Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Nem fenyegeti bezárás az Örökmozgó mozit

A bérlő 15 évvel ezelőtt mintegy 33 millió forintos felújításért cserébe kapta meg a jogot az üzemeltetésre.
Nem fenyegeti bezárás az Örökmozgó mozit - adta hírül közleményben a Budapest Film Zrt.

A mozit üzemeltető Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) korábban közleményt adott ki, miszerint az eddigi általa fizetett bérleti díj kétszeresét ajánlotta fel a Budapest Film Zrt.-nek a filmszínház további működtetésére, a cég azonban annak hétszeresét kérte tőlük.

A mozi tulajdonosaként a Budapest Film Zrt. kedden azt közölte az MTI-vel, hogy egy éve kezdte meg a tárgyalásokat a MaNDA-val a hamarosan lejáró bérleti szerződés meghosszabbításáról vagy az ingatlan megvásárlásáról. A MaNDA az elmúlt 15 évben egyáltalán nem fizetett tényleges bérleti díjat a tulajdonosnak, mivel a bérlő 15 évvel ezelőtt mintegy 33 millió forintos felújításért cserébe kapta meg a jogot az üzemeltetésre. Ha a felújítás összegét 15 éves viszonylatban havi összegekre bontják, akkor a MaNDA jelenlegi ajánlata a 15 évvel ezelőtti bérleti díjnak csupán 55 százaléka.

A vállalat azt állítja, hogy a MaNDA első és utolsó "ultimátumszerű" konkrét ajánlata ez év július 13-án hangzott el százezer forintról, ezt azonban a tulajdonos nem tudta elfogadni, tekintettel arra, hogy ez a 15 évvel ezelőtt kalkulált bérleti díj összegét sem éri el, ezért azt kérte, gondolják át újra és erősítsék meg írásban az új ajánlatot. Ez a Budapest Film közlése szerint eddig nem történt meg.

Ez ügyben a tulajdonos pár órával a MaNDA közleményének megjelenése előtt is kereste telefonon a bérlőt, aki további halasztást kért, majd kiadta az ismert közleményt. "Ebben a helyzetben, amikor a jelenlegi bérlő irracionális szóbeli ajánlata az egyetlen, természetes, hogy más cégek ajánlatát is fontolóra kell venni" - írja a Budapest Film.

Arról, hogy közülük kivel köt szerződést a cég, még nem született döntés, de az biztos, hogy az ingatlanban továbbra is artmozi fog működni.

A cég szerint az artfilmek eljuttatása a közönséghez nehezen működhet nyereségesen, ezzel minden mozinak és forgalmazónak, így a Budapest Film Zrt.-nek is meg kell küzdenie.

Korábban írtuk:

A Napi Gazdaság és a Népszabadság is arról ír keddi számában, hogy leállhat az Örökmozgó mozi.

A Napi Gazdaság ismertetése szerint a Magyar Nemzeti Digitális Filmarchívum és Filmintézet jogelődje, a Magyar Nemzeti Filmarchívum 15 évvel ezelőtt kötött bérleti szerződést a Budapest Film Zrt.-vel a mozi használatáról. A szerződés július 31-én lejár, és hiába tett a filmintézet ajánlatot több mint kétszeres havi bérleti díjra.

A Népszabadság arról ír, hogy jelenlegi állás szerint pénteken vetít utoljára az Örökmozgó, azaz Budapest azon kevés európai fővárosok egyike lesz, ahol nem működik filmmúzeum.

A lapnak Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet igazgatója azt mondta: a helyzet nagyon komoly. Szerinte a megoldás az lenne, hogy átadják nekik az Örökmozgó vagyonkezelési jogát, de a fővárosnál eddig csak ellenállásba ütközött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cuki fotók: 37 éves a világ legidősebb, fogságban élő pandája

Csia Csia korához képest egész aktív, bár az utóbbi időben egyre többet alszik. Tovább olvasom