Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Múzeum nyílt a paraguayi diktatúra egykori kínzóközpontjában

Emberi jogi múzeum nyílt a héten a paraguayi fővárosban, Asunciónban Alfredo Stroessner diktatúrájának (1954-1989) egykori kínzóközpontjában.
A "vizsgálati igazgatóság" hírhedt épületében, Asunción szívében a kínzók a legsúlyosabb bűnöket követték el - mondta az egyik áldozat rokona. A parlamenttől 200 méterre található múzeum egykor Pastor Coronelnek, a vizsgálati igazgatóság főnökének irodája és főhadiszállása volt. Coronel 2000 szeptemberében halt meg a börtönben, miután az emberi jogok megsértésért a rácsok mögött töltötte élete utolsó tizenegy évét.

A politikai foglyok elmondták, hogy zeneszó mellett kínozták őket reggeltől estig, hogy sikolyaikat ne hallják az utcán. A múzeum látogatói megtekinthetik a kínzótermeket, amelyek közül több hangszigetelt volt, a labirintusformájú folyosókat és páncélajtajú kis és nagy zárkákat. A múzeummá való átalakítás a belügyminisztériumnak és a paraguayi műemlékvédelmi bizottságnak a közös kezdeményezése volt.

Jogvédő szervezetek szerint a paraguayi diktatúra alatt 1000 és 3000 között volt a meggyilkoltak és eltűntek száma. Afredo Stroessner puccsal került hatalomra 1954. május 4-én, majd nyolcszor választották újjá ellenzéki bábjelöltek ellenében. Harmincöt évig volt hatalmon, míg 1989-ben Andrés Rodríguez vezérkari főnök államcsínnyel meg nem buktatta. Brazíliába szökött, ott halt meg 2006-ban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa boldoggá avatta II. János Pált - összefoglaló

Boldoggá avatta XVI. Benedek pápa elődjét, a néhai II. János Pált az e célból vasárnap a vatikáni… Tovább olvasom