Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Mit kaptunk a szlovákoktól?

Deli csoki, Kofola, Zlatý Baľant, Kétbalkezesek, bevásárlóturizmus: néhány fogalom, amely nélkül az életünk szegényebb lenne.
Szlovákia és Magyarország viszonya napjainkban nem feltétlenül felhőtlen - legalábbis politikai téren. Ez azonban nem kell, hogy befolyásolja a két ország kapcsolatait a sport, a szabadidős tevékenységek, a kultúra, vagy a gasztronómia terén.

Összeszedtünk néhány - általunk jellemzőnek vélt - jellemzően Szlovákiához és a szlovák néphez köthető dolgot, amely nélkül az életünk szegényebb lenne itt, Magyarországon. (S most emelkedjünk felül azon a tényen, hogy a következőkben számos dologról lesz szó, ami még a csehszlovák időkből való, és éppúgy cseh, ahogy szlovák is...)


Juhtúrós galuska

A szalonnás juhtúrós galuska a szlovákok tipikus nemzeti étele. Olyan jelentőséggel bír számukra, mint a japánoknál a szusi vagy az olaszoknál a pizza. Burgonyatésztából galuskát készítenek, ezt egy különleges juhsajt fajtával, a brindzával keverik össze. A tálalás úgy teljes, ha a tányérra az adag tetejére pirított szalonna és egy kis disznózsír is kerül.

Juhtúrós galuska (bryndzové haluąky)
Juhtúrós galuska (bryndzové haluąky)


Édességek: Deli csoki, Disco keksz

Aki járt annak idején Csehszlovákiában, az találkozott a Deli csokival már a nyolcvanas években is. Ma is létezik, modern csomagolással és remek ízzel. Lényegében egy tejcsokival mártott szelet a Deli. Létezik belőle karamellás, pisztáciás, mogyorós, mazsolás és sztracsatellás változat is. Itt-ott Magyarországon is kapható.
A Disco keksz szintén fogalom. Két keksz közé töltenek kakaós, vaníliás, mogyorós (és további egyéb) tölteléket.

Deli-kollekció (még a régi csomagolásban).
Deli-kollekció (még a régi csomagolásban).


Italok: Vinea, Kofola
Az alkoholmentes italok két bástyája Szlovákiában a Vinea és a Kofola. A Vineát 1974 óta gyártják. Eredetileg valódi szőlőléből készült szénsavas üdítőital, íze leginkább a mi Traubisodánkhoz hasonlít. Népszerűsége ma is töretlen.


A Kofola színe és jellege hasonlít a hagyományos kólához, íze azonban teljesen más. Alma-, meggy- és ribizlikivonat mellett karamell és különféle gyógynövény-kivonatok adják az ízét. Szlovákiában és Csehországban a mai napig a Coca-Cola és a Pepsi komoly konkurenciája. Szlovákiában a legtöbb vendéglátóhelyen csapolt formában is kapható.

Az elmúlt években néhány magyarországi üzletben is megjelent a Vinea és a Kofola.


Sörök: Zlatý Baľant, Corgoň

A sörfőzésnek Szlovákiában komoly hagyományai vannak. A világos (svetlé) és barna (tmavé) sörök széleskörű népszerűségnek örvendenek az országban. A sörfőző helyek első írásos említése 1274-ből IV. László okiratából való. A minőség javulásával és az egészségesebb életvitelnek köszönhetően az éves átlag sörfogyasztás 1978-ra elérte 107,1 litert fejenként.
Az 1800-as évek végén Nyitrán alapított sörgyár terméke a Corgoň, amely egy helyi hősről kapta a nevét. 2004 óta Ógyallán gyártják a sört, amely a legnépszerűbb sör Szlovákiában.
A Zlatý Baľant (magyarul aranyfácán) a Heineken cég védjegye, amellyel az egyik legismertebb, legkedveltebb, legkeresettebb a szlovák sört hozzák forgalomba. Ógyallán gyártják ezt is.©koda

A világ harmadik legrégebbi autógyára a ©koda, amelyet 1899-ben alapított Emil ©koda (a ąkoda szó egyébként magyarul azt jelenti, hogy kár). Bár a márka inkább Csehországhoz köthető, Pozsonyban a mai napig működik összeszerelő üzeme (az Octaviákat itt szerelik). A ©koda Szlovákiában népautó, olyan, mint nálunk a Suzuki.

