Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Múzeumba került a világ legrégebbi nőalakja

Megtalálása után öt évvel állandó helyére, múzeumi vitrinbe kerül a világ legrégebbinek tartott nőalakja, egy 40 ezer éves szobrocska, amely a németországi Hohle Fels-barlangból került elő.
A szobrocskát a baden-württembergi Blaubeurenben lévő Őstörténeti Múzeumban helyezték el, ahol különleges állandó kiállítás nyílt az emberiség történetének néhány legrégebbi műalkotásából.

A Blaubeuren közelében lévő Sváb-Alb-hegység jégkorszaki barlangjai fontos lelőhelyek a világ régészei számára. Itt találták a világ legrégebbi hangszereit, nagyon régi festményeket és számos történelmi jelentőségű figurát. A leletek azt sugallják, hogy az Alb barlangjaiban élt őssvábok találták fel a képzőművészetet, a zenét és talán a festészetet is.


A Hohle Fels-barlangban 2008-ban hat darabban előkerült mamutagyar-szobrocska a szakértők számára a legértékesebb lelet. A mindössze hat centiméteres figura női alakot ábrázol túlhangsúlyozott nőiességgel, túlméretezett farral és nemi szervekkel. Ez a legrégebbi ismert műalkotás, amely emberalakot ábrázol.

Eddig azonban hiányzott egy múzeum, amely bemutatná a világhírű leleteket. Ezért a különleges tárgyak mindig a páncéltermekbe kerültek, a Sváb-Alb-hegység turizmusért felelős hivatalának nem kis bosszúságára. A turisták által igen kedvelt Stuttgart és Tübingen városok is jelentkeztek, hogy náluk kapjon helyet a központi múzeum, a történelmi emlékeket tulajdonló Baden-Württemberg tartománya azonban végül a csupán 12 ezer fős lakosú Blaubeuren mellett döntött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apácával duettezett Kylie Minogue - videó

A nővér az olaszországi Voice versenyében tűnt fel korábban, énekhangjával pedig mindenkit… Tovább olvasom