Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Mindent a szexről

Azt mondják, mindennek az alapja. Egy időben biztosan. Az is tény, keveset beszélünk róla, pedig befolyásolja hétköznapjainkat. Főleg akkor, ha rosszul működik. A szexről van szó.

A szexuális problémákhoz vezető fő betegségek, az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás hazai előfordulási aránya alapján az ilyen gondok gyakorisága Magyarországon eléri vagy meg is haladja a nemzetközi szintet. Sokan nem tudják, milyen orvoshoz forduljanak. Ráadásul hazánkban kevés szakember foglalkozik a betegségek miatt kialakult szexuális problémák kezelésével. A nemrégiben megalakult Magyar Szexuális Medicina Társaság tagjával, dr. Fekete Ferenccel a kényes témáról beszélgettünk.


Visszahúzódó férfiak

– Doktor úr! Meglepően őszinte módon nyúlnak a szexualitás témájához. Az intim zónából a felméréssel, amit publikáltak, a társaság megalakulásával kirángatják az embereket. Elég kemény cselekedet ez. Nem tartanak attól, hogy túl prűd a társadalmunk ahhoz, hogy megértse, még inkább elfogadja, miről van szó?

– Húsz éve kezdtem orvosként szexuális problémákkal foglalkozni. Eleinte tényleg teljesen tabu témaként kezelték, főleg a férfiak, de az utóbbi tíz évben érezhetően nyíltabbá vált a társadalom ilyen téren. Érdekes dolog, de ez a hatékony gyógyszeres kezelési lehetőségek megjelenése óta tapasztalható. Tény azonban, érezhető a prűdség, a félelem az orvostól. És itt megint csak a férfiak viszik a prímet. Az ő esetükben jellemző, hogy ha gondjuk van, elmennek egy nagyobb városba vagy egyenesen a fővárosba. Ott kezeltetik magukat a szexuális problémáikkal, mert tartanak a helyi közösség reakciójától, attól, hogy kitudódik a gondjuk. De ez természetes. A szexualitást az emberek ösztönösen intim szférának érzik és ez így van jól. Az ellenkezője, a túl harsány nyíltság sokkal zavaróbb. Van erre is bőven példa a mai médiában.

dr. Fekete Ferenc
dr. Fekete Ferenc

Vegyszerekkel erősített libidó

– Nehéz így férfiként egy férfivel erről beszélni, de jó, tegyük fel, vesszük az adást. Elkezdünk legalább önmagunkkal őszintén beszélni. Lehet, még javítunk is mondjuk a potenciálunkon, erre vannak gyógyszerek, de nem okoz majd lelki válságot ez? Évezredes megszokások tűnhetnek el. A férfi férfiassága vagy a nő nőiessége ezután csupán egy jó orvoson és némi kemikálián múlik.

– Az orvosnak nem az a feladata, hogy valami extrém dolgot műveljen a páciens szexualitásával, bár lenne erre is lehetőség. Nekünk az a feladatunk, hogy ami elromlott, azt helyrehozzuk. Nem akarunk „szexuális automatákat" gyártani. A nőiesség, a férfiasság mindig belülről fog fakadni és nem a gyógyszerekből.


– Kicsit időzzünk azért ezeknél a gyógyszereknél. A minap egy benzinkútnál tankolva láttam, hogy van olyan tabletta, amit ott megvásárolhatok, és ha hiszek a leírásának, nagyon – hogy is mondjuk – bika leszek tőle. Vagyis már orvos sem kell ehhez.

– Ha jobban megnézi a „csodaszer" leírását, kiderül, hogy félrevezető. Szó sincsen benne konkrét hatásról, csak sugall bizonyos általános hatásokat, de azt úgy, hogy mindenkinek az legyen az érzése, ettől valami nagy dolog fog történni. Ha tényleg hisznek benne, akkor tízből három férfinál a cukorkától is javul a férfiasság. A valóban hatékony szerek azonban csak orvosi ellenőrzés mellett szedhetőek és ezért csak receptre kaphatóak. A szexuális problémák kezelése ráadásul nem csak valamilyen kémiai anyag beszedéséből áll. Az csak fontos része lehet a kezelésnek. De nem a kezelés. Ahhoz kell egy ember, akivel mindezt megbeszélik a páciensek, tanácsot kapnak, aki kideríti a probléma okát, azt igyekszik kijavítani. Ezt nem lehet benzinkúton semmivel sem helyettesíteni.


