyerenevelés. Meg is van a gyümölcse: számos panzió, szállásadó nem fogad gyerekeket, mert tudják, hogy a többi vendéget elüldöznék, a berendezést leamortizálnák stb. Ez volna a helyes irány????”
 • 14. Goldmund 2010. szeptember 17. 09:22
  „Egyetértek az előttem szólókkal!
  Engem az akkori viszonyokhoz képest kissé szigorúbban neveltek a szüleim. Néha el is vertek, de sosem ok nélkül. Viszont én sosem mertem volna pl. velük tiszteletlenül beszélni, viselkedni, mint ahogy tanáraimmal szemben sem.
  És nem lettem szolgalelkű, mindig parancsra váró ember sem: éppen ellenkezőleg! Szinte mindenről megvan a véleményem, erősen kritikus vagyok. Idegen tőlem a csordaszellem és nem érdekel az sem, ha egy közösségben egyedül maradok a véleményemmel.

  Egyébként általános iskolában egyedül egyik testnevelő tanáromtól kaptam pofont, és tesitanáraim közül őt kedveltem leginkább! Erre varrjon gombot Ranschburg Jenő!”
 • 13. Pikulics 2010. szeptember 17. 02:16
  „Helló Zsolt!
  Köszönöm! Én is emlékszem a gyermekkoromra, az enyém is kiegyensulyozott volt, a szüleim talán ha ötször kellett, hogy elseggeljenek. (sosem szijjal!) Használt, mert nem háromhetes késéssel jött, hanem a tettet azonnal követte. Azonnal tudtam, miért kaptam. Az általánosban volt egy hirtelenkezü kémia tanárnönk: amit szervetlen kémiában tanitott, abból profitáltam a gimiben, de két egyetemi szemeszterben is. Amit a liberálisok elkövettek az oktatásban, az a gyerekek elleni borzalmas büntény volt.
  ...majd a Lacika késöbb eldöntheti, hogy fiu vagy lány akar lenni...
  Kár volt a Lipótmezöt bezárni.
  Vissza kell adni a pedagóguspálya és a gyereknevelés becsületét, van egy idepasszoló német közmondás:

