Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Mitől gyullad ki idén sok karácsonyfa?

A karácsonyi égők 30 százaléka közvetlen áramütés- és tűzveszélyt jelent az Európai Bizottság szerdán közzétett új jelentése szerint.
A jelentés egyközös piacfelügyeleti vizsgálat következtetéseit mutatja be, amelyben öt tagállam – Magyarország, Németország, Szlovákia, Szlovénia és Hollandia – hatóságai és az Európai Bizottság vett részt.
Az eljárás során 196 véletlenszerűen kiválasztott, különböző árkategóriájú égősort több mint 20 közigazgatási és műszaki követelmény szempontjából ellenőriztek, és nem egy közülük több teszten is megbukott.

A feltárt súlyos meg nem felelési problémák általában a felépítés műszaki biztonsági követelményeinek megsértését jelentik, például a villásdugó, a vezeték rögzítése, a huzalozás, a szigetelés vagy az áramütés elleni védelem esetében.

A megvizsgált égősorok további 40 százalékánál találtak kevésbé súlyos problémákat, amelyek nem veszélyeztetik közvetlenül a felhasználó biztonságát, de nem felelnek meg a normáknak. Ide tartoznak bizonyos címkézési nehézségek, illetve a használati utasítással kapcsolatos vagy az adminisztrációs hiányosságok.

Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi EU-biztos Brüsszelben a következőket nyilatkozta: "Ha továbbra is meg akarjuk tartani a karácsonyi fényeket, akkor a fogyasztóknak bízniuk kell abban, hogy a biztonság nem forog veszélyben. A karácsonyi bevásárláskor a fogyasztók értéket és választékot akarnak a pénzükért, azonban sosem a biztonság kárára. A nemzeti hatóságok és az ágazat megkettőzött erőfeszítéssel fogja keresni azokat a kerülőutakat és kiskapukat, amelyeken keresztül selejtes áru juthat otthonunkba. A kockázat minimalizálásáért azonban a fogyasztóknak is tenniük kell: legyünk tehát éberek, aktívak, és ne feledjük, hogy mindenki biztonságos és boldog karácsonyt érdemel."

Kuneva jelezte: mivel rendkívül magas a hatóságok által talált megfelelés hiányának aránya, a kifejezetten égősorokra irányuló nyilvános felügyeleti és végrehajtási tevékenységek továbbra is prioritást fognak élvezni, és ezek során a lehető legtöbb tagállam összehangoltan fog fellépni. Az ellenőrzést ugyanakkor az ágazatnak is fokoznia kell - tette hozzá, emlékeztetve, hogy az uniós jog szerint a gyártók, forgalmazók, kiskereskedők és importőrök jogilag felelősek az általuk forgalomba hozott termékek biztonságáért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csipa, az ördögi férfi

Ördög Tibort, a Hooligans együttes énekesét idősebb testvéreinek barátai ˝kis csipásnak˝ hívták, így… Tovább olvasom