Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Negatívra rontotta az izlandi kilátást a Moodyís

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Izland még épphogy befektetői szintű államadós-osztályzatainak kilátását kedden.
A Moodyís Investors Service, a külső likviditással kapcsolatos, változatlanul fennálló aggodalmakra és az Icesave-adósság megoldásának késedelmére hivatkozva.

A negatív kilátás a "Baa2/Baa3"-as devizabankbetét-, illetve kötvényadósság-besorolásokra vonatkozik. Ha a Moodyís a "Baa3"-as szintről tovább rontja a devizakötvény-adósí osztályzatot, Izland ennél a hitelminősítőnél átkerülne a már befektetési sáv alatti, spekulatív kategóriába.

A kilátás rontásához fűzött keddi londoni elemzésében a Moodyís annak a véleményének adott hangot, hogy az Icesave-vita megoldásának késedelme az egész izlandi gazdaság kilábalását veszélyezteti, mivel akadályozza a hivatalos és magánforrásokból származó tőke beáramlásának újraindulását.

Az izlandi választók az egy hónapja tartott népszavazáson több mint 90 százalékos arányban elutasították azt az izlandi-brit-holland megállapodáson alapuló törvényt, amelynek alapján Izlandnak 2024-ig 3,9 milliárd eurót kellene törlesztenie évi 5,5 százalékos kamattal Nagy-Britanniának és Hollandiának.

Az izlandi parlament által korábban elfogadott jogszabály az izlandi betétgarancia-alapnak nyújtott brit és holland kormányhitel állami garantálásáról szólt. Ebből a hitelből fedezték a csődbement Icesave internetes pénzintézet 340 ezer brit és holland betétesének követeléseit, vagyis Nagy-Britannia és Hollandia meghitelezte Izlandnak az Icesave-betétek garantálásához szükséges összeget, Izland pedig cserébe törvényben garantálta a brit-holland hitel visszafizetését.

Az izlandi államfő azonban megvétózta és népszavazásra bocsátotta a törvényt, amelyet a március eleji referendumon az izlandiak hatalmas többséggel elvetetettek.

A Moodyís keddi elemzése szerint jóllehet azonnali törlesztési aggodalmak nem állnak fenn, az Icesave-ügy elakadása azonban felveti annak "bizonyos kockázatát", hogy az izlandi kormány nem tudja majd refinanszírozni 2011 decemberében, illetve 2012 májusában esedékessé váló eurokötvényeit a nemzetközi tőkepiacon.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard Ú Poorís a múlt havi referendum után azt közölte: megítélése szerint a népszavazás eredménye nem jelenti azt, hogy Izland azonnali hatállyal megtagadja nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését, csak tükrözi a brit-holland hitelmegállapodás pénzügyi feltételeivel kapcsolatos "elsöprő lakossági elégedetlenséget".

Az SÚP érvényben hagyta a hosszú lejáratú izlandi devizaadósság "BBB mínusz", illetve a rövid futamú külső kötelezettségek "A3"-as osztályzatát, valamint a hazai valutában fennálló adósságok ennél jobb - "BBB plusz/A2" - besorolását, folytatódik ugyanakkor ezeknek az osztályzatoknak a negatív kihatású felülvizsgálata is, amelyet a cég januárban kezdett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Claudia szakított Daróczival a halála előtt?

A Bors több forrásból úgy értesült, Liptai múlt szerdán szakított a kedvesével, legalábbis… Tovább olvasom