  Amit Jancsi nem tanult meg, azt János sose fogja tudi.”
 • 12. Túrabakancs 2010. szeptember 16. 23:33
  „Üdv Zsolt!
  Örülök hogy leírtad ennek a pszichológusnak a származását. Megint egy liberális szabadelvű emberke akarja megmondani
  a tutit. talán még életében nem látott megvadult kisebbségit
  az iskolában tombolni, ezekkel nem lehet szép szóval beszél-
  getni, mert azt meghátrálásnak veszik, és annál vadabbul fognak támadni. Egyébként sem verésről van szó úgy általában mint nevelési módszer alkalmazásról, hanem egy jelzés értékű
  nyaklevesről, a kettő nem ugyanaz. A verés az, amikor valaki
  sérüléseket szenved, akár tartósabban is, ilyet az iskolákban soha nem tettek gyerekekkel, tanárok de fordítva annál inkább. Rendben, ne kapjon még sallert sem a diák, de ha renitensen viselkedik, akkor azonnali hatállyal nevelőintézetbe
  kell küldeni, ott majd megmutatják neki a helyes irányt.
  Olyan világot élünk, hogy a gyerekek már hamarabb érnek, egyre öntudatosabbak, emiatt más módszereket kell velük szemben foganatosítani. Testileg is erősebbek, a filmek miatt
  a gátlásuk megszűnőben, az empátiaérzékük nulla.”
 • 11. Szilágyi_Zsolt 2010. szeptember 16. 22:28
  „"A könyv ugyanis állítja: a gyerekek zsarnok kis lázadók." És ez így is van, magamról tudom, mert ezzel az öreg elmeroggyanttal ellentétben, én még emlékszem a gyerekkoromra! Szerető, teljes családban nevelkedtem, odafigyeltek rám meg minden, de igenis feszegettem a húrokat, próbálgattam mindkét szülőmnél, meddig mehetek el náluk a rosszaságban. Igenis, minden gyerek ezt csinálja, és ilyenkor alaposan helyre kell tenni, kit-kit vérmérsékletének megfelelően: az egyiknek elég egy rámordulás, a másik viszont csak egy alaposa elnadrágolásból ért - de ért, és legközelebb már nem fogja merni megpróbálni azt, amit korábban még megengedett magának! Ezt nevezik nevelésnek, nem azt határozatlan hímezést-hámozást, hogy "hááát, kisfiam, ez nem volt szép dolog, legközelebb azért mégsem kéne sípcsonton rúgnod, ha nem kapod meg a boltban azt a csokit, amit akartál", mert akkor igenis a gyerek legközelebb is sípcsonton fogja rúgni az anyját - ellenben egy azonnali és orbitális méretű pofon után, amelyet majd falrengető bőgéssel nyugtáz, nem lesz hozzá többé mersze, mert érezni fogja, hogy lepattan a falról, aminek nekiszalad.
  Szóval jó lenne, ha az ilyen Ranschburg-félék befognák végre a nagy szájukat, mert már épp elég kárt okoztak ennek az országnak! Éppen az ilyen liberális ámokfutók, mint ez a vén zsiráf (http://www.civishir.hu/upload/image/ranschburg_jeno.jpg - az embernek az életkedve is elmegy, ha csak ránéz!) tették tönkre az egész magyar oktatás-nevelést.”
 • 10. Ladyzsu 2010. szeptember 16. 22:26
  „Addig amíg a pedagógus és a szülő között nincs egyetértés,és a gyerek neki mer menni a tanárnak,addig soha nem lesz rend ! Sajnos a nevelést már óvodáskor előtt el lehet cseszni.S attól nem lesz semmi baja a gyereknek ha néha 1-1 jól irányzott pofont kap még idejében ! Túl sok minden meg van engedve mostanában az ifjúságnak és elszabadult a pokol...A szülők a munkahelyért és a létért való küzdelembe belefáradnak,és ebbe már nem fér bele a türelem és a nevelés.Inkább pénzt adnak a gyereküknek és mehetnek ahova akarnak.Nem véletlenül vannak tele a diszkók tizenévesekkel és legtöbbször a drága szülő azt sem tudja hol jár a gyereke hajnalig.”
 • 9. Napocska 2010. szeptember 16. 19:24
  „A gyerek akkor feszíti a húrt, akkor "rossz", ha fel akarja magára kelteni a figyelmet. Vagy ha túl sok a tilalom. Imádni kell őket, velük tölteni sok időt közös programokkal, beszélgetéssel, stb. Aki pedig arra hivatkozik, hogy neki sem energiája, sem ideje nincs rá, akkor ne csodálkozzon, ha a gyerek belekerül a spirálba és valóban balhés tinivé, majd felnőtté lesz!”
 • 8. tricse 2010. szeptember 16. 18:00
  „Ma fél1 körül egy lakótelepi iskola közelében jártam! Elkeserítő volt látni,hogy olyan 5.-6.-as gyerekek egymást ütik,verik,egymást hergelik,fenyegetik,uszítják olyan mocskos beszéddel körítve ami hát hogy is mondjam,undorító volt hallani na!
  Mindegyik srác fehér bőrű és jól öltözött volt!”
 • 7. Mankapunka 2010. szeptember 16. 15:45
  „Ha valaki nem ért a szép szóból,akkor kell a fenyítés. Ennyi.”
 • 6. AHA 2010. szeptember 16. 13:56
  „Agent
  :-)
  Most meg kilesnék a tanárt csoportosan,és még örülhetne ha a torkát nem vágnák el.
  Egyébként el nem tudom képzelni hogyan lehetne megfékezni ezt a fajta bűnözést.

  Illetve vannak elképzeléseim,de ha leírom akkor kapok egy e-mailt a moderátortól és csendre int!
  De,hogy drasztikus fellépés kell az biztos.Itt a pszichológia falra hányt borsó.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szex az első randin

A szakember szerint csak akkor lehet egy egyéjszakás kalandból szerelem, ha piszkosul ˝működik˝ két… Tovább olvasom