Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Négy számjegyű a legokosabb kutya szókincse

Több mint ezer szóból áll Chaser, a border collie-fajtájú kutya szókincse.
Az intelligens állat tárgyak különböző csoportjainak fogalmát is képes értelmezni - számolt be róla egy amerikai tanulmány. Hét éve a németországi Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet egy kutatása keltette fel a világ figyelmét: állatpszichológusok a Rico nevű border collie-nak több mint kétszáz szót tanítottak meg. A sokáig elsősorban pásztorkutyaként tartott border collie különösen intelligens fajtának számít. A hatéves Chaser is ebbe a fajtába tartozik, tudása pedig még Ricóét is messze túlszárnyalja.

Chaser háromévnyi tanulás után összesen 1022 játékszer nevét tudta, a tárgyakat még a vele dolgozó kutatóknál is megbízhatóbban azonosította. A szuka szókincse ezzel még messze nem merül ki - írták a Dél-Karolina állambeli Wofford College kutatói a Behavioural Processes című szaklapban. A kutya nem csupán különbséget tesz a tárgyak nevei és vezényszavak között, hanem a tárgyak különböző csoportjainak fogalmát is képes értelmezni.

Tudja, hogy a "játékszer" szó mind az 1022 tárgyra vonatkozik. A "labda" fogalma ezzel szemben összesen 116 puha gömbre illik rá, a frizbi pedig 26 különböző dobókorongra. Ricóhoz hasonlóan Chaser is az úgynevezett "fast mapping" (gyorspárosítás) segítségével képes tanulni. Ez a tulajdonság tehát nem csak a gyerekek sajátja. A kutatás rámutat, hogy a kutyák éppúgy, mint a gyerekek képesek gazdag szókincsre szert tenni, és közben megérteni, hogy bizonyos szavak egyes tárgyakra, míg mások tárgyak csoportjára vonatkoznak - idézte Alliston Reid pszichológus magyarázatát a Der Standard című osztrák lap (www.derstandard.at).

Arra, hogy más kutyafajták is képesek-e ily meglepő szellemi teljesítményre, még nem tudják a választ a kutatók. Úgy vélik, hogy az ember és kutya több ezer éves kapcsolata tette lehetővé, hogy a négylábúak megértsék a szavakat, és ez akár más háziállatokra is vonatkozhat.

Olvasóink írták

  • 1. robi04 2011. január 09. 19:20
    „Chaser ezzel megelőzött néhány embert..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Étterem az olasz lakásokban

Új gasztrodivat terjedt el Itáliában: étterembe járás helyett lakásokon rendeznek vacsorákat, melyek… Tovább olvasom