Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Műhiba vagy katasztrófa? - kockázatosabb a kórházi kezelés a repülésnél

Évente több millió ember hal meg orvosi hibáktól, a betegségek kezelésével kapcsolatos fertőzésektől, és ezért kockázatosabb egy kórházi tartózkodás, mint a repülés - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett adatokból.
"Ha bármely országban holnap kórházba kerülne az ember, 1:10 lenne az aránya annak, hogy a kezelésébe valamilyen hiba csúszik, és 1:300 lenne az aránya annak, hogy meghal egy ilyen hiba miatt.

Ezt összevethetjük azzal, hogy egy a 10 millióhoz az esélye annak, hogy valaki repülőszerencsétlenségben veszti életét" - hangoztatta csütörtöki genfi sajtóértekezletén Lian Donaldson, a WHO új betegbiztonsági képviselője.

Ez jól mutatja azt, hogy még sok a javítanivaló az egészségügyi ellátáson világszerte - tette hozzá Donaldson, aki korábban Anglia tisztifőorvosa volt.

A WHO adatai szerint minden 100 kórházi betegből a fejlett országokban hét, a fejlődőkben 10 legkevesebb egy fertőzést elkap kórházi ellátása során. Minél tovább marad egy beteg az intenzív osztályon, annál nagyobb a kockázata valamilyen fertőzés megszerzésének. Az olyan orvosi eszközök, mint a katéterek és a lélegeztetők a fertőzések melegágyai.

Az Egyesült Államokban évente 1,7 millióan betegszenek meg különféle fertőzések következtében a kórházakban, ami százezer halálesethez vezet. Ez az arány sokkal magasabb az európai adatoknál: 4,5 millió fertőzés nyomán évente 37 ezren halnak meg az európai kórházakban a WHO adatai szerint.

"Az orvosi ellátás magas kockázattal jár, mivel a modern orvosi ellátás gyorsléptékű, nagy feszültséggel kísért környezetben zajlik, ahol sok ember vesz részt, rengeteg bonyolult technológiát alkalmazva - fejtegette Donaldson.

A fertőzések mintegy 50 százaléka megelőzhető lenne, ha az egészségügyi ellátásban dolgozók szappannal mosnának kezet, vagy alkoholalapú kézmosót használnának a betegek ellátása előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az űrből is látható lesz a sejk neve: saját szigetére írja ki 3 kilométer hosszan

Az űrnek ír egy arab úr, pontosabban írat: akkora betűkből mintáztatja meg nevét, hogy az a világűrből is olvasható lesz. Tovább olvasom