Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Nem kell félni a Facebook-depressziótól

Vélhetően alaptalanok voltak a depresszió és a Facebookon vagy más közösségi portálokon eltöltött idő közti kapcsolat miatti aggodalmak - állapították meg amerikai kutatók.
A Wisconsini Egyetem kutatói tanulmányukban nem találták megalapozottnak az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) tavaly márciusban közzétett tanulmányában szereplő következtetéseket, amelyek alapján a befolyásos szervezet ajánlásokat is megfogalmazott akkor.

Gwenn O'Keeffe gyermekorvos, az AAP közösségi oldalakról szóló ajánlásának vezető szerzője akkor úgy nyilatkozott, hogy "a közösségi oldalakon tapasztalt negatív élmények még a való világban átélt kudarcoknál is mélyebb nyomot hagynak".


"Tanulmányunk az első, amely tudományos tényekkel szolgál a közösségi média használata és a depresszió kockázata között felmerült összefüggéssel kapcsolatban" - emelte ki Lauren Jelenchick, az egyetem orvosi karának kutatója.

A szakemberek 190, 18-23 éves egyetemi hallgatót kérdeztek ki. A felmérés résztvevői idejüknek akár több mint felét online töltötték a Facebookon.

A Journal of Adolescent Health című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatók nem találtak kapcsolatot a közösségi média használata és az esetleges depresszió között.

"Megállapításaink egybevágnak olyan tanulmányok eredményeivel, amelyek más kommunikációs alkalmazásokat, például az emailezést vagy a chatelést vizsgálták, és szintén nem találtak összefüggést a depresszióval" - írták a kutatók. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy egyetlen tanulmány nem igazolhatja vagy cáfolhatja a felvetett kapcsolatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rolling Stones 50 - Fotóalbum az évfordulóra, Hobo emlékezik

A Rolling Stones 50 éves évfordulója kapcsán Hobo, a csapat egyik hazai szakértője idézte fel emlékeit az MTI-nek. Tovább olvasom