Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nem lájkolják a lájkod: háborog a német adatvédelmi hatóság

Thilo Weichert adatvédelmi biztos utasította a tartományi intézményeket, hogy zárják le a közösségi háló rajongói oldalait, és távolítsák el a Like-gombot a honlapokról.
Nem tetszik a Facebook "Like"-gombja egy német adatvédelmi hatóságnak. Schleswig-Holstein adatvédelmi biztosa, Thilo Weichert pénteken utasította a tartományi intézményeket, hogy zárják le a közösségi háló rajongói oldalait, és távolítsák el a Like-gombot a honlapokról, mivel az lehetővé teszi a profilalkotást, ami sérti a német és az európai törvényeket.

A Facebook pénteki válaszában hangsúlyozta, hogy működése teljesen megfelel az európai adatvédelmi törvényeknek. Weichert közleményében arról számolt be, hogy a hivatala által végzett technikai elemzés arra utal, hogy a Facebook az amerikai szerverein gyűjti a közösségi hálóról nyert adatokat. A biztos szerint a facebook.com látogatóinak számítania kell arra, hogy a cég két évig követni fogja őket, és a tagokról személyes profilt is kialakít.

A Facebook szóvivője elismerte, hogy a cég valóban hozzájut olyan információkhoz, mint a közösségi oldalon lájkolók IP-címe, de mint hozzáfűzte, kilencven napon belül törlik ezeket az adatokat, ami egybevág az ágazati normákkal. A biztos irodája azonban elrendelte, hogy a website schleswig-holsteini tulajdonosai "azonnal állítsák le a felhasználók adatainak az amerikai Facebookhoz való átküldését a megfelelő szolgáltatások kikapcsolásával" és jogi lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben nem tartanák be az utasítást. Egyúttal minden internetezőt arra intett a biztos, hogy ne klikkeljen a közösségi csatlakozásra, és ha nem akarja, hogy profilt alakítsanak ki róla, ne csináljon magának Facebook-oldalt.

Német adatvédők nem először csapnak össze olyan internetóriásokkal, mint a Facebook vagy a Google. A Google egy pengeváltás után tavaly lehetővé tette, hogy elhomályosítsák a Street View térképrendszerében azoknak a németeknek a házait, akik nem akartak abban szerepelni. A Facebook pedig januárban garantált nagyobb felügyletet email-címlista felett a Friend Finder (barátkereső) szolgáltatás miatt kirobbant vitát követően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vastag Csaba elsózta a kávét

Az X-Faktor győztese csütörtök reggel korán kelt, és meglátogatott kér hazai reggeli rádiós műsort… Tovább olvasom