©koda 120L - klasszikus.
©koda 120L - klasszikus.


Večerníček - Mesék

A 70-es, 80-as években Csehszlovákia a rajz- és bábfilmgyártás fellegvára volt. Hétfőnként, amikor a Magyar Televízióban adásszünet volt, a hazánk északi megyéiben élő gyerekek esti meséjüket a csehszlovák tévéből kapták meg.
Kezdődött a Večerníček...Rumcájsz, Bigacsiga és Batka manó... Lehetne folytatni a sort hosszan. A kisalfold.hu nagy kedvence a Kétbalkezesek című bábfilmsorozat, amely nyelvi akadályokat sem gördít elénk.Szlovák hoki

A Magas-Tátrában az 1920-as évek közepétől vált egyre népszerűbbé a jégkorong. Csehszlovákia négyszeres olimpiai ezüstérmes, ugyanennyi bronzérmet szereztek, a világbajnokságokon sikeresebbek voltak: Csehszlovákia hatszor nyert vb-t. Szlovákia már önálló országként 2002-ben nyert világbajnokságot, van egy második és egy harmadik helyezésük is.
Szlovákiában a legkedveltebb sportág a jégkorong, nők is űzik, méghozzá komolyan. Bizonyítékul álljon itt egy videó, amelyen Bulgáriát verik a szlovák nők 82-0-ra. A végén egy kicsit elszabadulnak az indulatok is.Rafting

Bár ennek a sportágnak sem őshazája Szlovákia (mégcsak nem is Csehszlovákia), de mégis a magyaroknak elsősorban a szlovák pályák jutnak eszébe, ha a rafting sportágra gondolnak. Vadvízen egy gumihajóban 4-10 fő evez, miközben az árral dacolva igyekeznek nem felborulni. Az egyik legnépszerűbb a Belá folyón kialakított pálya, de a közeli Dunacsúnyban van raftingpálya.

Rafting a Belá folyón, amely Szlovákia legsebesebb folyású folyója.
Rafting a Belá folyón, amely Szlovákia legsebesebb folyású folyója.Bevásárlóturizmus

Néhány évvel ezelőtt Szlovákiában a magyar viszonyokhoz képest olcsóság volt, tömegesen jártunk át tankolni északi szomszédunkhoz. Volt, hogy egyéb bevásárlásért is érdemes volt átlépni a határt. Megérte nekünk, hiszen spórolni tudtunk a benzinen, írószereken... Aztán a dolog megfordult. Ha pozitívan nézzük a dolgokat, a kereskedelemre jó hatással van a megnövekedett szlovák bevásárlóturizmus - gondoljunk csak arra, hogy idén nyáron Mosonmagyaróváron, a szupermarketek parkolóiban legalább annyi szlovák rendszámú autó állt, mint magyar.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. steerio 2010. június 05. 14:28
  „"3 dolog amit az egész világ többek között a szlovákok is kaptak a magyaroktól. karrburátor, tranzformátor, golyóstoll. szlovák, olá, szerb találmányok?"

  Az, hogy te buta vagy és semmit nem tudsz a téged körülvevő világról, az nem jelenti azt, hogy az nem létezik.

  Szlovák: két példa, motorhajtású helikopter (1895, Jan Bahyl), drótnélküli távíró (Jozef Murgas, még Marconi előtt, csak pénze nem volt rá elég. Hasonló ügy ez, mint például hogy külföldön a dinamót Siemenshez kötik, nem Jedlikhez)

  Román: Feltűnően sok repüléssel kapcsolatos találmány származik onnan. Henri Coanda neve nem mond semmit? Nélküle ma nem lenne repülés. Ő fedezte fel a Coanda-effektust és ő építette az első sugárhajtásű repülőgépet.