A lábad vagy a szexualitásod?

– Önök azt mondják, hogy a túlsúlyos társadalomnak szembe kell néznie vele, a zsír, a cukor igenis szexuális problémákhoz vezethet. Ez lenne a legfontosabb kérdés most az egészségügyben? Nem a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a végtagok amputálási veszélyei? Miért nem ezen a területen alapítottak társaságot?

– Az a baj, hogy még ma is él a vélekedés, hogy ha gond van az ágyban, az azért van, mert megunták egymást, fáradtak, nem szeretik egymást stb. Pedig nagyon sokszor kezdődő betegségek tünetei a szexuális problémák. Akinek szexuális problémája van és fél, hogy a partnere elhagyja emiatt, az a javulás reményében hajlandó abbahagyni a dohányzást, ha levágják a lábát érszűkület miatt, akkor azonban tovább dohányzik. Ebből látszik, hogy a szexualitás az egészségnek, az önbecsülésnek milyen fontos eleme. Ráadásul a szexuális problémák előhírnökei az infarktusnak, az agyvérzésnek. Mindezért a szexuális orvoslással foglalkozó társaságok világszerte most alakulnak.


– Pszichológusokat is bevonnak a tanácsadói munkájukba. Ráadásul körzeti orvosokat is. Egyeztetnek az ő képviselőikkel? Szívesen beszélnek az emberekkel a szexualitásukról? Nem olyanok egy kicsit a házidokik, mint egykoron az osztályfőnököm, aki a szexuális felvilágosító órán a hazai belpolitikai helyzetről beszélt? Ahhoz sem értett, de attól legalább nem jött zavarba.

– A háziorvos az egyetlen orvos sok helyen, akihez tudnak fordulni. El kell érni, hogy a szexuális gondokkal is ugyanúgy foglalkozzon, mint bármi mással. Én aranyér miatt sem mennék a körzeti orvoshoz kevésbé szorongva. Minden problémát egyformán kell kezelni, függetlenül, hogy derékon felül vagy derékon alul jelentkezik. Persze tudjuk, hogy ez ma még nem teljesen elfogadott. Ezért kezdtünk el ezen dolgozni, a háziorvosok szexuális problémákhoz való hozzáállását szeretnénk javítani. Nem lesz könnyű, mert bár őszintén érdekli őket ez a téma, de nagyon le vannak terhelve a mindennapokban.


Törekedni az egészségre

– A szex ezzel a cikkel is napvilágra került ismét. Mit szeretnének elérni a társaságukkal? Hogy napi téma legyen, vagy azt, hogy simán csak beszéljünk néha róla?

– Fő célunk: hogy az emberek merjenek orvoshoz fordulni, ha problémájuk van. Ne a benzinkútnál keressenek megoldást. Ne őrlődjenek magukban, ne menjenek tönkre kapcsolatok. A szexuális gondok miatt a főnök ne a beosztottat szúrja le. Ne maradjon ismeretlen a kiváltó betegség, amíg agyvérzést, infarktust nem okoz. Körülbelül ennyi. Túl sok is. El kell kezdeni egyszer. Éppen azért, mert sok a teendő.

– Az önök által publikált felmérésben van egy érdekes mondat: a férfiaknak annyi esélyük van arra, hogy gondjaik lesznek az ágyban, ahány évesek. Bízom benne, azért jobb az arány.

– Nem elég bízni, törekedni is kell arra, hogy egészségesen éljünk. Testileg és lelkileg. Megelőzni a bajt. Akkor lehet bízni, hogy a másik felébe tartozom majd, akinek nincsen gondja, mert vigyáztam magamra. Az életben mindenért meg kell fizetni. A mértéktelen ivásért, a falánkságért, a füstölésért, a pénzhajhászásért, a rossz lelkiismeretért, a haragért. Még ha nem is mindig látszik, de végül így van.


