Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Mosolyog a dühös emberre is

Híresség - Libacombot rendel, száraz, francia borral, a pohár aljában csak kortynyi mennyiséggel. Koccintunk és ünneplünk. Gyurkovics Zsuzsa nem titkolja a korát, idén ünnepelte a nyolcvanadik szülinapját.

Imádtuk a sanzonjait

– Szeretek ott, ahol szeretnek, mert szeretet nélkül nem lehet élni, s főként színpadra állni – vallja Gyurkovics Zsuzsa. – Minél többet adok, annál többet kapok vissza. Figyeld meg: ha rámosolyogsz egy dühös emberre, megkérded tőle, segíthetsz-e, először csönd lesz. A mérges megdöbben, azt hiszi, őrülttel van dolga, azután megkönnyebbülten elmondja, mi bántja. Jó recept, ki kellene próbálni!


Minden összefügg


– Vak és gyengén látó barátai vannak országszerte. Mikorra tehető ez a kapcsolat?

– Életem fő gyökere, kapaszkodója: segíteni egymásnak. Ha ugyanis nem számíthatunk egymásra, nem bírjuk ki ezt a válságos, kritikus időszakot, amely a bankostól a hajléktalanig valamennyiünket sújt. Sokat utazom, ennélfogva látom, mi van a világban: sokszor az emberek egymást is nehezen viselik el. Ám a toleranciát is tanulni kell. Ha összefüggésében látjuk a világot, a pillanat nehézségét, vele együtt előbb-utóbb a megoldást is megtaláljuk.

– Nagyon sok a rossz hír, a pletyka, a durvaság beárnyékolja a hétköznapjainkat. Hogyan óvjuk meg ettől magunkat és a gyermekeinket?

– Mindezt megelőzhetjük, ha... ha például elzárjuk a tévét. A gyerekeinknek meg kell tiltani a szennyet, ennélfogva ki kell kapcsolni a tévét. Már a mesékbe is bekúszott a durvaság. Senkit nem vádolhatunk személy szerint a műsorterv miatt, ám egy biztos: a pénz diktál. Pedig bárki képes a jóra, ennélfogva pedig mindenki boldogabb lehet, ha egy kicsi jót tehet.
Pingpong és piac


– Gondolom, ebben a szellemben nevelte a fiait, most pedig már az unokáit is.

– Abszolút így van, bár megsúgom, azért némi cselhez is folyamodtam. Megbeszéltem például, az egyik unokámat én viszem reggelente az iskolába, úszni vagy ahová éppen indul. Erre nekem van szükségem. Muszáj felkelnem, közben piacra megyek, bevásárolok, pingpongozom a barátnőimmel hetente kétszer, közben pedig a család pulzusán tartom a kezem, azaz megtudok minden hírt, ami fontos.


Nincs evés este hat után

– Fantasztikus az az életigenlés, habitus, amely ma is jellemzi. Elámultam a kondiján, hisz a nők többsége ötven felé hízni kezd. Beszélünk róla?

– Nem akarok hivalkodni, egyszerűen nem eszem este hat óra után. Nagyon szigorú vagyok magamhoz, elvégre egy színész nem mehet dagadtan a színpadra. Sokba kerülnek a ruhák, nincs pénzem rá. Van például egy gyönyörű darabom, egy igazi, Rothschild Klára által tervezett, korallpiros muszlinom, igazi álom. Huszonhárom éve rám jön, nem sokat változtam, pedig biztos el tudnék hízni. Mikor érzem, hogy kicsit szorosabb a cipzár, a gomb, no akkor van az, hogy ˝Zsuzsika, nem eszel...˝ Ilyenkor aztán nincs vacsora, nincs nasi. Kint éltem Németországban, tudom, hogy a kövér színészeket egyszerűen nem szerződtetik, nem kapnak szerepet.


Emberek ülnek a nézőtéren


– Apropó, nálunk mi van az idősebb generációval, a már nem fiatal színészekkel?

– A rendezők és a színházigazgatók döntenek mindenben, de ez többnyire nem függ össze a tudással. Nekem Nádasdy Kálmán, Dajka Margit, Kiss Manyi a mércém, olyan sanzonokat énekeltem, amiknek a kottáját is maguk adták nekem. A divat, a meztelenkedés, egy-egy darab show-szerű átírása tőlem idegen. Amíg emberek ülnek a nézőtéren, meg kellene bízni a szívükben, a könnyeikben, a közönség ugyanis őszintén reagál a szépre, a jóra.

Olvasóink írták

  • 1. stunde2 2009. augusztus 13. 16:09
    „Minden jó, szépet, egészséget kívánok a Művésznőnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bangó Margit ízig-vérig nő

Bangó Margit nem jár testőrökkel, és elkeserítőnek a gyűlöletet, amely sok helyen tanyát vert ma hazánkban. Tovább olvasom