  Szerb: Nikola Tesla önmagában elég sokat letett az asztalra. Iskolai tananyag is az ürge, csak nem ártott volna figyelni.”
 • 69. 56-os 2009. szeptember 20. 21:06
  „Az egészbe az a megtöbbentöbb, hogy ha a tót politikusoknak lenne elegandöbb okossága, saját maguktol kellene rájönniük hogy ha a magyarok nemzet is ilyen politikát végeztek volna, akkor a nagyvilág sose hallott volna az u.n. "slovákok"-ról, vagy "Slovákiá"-rul.

  Külömben, mi jogon használják a kettöskeresztet ?

  Erre szeretnék választ.”
 • 68. Ace 2009. szeptember 17. 15:28
  „Most nézem csak: "Rafting a Belá folyón"

  Nem ám kiírná a folyó magyar nevét... (Az ékezet átvándorol az "a" fölé.)”
 • 67. miro132 2009. szeptember 16. 12:24
  „Az Összes Maggi termék is Szlovákiában készül és a Tibi csoki és a Sport szelet is :)

  Na ezért nem vásárolom ezeket!”
 • 66. 56-os 2009. szeptember 14. 22:27
  „fortuna54

  1. A sors úgy hozta hogy munkavégett az egyik continensról, a másodikra, onnan a harmadikra.
  Európa, Australia, New Zeland, Macau, Hong Kong, Singapore, Malaysia, Sziám és vissza Európába
  megöregedni.
  2. Ebbe egyetértek veled.

  Minden esetre szeretem az Edam -i sajtot, sokszor váltottam repcsit Amsterdamba, da amugy sajnos
  nem ismerem az országodat, pedig szép lehet, igaz hogy lassan kiszoritanak benneteket a nem uropai bevándorlók.”
 • 65. fortuna54 2009. szeptember 14. 16:51
  „Még most sem tudom,hogy hol élsz. Én hollandiában éllek,s igy van szerencsém ismerni a márkás söröket,bár nem nagyon érdekelnek. Csak azt akartam mondani,egy népnek sincs joga,a másikat ocsárolni,vádolni.”
 • 64. sosi123 2009. szeptember 14. 16:47
  „moderálva durva”
 • 63. 56-os 2009. szeptember 14. 16:34
  „fortuna54

  Sajna se otthon se Australasia-ba ne tudtam menni az utolsó két évbe.
  Egy, ellenirányba, gyorshajtásu fhérnép jóvoltából.

  Ha nem találsz Kronenbourg-ot, találsz Sfeffl-t ai is jó, vagy austral Forster´s, vagy sziámi sziámi Singha.
  Bangkokba és Kuala Lumpur-ba találkoztam hazaikkal is. Australia és New Zealand tele van magyarokkal.”
 • 62. fortuna54 2009. szeptember 14. 12:40
  „Csak arra voltam kiváncsi,mikor voltál utoljára m.országon? És,hol van az a nálunk?”
 • 61. 56-os 2009. szeptember 14. 11:27
  „fortuna54
  16:34, nem gondolod hogy egy kicsit korán kezdted a borsodit ?
  Neked az zlik jobban, nekem pedig a Kronenbourg (nam belga).
  Hol ebbe a probléma ?”
 • 60. Ace 2009. szeptember 13. 22:56
  „Hááát, ennek a cikknek aztán lehet egy IQ fighter a szerzője....

  Mit kaptunk a szlovákoktól? Bármit is, ők meg kaptak tőlünk egy országot.

  Na, vegyük sorra:

  Deli csoki: az cseh, hiszen az Orion cseh édességgyártó.

  ©koda: ld. a Deli csokihoz írtakat.

  Rumcájsz: ld. ismét Deli csoki.

  Kofola: nem alkalmas emberi fogyasztásra.

