Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Nastassja Kinski ötvenéves

Január 24-én ötvenéves Nastassja Kinski német születésű amerikai színésznő.
Apja Klaus Kinski, a pszichopata és őrült szerepekre specializálódott híres-hírhedt filmszínész volt, keresztnevét Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényének nőalakjáról kapta. A család sokat költözött, iskolai tanulmányait Olaszországban és Dél-Amerikában végezte, közben a német és az angol mellé megtanult olaszul, spanyolul, oroszul és franciául is. A vándorélet szülei válása után ért véget, ő anyjával maradt, kapcsolata végletesen megromlott apjával.A legenda szerint a német rendező, Wim Wenders felesége egy diszkóban látta meg a 13 éves lányt, és ajánlotta férje figyelmébe, aki egy néma zsonglőr szerepében próbálta ki. Az ismertséget egy jóval kommerszebb darab, a Tetthely című német krimisorozat egyik epizódja hozta meg számára, igaz, a szerep be is skatulyázta koraérett, csábító gyereklánynak: ilyen szerepet kapott 17 évesen Marcello Mastroianni oldalán is egy feledhető alkotásban. A nála 25 évvel idősebb, a fiatal lányokhoz köztudottan vonzódó Roman Polanski közbenjárására modellfelkéréseket kapott, és még nem volt húszéves, amikor arca a Vogue magazin címlapján mosolygott. Polanski 1979-ben ráosztotta a Tess főszerepét, ezzel Nastassja Kinski bekerült a köztudatba, és átvehette az év női felfedezettjének járó Golden Globe-díjat.Szexideál lett belőle, képe az újságok címoldalára került, fotósorozata jelent meg a Playboyban. Csak kicsivel bízott többet a képzeletre az a híres plakát, amelyen egyetlen kígyó takarta legkényesebb testrészeit. Azért filmezett is, rendezte Francis Ford Coppola, partnere volt Gérard Depardieu és a legendás balett táncos Rudolf Nurejev. 1984-ben ismét Wim Wenders számított rá a Párizs, Texas című, a vándorlásról és otthonkeresésről szóló alkotásban. Andrej Koncsalovszkij főszerepet bízott rá a II. világháború okozta lelki sebekről szóló Mária szerelmeiben, és szerepelt a Turgenyev műve nyomán készült Tavaszi vizekben is. Játszott Wenders Távol és mégis közel című filmjében, Gárdos Éva Magyarországon forgatott Amerikai rapszódiájában pedig egy 1956-os magyar menekültet alakított.

A lapok magánéletével is bő terjedelemben foglalkoztak. Ibrahim Musszai egyiptomi producerrel, majd Quincy Jones amerikai zeneszerző-producerrel élt együtt, kapcsolataiból három gyermeke született (Sonia lánya a fotómodell pályát választotta).

Legutolsó filmjei között van pszichothriller (Ha kimondod a nevem), kalandfilm (Muskétás kisasszony), a 2006-os velencei filmfesztiválon mutatták be a David Lynch által rendezett Inland Empire című pszichológiai drámát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvátok százai utaznak William és Kate esküvőjére

Horvátok százai készülnek Londonba az április 29-i brit királyi esküvőre - jelzik a zágrábi utazási… Tovább olvasom