Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

`Mindenkit vár Afrika!´ - sok magyar próbál szerencsét itt

Győr-Mali – Immár pont egy éve lakja ezt az egymillió-hatszázezres metropolist, Malit egyik honfitársunk. A mindig vidám Nagy Pétert vagy ahogy mindenki ismeri Piput kérdezzük a kalandban nem szűkölködő életpályájáról és arról, hogy került Magyarországtól több ezer kilométerre.

Már közhelyszámba megy, hogy a világ bármely táján lehet magyar emberekkel találkozni. Ez alól a Budapest-Bamakó magyar szervezésű rali futammal híressé vált Mali főváros sem kivétel.`Sok idő mire az európai ember megérti, hogyan működnek itt a dolgok.`
`Sok idő mire az európai ember megérti, hogyan működnek itt a dolgok.` Fotó: Novák Tamás.


– Hogyan is kezdődött az egész?

– Mint majd mindenkinek, nekem is izgatta a fantáziámat a messzi Afrika. Egyedül sose vágtam volna neki a nagy kalandnak, de a Budapest-Bamako segített társakat találni. Először persze meg se fordult a fejembe, hogy majd Maliba fogok lakni, csak egy jó rali-n akartam részt venni. Több társammal a 2007-es Bamakóra felkészítettünk egy összkerekes Csepel teherautót, amivel rengeteg kalandon át, de sikerrel teljesítettük a távot. Afrika és a Mali emberek vendégszeretete annyira megfogott bennünket, hogy a verseny után még több hétig jártuk a környéket.

– Mikor döntötted el, hogy itt akarsz élni?

– Kósza gondolatok már a futam ideje alatt megfordultak a fejembe, de a konkrét terv csak otthon fogalmazódott meg bennem.

"Úgy éreztem, máshol csak könnyebb lehet"

– Mi segített a döntés meghozatalában?

– A segítség az enyhe túlzás. Sajnos, Magyarországon az építőiparban dolgoztam és a körbetartozás réme engem is elért. Egyszerűen elegem lett mindenből és úgy éreztem, máshol csak könnyebb lehet.

– Maliban könnyebb az élet?

– Az elején semmiképp se. Nem beszéltem a nyelvet és itt minden lassabban megy mint otthon. Egy nyugat-európai országban az ember 4 hónap alatt megveti a lábát, itt ehhez másfél év kellett. Más az emberek stílusa , hozzáállása. Sok idő mire az európai ember megérti, hogyan működnek itt a dolgok. Nehéz megszokni a nagy meleget. Jól hangzik, hogy este is 35 fok van, de aludni szinte lehetetlen ebben a klímában. Pár hét után eléggé kiveszi az emberből az energiát.

– Most már egyszerűbben boldogulsz?

– Mivel elsajátítottam a francia nyelvet és rengeteg ismerősre, barátra szert tettem, így már olajozottabban működnek a dolgok. Klímát is többé-kevésbé megszoktam, már csak az extrém meleg éjszakák okoznak gondot.

"Célunk a régió kiaknázatlan lehetőségeinek magyar cégek felé közvetítése"

– Mivel foglalkozol Maliban?


`Sok idő mire az európai ember megérti, hogyan működnek itt a dolgok´
`Sok idő mire az európai ember megérti, hogyan működnek itt a dolgok´ Kép: Novák Tamás.


– Barátommal, aki nemrég csatlakozott hozzám megalakítottuk a Magyar-Mali Kereskedelmet Segítő Társaságot. Több magyar vállalkozónak segítünk bamakói üzletének elindításában.

– Mik a célkitűzéseitek?

– Afrika és főleg ez a régió egy rohamosan fejlődő térség. Nagyon elmaradott szintről pár év alatt felfejlődtek egy elfogadható nívóra . Mivel itt a szolgáltató ipar, kereskedelem gyerekcipőben jár, rengeteg eddig kiaknázatlan lehetőség adódik. Hatalmas piac van majd minden termékre. Célunk a régió kiaknázatlan lehetőségeinek magyar cégek felé közvetítése.

– Milyen kapcsolatokat sikerült kialakítani a Mali gazdasági élettel?

– Több minisztériumba bejáratosak vagyunk. Gazdasági, politikai élet meghatározó tagjaival tartjuk a napi kapcsolatot.

"Szinte mindenre van igény"

– Miben tudtok segíteni a magyar üzletembereknek?

– Már most is elég sok magyar gondolkodik itteni üzletben és próbálkoznak megvetni a lábukat. Sajnos kellő előkészítés hiányában elég sok kellemetlen meglepetés éri őket ebben a teljesen más közegben és üzlet hiányában kénytelenek hazamenni. Sokkal könnyebb és gyümölcsözőbb lenne az afrikai üzletkötés, ha jobban előkészített közegbe jönnének. Társammal ezeknek az üzletek szilárd talapzatra állításában tudunk segíteni. A jó üzlet reményében magyarországi kapcsolatunk is segíti az üzlet helyes mederben való elindítását.

– Milyen üzletfeleket vártok?

– Ebben a hatalmas felvevő piacban szinte mindenre van igény. Olyan partnerek jelentkezését várjuk akik tudják, hogy jó minőségű olcsó árut állítanak elő, de az otthoni felvevőpiac szűkülése vagy konkurenciaharc miatt lehetőségeik beszűkültek. Itt európai átlagnál nagyságrendekkel olcsóbb a munkaerő és az árak sokszor meghaladják az otthonit. A kezdeti nehézségeket ellensúlyozza a várható extraprofit.

– Számításaid bejöttek Malival kapcsolatban?

– Kezdeti nehézségek már elmúltak. Jól érzem itt magam és a számításaim is bejönnek.

– Magyarországgal milyen a kapcsolatod?

– Hetente találkozok itt magyarokkal, szinte napi információim vannak otthonról. Ha szabadságra hazamegyek, örömmel fogadnak barátaim. És ne felejtsétek: mindenkit vár Afrika!

Olvasóink írták

 • 5. zhall 2009. május 19. 17:02
  „Gratulálok Pipunak!Nagy adag bátorságra,kalandvágyra volt szüksége ehhez,kívánok neki ezúton sok sikert!”
 • 4. knifemaster 2009. május 18. 21:17
  „Akkor valamit nagyon elqrtál..... :D:D
  Olyat mondjál amit még nem tudunk...”
 • 3. elemér 2009. május 18. 18:32
  „Minden lehetőséget megragadok a felvilágositásra, de egy üres fejet nemlehet tölteni.”
 • 2. knifemaster 2009. május 18. 16:11
  „2.
  Minden lehetőséget megragadsz mi,hogy híreszteld egyszerű mivoltodat mi?:D”
 • 1. elemér 2009. május 18. 14:17
  „Ez a Mali olyan egy amcsinak mint Mo. Minden lassu és komunikáció szörnyü. Kivánok sok sikert Maliba. Menjenek oda csak a kinaiak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentené a kormány a bedőlt lakáshiteleseket

Huszonöt milliárd forintot szánna a kormány arra, hogy a magas devizaárfolyam vagy az állásvesztés… Tovább olvasom