  Rafting: "a magyaroknak elsősorban a szlovák pályák jutnak eszébe" --- már akinek, nekem az osztrák.

  Ennyi.”
 • 59. 1.László 2009. szeptember 13. 21:12
  „3 dolog amit az egész világ többek között a szlovákok is kaptak a magyaroktól. karrburátor, tranzformátor, golyóstoll. szlovák, olá, szerb találmányok?”
 • 58. viryg 2009. szeptember 13. 19:38
  „Szerintem nem a kisemberek viaskodnak egymással. Ez a szlovák hatalom fő fegyvere az erőfitogtatásra, nyálverésre, így akarnak erőt demonsrálni megmutatni hogy ők dirrigálnak. Itt a politika keveri a szart mert érdekük érdekes általában az egyszerű szlovákok egyszerű magyarok jól megvannal egymással. Csak sajnos a sok hülye felül az ilyen uszításokra. a szlovák hatalom a folytonos magyarság elleni támadásaival kirohanásaival pedig saját magát járatja le és a szlovák népet, szlovákiát.
  Ezt kellene észrevenni ébresztő!
  Szerintem ezt a jóízléű szlovák emberek is elítélik. Nálunk sem mindenki szereti gordonkát, vagy viktorvitézt.”
 • 57. fortuna54 2009. szeptember 13. 16:34
  „45-ös.Te hávalai vagy?Amind latom,megártott a jó belga sör,de mikor ittál borsodit? Már nagyon belgázol.”
 • 56. sosi123 2009. szeptember 13. 13:49
  „Csak hülye a cikk címe akkor! Mit kaptunk! Én is néztem a mesét és most is megnézném! De ezt mi kaptunk tőlük? Minden országnak megvannak a jellegzetességei, hagyományai, de attól még nem kaptuk tőlük és nemtom már ki írta, de ők sem istenítik a lecsónkat meg stb...”
 • 55. Imcsi 2009. szeptember 13. 12:28
  „Ehhez a cikkhez nem kéne bekeverni a mai politikát! Én olvasatomban ez az írás nosztalgikus, és az én emlékeimből is sok élményt hoz elő! Akinél ez nem így van, az szóljon hozzá a KO többi cikkéhez, ne itt rontsa a levegőt!
  A cikkhez: a Prior mögött pár utcával volt a "Mammut" (én ezen a néven ismertem), egy három szintes vendéglátó hely! Na ott aztán volt Borovicka-sör párharc!”
 • 54. Ibrox 2009. szeptember 13. 11:08
  „Tódinak sok igazsága van. DE tény ,hogy városaikat , infrastruktúrájuk alapjait tőlünk kapták !
  Egyébként engem nagyon kedvesen kiszolgáltak,amikor magyarul kértem az "aranyfácánt".”
 • 53. sosi123 2009. szeptember 13. 09:57
  „Tódi én nem értek veled eggyet! Milyen aranyfácán? zlatyibazant nem? Le fognak csukni ha így kéred kint a sört!!!”
 • 52. QD 2009. szeptember 13. 09:46
  „Tódi, mélyen egyetértek Veled.”
 • 51. tódi 2009. szeptember 13. 07:41
  „Nagyon sok itt az agymosott hozzászóló .
  Politikai paneleket puffogtatnak - szánalmas .
  Az aranyfácán sör jó - jó is volt mindig.
  A nyelvtörvény semmiféle hatássál nem lesz a köznapi emberek életére - felvidéki barátaim mondták / magyarok/
  Az emberek megbüntetése egyszerűen hazugság.
  A szlovák politikusokat nem tartom sokra - de a mieinket sem.
  Cirkusz kell ,hogy ne a költségvetésről és az elszegényedésről beszéljenek.
  Pedig ez az igazi probléma .”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nemi életének szerves része lett a pornófilm

A pornófilm ma már nem csupán a férfiak szórakozása, hanem olyan jelenség, amely szerves részévé… Tovább olvasom