Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Nem lehet Szűz Mária a sátáni eredetű bronzból

Szűz Mária és egy galíciai ukrán szabadsághős szobrára használnák fel a 10 éve elbontott Lenin-emlékművet a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) megyében. A pravoszláv hívek azonban ellenzik az ötletet, mondván: ez a bronz sátáni eredetű.
A Lemberg megyei Szambor város főterét egykoron meghatározó bronz Lenin immár tíz esztendeje hever arcra borítva a helyi kommunális vállalat udvarának egyik távoli szegletében. A részben elfeledett alkotás még a színesfém-tolvajok érdeklődését sem keltette fel, hiszen ki bírna elmozdítani a helyéről egy kéttonnás monstrumot. Az utóbbi időben viszont újból bekerült a köztudatba a ledöntött Lenin, miután a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy az Istenanya képében megörökítenék Ukrajna-Anyácska szobrát, ezen kívül Sztepan Banderának, a független ukrán államért a múlt század első felében küzdő szabadsághősnek emléket állító kompozíciónak az ötlete is felmerült. Az ukrán anyaföldet szimbolizáló Istenanya emlékművének ötletét a városka polgármestere is felkarolta, s ő volt az is, akinek eszébe jutott a kihasználatlanul heverő két tonnányi minőségi bronz alapanyag. A kivitelezés megvalósítására létre is hoztak egy városi alapítványt, csakhogy a pravoszláv hívek nemtetszésüknek adtak hangot a terv kapcsán. "A helyiek ellenkezésének alapja az, hogy szerintük a Lenin-szobor alapanyaga sátáni eredetű, tehát abból nem szabad megformázni Szűz Máriát" - mondta el a sajtónak Volodimir Hnatisin polgármester. Így nem maradt más hátra, mint hogy valamiképpen értékesítsék a ledöntött emlékművet, s az így befolyt pénzből valósítsák meg az új szobrokat. Problémát jelent viszont, hogy a bronz Leninre mindeddig egyetlen potenciális vevőt sem találtak.

Olvasóink írták

  • 1. ideals 2008. december 20. 21:25
    „.. ja az egész sátáni eredetű, mert az ércet a földből hozzák fel ahhoz, hogy alkothassanak belőle! Miért nem kérnek az atyák "Odaföndről" egy kis tiszta bronzot, hátha a fejükre szállna.. - és a nép még be is veszi ezt a marhaságot tőlük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogdában felakasztotta magát egy férfi

Öngyilkos lett egy férfi Budapesten a Gyorskocsi utcai fogdában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság… Tovább olvasom