Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Minimálbér: versengés a lista alján

Magyarország - A sereghajtók élmezőnyében van Magyarország az európai minimálbérlistán. Nálunk emelkedett 2000 óta csaknem a legnagyobb mértékben a legkisebb kereset összege, amely így sem éri el a hazai bruttó átlagfizetés négytizedét.
A 27 tagú Európai Unió 20 tagállamában – valamint a jelölt Törökországban – van érvényben jogszabályon alapuló nemzeti minimálbér, a többi hétben nincs ilyen rendelkezés. A brüsszeli statisztikai szervezet, az Eurostat nemrégiben összeállítást tett közzé erről.

Az elemzésből kiderül, hogy az EU-ban a munkavállalók fizetésének idén júliusban – az akkori árfolyamokkal számolva – legalább 112 és 1610 euró között kellett lenni. Az előbbi – 28–30 ezer forintot kitevő – érték Bulgáriában, az utóbbi – mintegy 400 ezer forint – Luxemburgban érvényes.

A tagállamok egyébként három csoportba oszthatók.

Az első csoportba – ahová 1100 euró feletti összeggel lehetett bekerülni – a legfejlettebb országok tartoznak. A második csapat az 500–700 eurósokat öleli fel Portugáliától Spanyolországig, benne a közösséghez hazánkkal együtt 2004-ben csatlakozott Máltával és Szlovéniával. Érdekesség, hogy az USA a maga 652 eurójával szintén ide tartozna. A sereghajtó garnitúra a 350 euró alattiaké: Magyarország évek óta itt található, ezúttal 285 euróval. Mögöttünk hatan vannak, köztük a szlovákok, de megelőznek bennünket például a csehek és a lengyelek.

A Eurostat az összegeket a vásárlóerő-paritást tükröző mesterséges fizetőeszközre, PPS-re is átszámolta, amellyel kiküszöbölhető annak a hatása, hogy az élet az egyik országban drágább, mint a másikban. Hazánk ugyanazt a helyet foglalja el ezen a listán, mint az előzőn, a különbségek azonban tompábbak. A luxemburgi minimálbér euróban számolva 5,6-szer ér többet a magyarnál, míg PPS-ben a differencia „mindössze" 3,7-szeres.

Az összeállítás kitér arra is, hogy 2000 és 2008 között miként változott a legkisebb kereset. Magyarországon az összeg havi 25.500-ról 69 ezer forintra nőtt, ami átlagosan évi 13,3 százalékos emelkedésnek felel meg. Ennél nagyobb „vágta" csak Romániában, Litvániában és Bulgáriában volt.

Ha az inflációt leszámítjuk, akkor harmadikok vagyunk a rangsorban: a minimálbér reálértéke évente átlagosan 6,8 százalékkal hízott, szemben mondjuk Belgiummal, ahol egyenesen csökkenés következett be. Igaz, ott a rubrikában 1336 euró (mintegy 350 ezer forint) szerepel. A lista alsó harmadába tartozunk ugyanakkor azzal, hogy nálunk a legkisebb kereset a bruttó átlagfizetés négytizedét sem éri el. A legjobbaknál – Máltán és Luxemburgban – az arány megközelíti az 50 százalékot.

Van, ahol a cég forgalmához kötik

A legnagyobb hagyománya Törökországban és az Egyesült Államokban van a minimálbérnek, ahol 1936-ban, illetve 1938-ban vezették be. Az EU jelenlegi tagállamai közül elsőként Hollandiában határozták meg a legkisebb keresetet, 1969-ben. Ott a legalább 23 évesekre vonatkozik, de máshol is vannak speciális szabályok. Belgiumban például csupán a magánszektor minimum 21 éves dolgozói esetében él az előírás, sok helyütt 18 év a korhatár, a briteknél és a törököknél viszont 16. Az USA-ban a minimálbér a szövetségi, az állami és a helyi közigazgatásra, az évi 500 ezer dollárosnál nagyobb forgalmat bonyolító vállalatokra, valamint azon kisebb cégekre nézve kötelező, amelyek államközi kereskedelmet is bonyolítanak. Nálunk 1988-ban hozták meg az első szabályozást; a jogszabály azóta is minden munkavállaló esetében érvényes.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonzóak az egzotikus utak és a városlátogató túrák

A gazdasági válság természetesen kihat az utazási irodák működésére is. Az embereknek elsősorban… Tovább olvasom