– Az életkornak van szerepe abban, milyen a szexuális életünk? Vagy inkább az életkörülmények számítanak?

– Mindkettő. De főleg az utóbbi. Évek óta ismert tény, hogy Budapesten a VIII. kerületi és II. kerületi lakosok egészségi állapota, várható élettartama között kis túlzással olyan a különbség, mint az afrikai és skandináv országokéi között. Sokszor látom, hogy aki vigyáz magára, nincsen elhízva, nem dohányzik, az 60 évesen jobb állapotban van szexuálisan és egészségileg, mint mások 40 évesen.


– Mit javasol azoknak, akik ezt a cikket is csak futva olvassák el, majd utána gyorsan továbblapoznak, de valamilyen problémával küzdenek az ágyban? Hova forduljanak anélkül, hogy valamiféle furcsa pillantások kísérnék őket?

– Gyorsan menjenek a benzinkútra és szedjenek be valami ott kapható ˝csodaszert˝. Hátha pont abba a harmadba tartoznak, akiknél fog hatni, mert nagyon hisznek benne. A viccet félretéve, forduljanak először a háziorvoshoz, hogy kiderüljön, nincsen-e valamilyen általános betegségük. Például magas vérnyomásuk, kezdődő cukorbajuk, ami a szexuális zavaron kívül más panaszt még nem okozott.

Ha kiderül betegség, akkor kezeltessék, attól javulni fognak a szexuális problémák is. Ha nem javulnak, akkor a háziorvos is tud hatékony és biztonságos gyógyszert írni számos szexuális gondra. Ha ezekről beszélnek vele, kérjék meg, hogy négyszemközt fogadja önöket. Ez alapvető betegjog. Ha erre nem hajlandó egy orvos, menjenek másikhoz.
Ugyancsak fontos, hogy a káros szenvedélyeket hagyják el, ha valaki túlsúlyos, a fogyást semmilyen tablettával nem lehet helyettesíteni. Ha ezután sem javulnak a gondok, szakemberhez kell menni. Remélhető, hogy néhány év múlva egyre nagyobb számban lesznek majd olyan szexuális medicina szakemberek is, akik a pácienseket diszkréten tudják fogadni, a szexuális problémák kezelésében jártasak. Javulnak majd a gyógyítás lehetőségei. Ezen dolgozik a társaságunk, a Magyar Szexuális Medicina Társaság. 


Problémagyakoriság

Hazánkban egy 500 fős online felmérés alapján a megkérdezett férfiak 75 százaléka, míg a nők 64 százaléka jelezte, hogy többször előfordult a szexuális életében probléma. Férfiaknál a merevedési zavar és a korai magömlés, nőknél az orgazmus zavara volt a legjellemzőbb gond. A felmérésből az is kiderült, hogy a merevedési zavart panaszolók több mint fele évek óta küzd a problémával, mégsem fordul orvoshoz. A nemzetközi helyzetet tekintve elmondható, hogy a 40 és 70 év közötti férfiak felénél előfordult merevedési gond. Egy férfinak majdnem az életkorának megfelelő arányú százalékos esélye van arra, hogy merevedési zavara legyen.


Egy 27 országban elvégzett, 12 ezer főt bevonó felmérés szerint a férfiak 65 százaléka, a nők 63 százaléka állította, hogy nem teljesen elégedett a szex közbeni merevedéssel. Aki vigyáz magára, nincsen elhízva, nem dohányzik, az 60 évesen jobb állapotban van szexuálisan és egészségileg, mint mások 40 évesen.

Olvasóink írták

  • 1. AngelLilith 2009. július 29. 12:25
    „http://angellilith.wordpress.com/2009/05/21/vagy/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fussatok, gyerekek, fussatok!

Sztársztori - Tényleg sok az elhízott fiatal? Létezik egyáltalán olyan, hogy „gyerekháj"? Kell… Tovább olvasom