Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Nagy Feró ikon lett

A szocializmusban fellépni sem mindig engedték, most az MTV Icon című műsorában kortárs előadók dolgozták fel Nagy Feró dalait.

„A nemzet csótánya", aki az X-Faktor című tévés tehetségkutató egyik mentora lesz, szigorúnak tartja magát, de néha apáskodik. A Beatricével sokat koncerteznek, új albumukat többek között „az emberi hülyeség ihlette".

– Ön, akit az előző rendszerben a Beatricével fellépni sem engedtek egy idő után, mit szólt hozzá, amikor megtudta: az MTV Iconja lett Ákos mellett?

– Nagyon meglepett, azt hittem, Kész átverés show készül. Akkor kezdtem komolyan venni a dolgot, amikor leültem beszélgetni Lévai Balázzsal, az Icon szerkesztő-műsorvezetőjével. Nagy megtiszteltetés, hogy elővették a dalaimat.

– A koncertről készült felvételen úgy látni, mintha kicsit meghatódott volna. Van kedvence a feldolgozások között?

– Örültem, hogy olyan nóták is előkerültek, amelyek nem voltak annyira divatosak, mint például a XX. század vagy az ősbikinis Quasimodo. Kedvencet talán nem is tudok mondani, minden dalomat kell hogy szeressem. Nagyon tetszett, amit Copy Con csinált, a Kerekes Band is fantasztikus volt, a Depresszió, a Blind Myself – tulajdonképpen az összes feldolgozás.

Először nem akarta

– Egy ideig olyan műsorokban láthattuk, amelyeknek nem volt közük a zenéhez, mint a Sztárok a jégen és a Vacsoracsata. Biztosan örült, hogy végre a saját „műfaja" miatt is keresik.

– Már akkor készültem rá, hogy előbb-utóbb sikerül magam „belopni" egy zenével foglalkozó műsorba. Először mégsem akartam elvállalni a mentori felkérést a jövő héten induló X-Faktorba, annyi más elfoglaltságom volt: tévés, rádiós munkák. Végül megfűztek, ami azért is sikerült, mert ez nem egy hagyományos tévés tehetségkutató. Nagyon érdekes és nagyon kegyetlen. Olyan, mint az élet.

– Mi egy mentor feladata pontosan?

– Eddig ugyanaz volt, mint egy zsűritagé, de ez a válogatás után megváltozik: minden mentorra jut három versenyző, akiket segít. A mentorok egymással is versenyeznek, akár ők is beszállhatnak a produkciókba, vagy irányíthatják a pártfogoltjaikat. Arról viszont nem mi döntünk, ki jut tovább, hanem a közönség. Mi csak a véleményünket mondhatjuk el.

– Ön szigorú vagy lágyszívű mentornak tartja magát?

– Néha úgy érzem, gyengéd szívű apaként állok hozzájuk, néha viszont nagyon cinikus, megmondogatós vagyok. A többiek cukkoltak, hogy apáskodó szerepet játszom, de én úgy vettem észre, többször fordul elő, hogy kegyetlenül megmondom az igazat. Amikor olyan fiatalokat kell megítélni, akik tehetségesek, de még nem elég érettek, akkor is biztatom őket, ha kiesnek.Nem kritikus, tanácsadó

– A kisebbik fia a Beatricében dobol. Vele szemben mennyire kritikus?

– Velünk nőtt fel, ötéves kora óta dobol. Most húszéves, és mostanában lett igazából a dobosunk, már egész estés koncerteket is végigjátszik. Egyébként ha az ember elég öreg, már nem kritikus, hanem tanácsadó. Annyi tapasztalatot szerzett az életben, hogy a kritikát úgy is el tudja mondani, hogy ne legyen bántó. Ma már azt is jobban lehet bizonyítani, miért jó vagy nem jó az, amit játszik a zenész. Vegye fel, játssza vissza, és látja, igaza van-e a kritikának. Egy videokamera kőkeményen megmutatja az igazságot. Persze van, aki nem hajlandó elfogadni a tanácsot. Annyi „okos" ember él ma a világon...

– Mennyit koncerteznek manapság a Beatricével és az ős-Bikinivel?

– Az ős-Bikinivel nem olyan sokat, a Beatricével viszont elég sokat játszunk Nagy Feró és a Beatrice néven. Ott vagyunk minden nagyobb fesztiválon – a legközelebbi a Szegedi Ifjúsági Napok lesz –, hívnak minket falunapokra, még Erdélybe is. A nyáron 80 körüli fellépésünk volt, s készül az új lemez is, ami október elején jelenik meg. Nem adunk ki túl sűrűn albumot – az utolsó öt éve jött ki –, azóta nem volt új gondolat, ötlet. Most azonban kicsit felmérgesített bennünket a világ.

Nem érti a bunkóságot

– Például mivel?

– Nehéz volt megérteni, kibírni, miért vegzálnak minket az előző rendszerben, de a kollektív hülyeség ott maradt az emberek agyában. Az internetes fórumok 90 százalékára például borzasztó emberek írnak, olyan dolgokról, amikhez nem is értenek. Meg tudok döbbenni rajta, honnan veszik a bátorságot, hogy azt mondják valakire, ez egy hülye paraszt. Ezt úgy hívják: bunkóság. Az emberekben nincs semmi tisztelet a másik iránt, olykor irigységből taposnak bele egy-egy hírességbe, akiről nem tudnak semmit. Az új lemez címadó dala is arról szól, hogy csak a hülyék holtbiztosak mindenben, az okos tele van kételyekkel.

Olvasóink írták

 • 5. maradando 2010. augusztus 29. 14:30
  „"Nagy Feró ikon lett." = Fertelmes Férfi Falloszt = Ferónak hívják ? Akkor ő az ikon !”
 • 4. okostojas007 2010. augusztus 25. 08:55
  „az ilyenek miatt emelik fel a nyugdíj korhatárt ...........
  ( lázadó hatvanasok ???? )”
 • 3. arrabonem 2010. augusztus 25. 08:15
  „2.
  Azért a csak a múltból élők elég siralmasak.
  De kreálhatott volna magának egy a múltjához méltó jelent. Sajna nem ezt az utat választotta...”
 • 2. mauz 2010. augusztus 24. 21:20
  „Most nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek.

  A 90-es évek környékén imádtam, azután egy időre eltűnt, most meg már attól sem lepődnék meg, ha kijelentené egy szép napon, hogy ő sámán meg mittudoménmi.

  Egy biztos: a bulvárból él, pedig szerintem megélhetne csupáncsak a múltjából is...”
 • 1. Mankapunka 2010. augusztus 24. 14:58
  „Ikon az a falon van,úgyhogy lehet ő is ott fog kikötni.

  Kicsit visszavehetne az arcából,mert egyre nagyobb. Elhiszem,hogy sok lemezt adott ki sikeresen,de ettől még nem kell így viselkedni.

  Lagzi Lajcsi is kezdjen el anyázni mindenkit,akik nem tudnak trombitán játszani???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mexikói lány az idei legszebb

A 22 éves, barna hajú Jimena Navarrete nyerte meg az idei Miss Universe szépségversenyt. Tovább olvasom