Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Nappal is látható lesz a Vénusz!

A januári égbolt legszebb látványossága a fényesen ragyogó Vénusz. A Vénusz a Naptól számítva a második bolygó, Földünk belső szomszédja. Népi elnevezése Esthajnalcsillag. A Nap és a Hold után ez a legfényesebb égitest, nevét a szerelem és a szépség római istenéről kapta.

Távcsővel szemlélve nagyon érdekesnek fogjuk találni a Vénuszt, mivel a Holdhoz hasonlóan fázisokat mutat. Ezt Galilei észlelte elsőként 1610-ben, igen komoly bizonyítékot szolgáltatva Kopernikusz heliocentrikus, tehát napközéppontú világképe mellett.

A Naphoz közelebb keringő Vénusz jelentősen változtatja látszó méretét.
A Naphoz közelebb keringő Vénusz jelentősen változtatja látszó méretét.


A bolygó azért "utánozza" a Hold alakváltozását, mert közelebb kering a Naphoz, mint Földünk. Így amikor a Nap és a Föld közé kerül, az éjszakai féltekéjét látjuk, amikor a pedig a Nap "túloldalán" látható, a teljes nappali féltekéjét figyelhetjük meg. Az "újvénusz" és a "televénusz" között pedig az egyre növekvő fázis jelenti az átmenetet. Az alak változása mellett a méret látszólagos változása is igen szembetűnő, hiszen a televénusz hétszer messzebb van tőlünk, mint az újvénusz. Ezért a vékony vénuszsarló a televénuszhoz képest óriási méretű. A bolygó belső helyzete eredményezi a kizárólagos esti vagy hajnali láthatóságot is, mivel sosem tud átkerülni a Föld éjszakai oldalára. Tőlünk nézve maximum 46 fokra távolodhat el a Naptól.

A Vénusz fázisának növekedése és méretének csökkenése a 2002-es hajnali láthatóság idején.
A Vénusz fázisának növekedése és méretének csökkenése a 2002-es hajnali láthatóság idején.


Az idei legnagyobb keleti kitérését január 14-én fogja elérni a bolygó, ekkor már az esti szürkületben megpillanthatjuk szabad szemmel a délnyugati égen. Dichotómiája, vagyis az 50%-os fázis néhány nappal később, január 17-én látható, bár a bolygó sűrű légköre miatt az előre jelzett időponthoz képest pár napos eltérés is lehetséges.

A Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása 2008. december 1-jén.
A Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása 2008. december 1-jén.


Ezt követően fázisa folyamatosan csökken, látszó mérete viszont növekszik majd. Nappal való együttállása március 27-én következik be, akkor hagyja le bolygónkat, vagyis a Nap és a Föld közé kerül. A Nap előtti átvonulásában most nem gyönyörködhetünk, mivel pályahajlása miatt 8,2 fokkal északra lesz a Naptól. Ez a meglehetősen nagy távolság azonban lehetővé teszi, hogy kellő óvatosság mellett a nappali égen is megfigyelhessük a cérna vékony, ám hatalmas, 1 ívperc átmérőjű vénuszsarlót. Ez a méret a szabad szemmel már érzékelhető tartományba esik, így a jó szemű észlelők távcső nélkül is észreveheti a Vénusz kiterjedését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar lány lehet Amerika szépe

Magyar származású lány, Julianna Erdesz lehet Amerika szépe. A 24 éves szépség Nevada szövetségi… Tovább olvasom