Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nagyobb robbanóanyag-tartalom: petárda helyett ˝minibombák˝ robbannak

Németországban az utóbbi évekhez képest több szilveszteri balesetre számítanak orvosok az idén.
Németországban az utóbbi évekhez képest több szilveszteri balesetre számítanak orvosok az idén, mert egy új jogszabály alapján minden korábbinál nagyobbra, 500 grammra emelkedett a szilveszterkor használható tűzijátékok engedélyezett robbanóanyag-tartalma.

Az úgynevezett második pirotechnikai osztályba tartozó eszközök, vagyis szilveszteri tűzijátékok maximálisan engedélyezett robbanóanyag-tartalmát egy uniós irányelv alapján emelték 200 grammról 500 grammra. Szakértők szerint a nagyobb erejű robbanás több és súlyosabb sérülést okozhat, ezért az év utolsó éjszakáján várhatóan a kórházakban is nagyobb lesz a forgalom.

Berlinben például a sürgősségi osztályokon elővigyázatosságból megnövelték a szilveszteri ügyeleti létszámot. A tűzoltóság pedig attól tart, hogy az új típusú tűzijátékok nemcsak az amatőr pirotechnikusokban tehetnek kárt, hanem a környezetben is, ezért azt tanácsolják a fővárosiaknak: az ablakokat tartsák zárva és az erkélyekről távolítsák el a gyúlékony anyagokat - írta a Der Tagesspiegel szerdán.

A tűzijátékokat december 29. és 31. között szabad árusítani; a szezon így csak évente 72 óráig tart, a tűzijáték mégis "bomba üzlet", tavaly például összesen 113 millió euró értékű minirakétát lőttek a szilveszteri égbe Németországban - írta egy másik lap, a Süddeutsche Zeitung, megjegyezve, hogy komoly konkurencia az olcsó kínai és kelet-európai csempészáru. A német-lengyel határon az idén eddig 16 ezer darab pirotechnikai eszközt foglaltak le.

Robbantgatni szilveszterkor este 18 órától másnap reggel 7 óráig szabad. Ez idő alatt a fővárosban az utóbbi években átlagosan 500 baleset történt. Tíz sérültből átlagosan nyolc férfi, a többség ittasan kerül kórházba.

A berlini kórházakban az utóbbi években szilveszter éjszakáján legtöbbször kézfejen keletkezett, szem- vagy fülsérüléseket kellett ellátni. A balesetek nagy száma és súlyossága ellenére azonban a tiltás nem járható út - mondta Andreas Eisenschenk, a Marzahn kerületi klinika kézsebészeti osztályának vezetője a Berliner Zeitung című lapnak. Hozzátette: "a szilveszteri tűzijáték mélyen gyökerező hagyomány, amelyet biztosan nem lehet hatósági tiltással eltörölni. Sokkal fontosabb a robbanószerkezetek szakszerű kezelése. Csak engedélyezett tűzijátékokat lenne szabad használni, és tilos a tűzijátékot kézben tartva működésbe hozni vagy eldobni. Ezeket a szabályokat betartva akár gyerekek is rendezhetnek tűzijátékot szilveszterkor, szülői felügyelet mellett."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titanic-túra tizennégymillió forintért

Turistáknak is lehetőségük lesz jövő nyáron, hogy leereszkedjenek a tenger mélyén nyugvó Titanic… Tovább olvasom