Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Napi cuki: függőággyal kényeztették a 40-es évek harci macskáit

A macskát ősidők óta különös tisztelet övezte. Talán a 9 életéről szóló legenda is hozzájárult ahhoz, hogy a harcok, háborúk során is végigkísérték az embert.
A középkorban a brit haditengerészetnél sok hajón szolgáltak macskák. Egyrészt irtották a rágcsálókat, másrészt kabalaállatként szolgáltak. Egy hajótörés esetén a macska mentése pont olyan fontos volt, mint a hajó rumkészletének biztonságba helyezése.

A HMS Eagle hajó kabalamacskája.
A HMS Eagle hajó kabalamacskája.

A BuzzFeed fotóin a cicusok tündéri függőágyban pózolnak a kamerának. Az, hogy a házi ragadozóknak ilyet készítettek a haditengerészetek hajóin, már árulkodik arról, milyen fontos szerepet töltöttek be a matrózok életében.

A brit haditengerészetnél szolgált a hadtörténet legismertebb, de legalább is legjobb sajtóval rendelkező macskája, Simon. Ő 1948-ban került fel a HMS Amethyst nevű hadihajóra, mint morál- és hangulatjavító kabalaállat.

 
A híres Simon-ról írt újságcikk.
A híres Simon-ról írt újságcikk.

1949-ben a hajót a Jangce folyón kínai kommunisták megtámadják. A legénységből többen meghalnak, köztük a kapitány is, a hajó súlyosan megsérül. Simon viszont beáldoz egyet a kilenc életéből, és túléli az incidenst.

A HMS Eagle hajó kabalamacskája.
A HMS Eagle hajó kabalamacskája.

A brit tengerészetnél szolgált még fedélzeti kedélyjavító és kabalamacska beosztásban egy Sam nevű cica is, a HMS Cossack nevű rombolón. Ezt a rombolót 1941-ben az U-563 megtorpedózza, és a hajó négy nap múlva el is süllyed, ám Sam ezt túléli. Ez után a HMS Ark Royal repülőgép-hordozóra kerül. Az Ark Royal-t viszont az U-81 süllyeszti el, de Sam ezt is megússza. Ezután már nem kerül hajóra.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magára haragította a molett nőket Bálint Antónia

Toncsi a Facebookon sokak szerint a molett nőket gúnyolta. Állítja, csak a dohányzás ártalmaira… Tovább olvasom