Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Milyen sonkát vegyünk Húsvétra? - Gyorspácolt vagy házi

Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst, és több hozzáadott anyagot tartalmaz.

Húsvéti sonkavizit


A Teszt plussz magazin húsvéti sonkákról szóló összeállításában a szakértők a minőségi és mennyiségi dömpingben való eligazodást segítik. Megnézték, hogy a sonkák nagy választékából – az anyagi lehetőségeket is mérlegelve - hogyan tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb terméket.

Változott a világ: több kell és főleg gyorsabban. Amit ma a városi háziasszony tálal fel a családnak, többnyire már nem az a sonka, noha az előírások betartásával a nagyüzemekben előállított termék is lehet ízletes, sőt értékes is. Sajnos egyre kevesebben tudják megfizetni az igazán jó sonka borsos árát, ezért a kereslet az olcsóbb és ennek megfelelően silányabb minőség felé tolódik.

A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár valóban eligazítja a fogyasztót. Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst, és több hozzáadott anyagot tartalmaz. Akinek vékonyabb a pénztárcája, annak mindenképpen érdemes megfontolnia, hogy a minőséget vagy a mennyiséget helyezi-e előtérbe. A hagyományos magyar sonkák hozzávetőleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak.Sonkája kizárólag a sertésnek van. Ez az állat értékes darabja, lényegében a hátsó comb, vagyis a hátsó láb felső része. Szigorúan véve csakis ezt a húst hívhatjuk sonkának, noha így nevezik az első láb felső részét, vagyis a lapockát, amelyből szintén készül sonka. A hagyományosan érlelt, illetve pácolt sonkák mellett ma már az üzletekben igen nagy az úgynevezett gyorspácolt sonkák aránya. Míg az előbbiek esetében a só hosszú idő alatt éri el a sonka belsejét, addig a gyorspácolás lényege az, hogy konyhasóoldatot injektálnak, vagyis fecskendeznek a húsba. Ezt követően néhány napig sós vízben áztatják, majd szárítják. Az érés néhány hét alatt bekövetkezik.

A gyorsítás vajon milyen hatással van a minőségre? Az injektálás fellazítja a húst, amely így puhább, szétesőbb lesz. Vannak, akik kifejezetten ezt, a gyárban megfőzött porhanyósabb sonkát kedvelik, amelyről azonban tudni kell, hogy állományjavítóval, fehérjével, olykor szójával dúsított. Ezekre a gyors érlelés miatt szükség is van, mivel az eljárás során vizet juttatnak a termékbe. Az állományjavítók szerepe az, hogy megtartsák a sonkában ezt a viszonylag komoly mennyiségű folyadékot. Cserében a gyorsérlelésű sonkák jóval olcsóbbak, körülbelül feleannyiba kerülnek, mint a hagyományosak.

A felvágatlan sonka a külseje alapján még a hozzáértők számára sem mond sokat. Kívülről nem állapítható meg, hogy hagyományosan érlelt vagy gyorspácolt, főtt termékkel állunk-e szemben. Ha viszont felvágjuk a sonkát, szembetűnő a különbség. Míg a hagyományos nyers jellemzően sötétvörös, addig a gyorspácolt termék sokkal világosabb.

A gyorspácolt sonkán ráadásul látszanak az injekciós lyukak is, amelyek mentén a hús szétesik. Ha az ilyen eljárással készült sonkát fóliában árusítják, gyakran látható kivált lé, ami kisebb mennyiségben önmagában nem hiba, csupán ennek a technológiának a következménye. Ha viszont a fólia felpúposodik, vagyis gáz képződik benne, akkor ne vegyük meg, mert valószínűleg megindult a romlás. Figyeljünk arra is, hogy a sonka ne legyen túlságosan kemény, illetve beszáradt.

Vannak, akik kifejezetten a zsírosabb, szaftosabb húst kedvelik, mások a sovány sonkára esküsznek. A kereskedő hiába mondja, hogy ő „belelát", ahogy ránézésre nem tudhatjuk, mi van a görögdinnye belsejében, úgy a sonkáról sem mondhatjuk meg milyen, amíg egészben van.

Otthon hideg, szellős helyen, vagy a hűtő legfelső polcán, körülbelül 5 Celsius fokon tároljuk a sonkát. A felhasználásig, illetve a főzésig ajánlatos meghagyni az eredeti fóliában. Természetesen a főtt sonka is ki van téve a romlásnak, sőt a füstölés sem védi meg ettől.

Olvasóink írták

 • 16. Truder 2010. március 27. 20:47
  „A gyorspácolt hulladék. Egye meg aki pácolta, és csomagolta. Csakis házi. Aztán felőlem mindenki azt eszi, amelyiket akarja..”
 • 15. hubble 2010. március 26. 13:53
  „A vásárcsarnokban van választék :-)”
 • 14. Mankapunka 2010. március 26. 11:39
  „Meg a szsesz is ad egy kis színt.

  Majd jönnek a hírek a sok részegről.”
 • 13. AHA 2010. március 26. 09:13
  „Agent 2010.03.26. 09:09
  + sárga túró!”
 • 12. Agent 2010. március 26. 09:09
  „CSAK a házi! Friss vajas fonottkaláccsal, főt tojással, frissen reszelt tormával...a húsvétnak ez ad értelmet”
 • 11. suellen 2010. március 26. 08:57
  „Szabadhegy, Mozsár utca, Nagy Lajos hentes a tuti :)”
 • 10. Jandex 2010. március 26. 08:54
  „8. hozzászólás AHA
  2 pont!”
 • 9. arrabonem 2010. március 26. 08:46
  „Nemrég elcsíptem egy filmet ami a hústermékek ipari, gyorsított előállításáról szólt. A látottak biztos megfeleltek minden előírásnak, de inkább répát rágok a húsvéti nyúllal mint, hogy ezekből egyek. Valahonnan faluról.”
 • 8. AHA 2010. március 26. 08:38
  „A gyorspácolt fóliás ami úgy néz ki mint egy gumilabda,az emberi fogyasztásra alkalmatlan.
  Annyit sem ér mint amennyibe kerül.
  A sonkával meg köszönő viszonyban sincs.
  A rosseb tudja miből és hogyan készül.”
 • 7. AHA 2010. március 26. 08:35
  „viperetta335 2010.03.26. 07:23
  Én most Győrszentivánon veszem,de amit a vásárcsarnokban adnak az sem rossz.
  Nem tudom,hogy a József Attila úton meg van-e még az a húsbolt,amit úgy hívtak,hogy Bábolna hús.
  Ez nem csirkét árult,hanem igazi házias füstölt termékeket.Ott egy időben nagyon finom sonkát vettem.
  Tavaly nem volt már meg, de épp mostanában arra jártam,és láttam,hogy megint nyílt ott egy húsbolt.
  Ugyanaz-e azt nem tudom.
  Ez egy társasház alatt van.Mellette egy Stanley és konyhabútor üzlet.”
 • 6. vanessa 2010. március 26. 07:52
  „szép jó reggelt!sonkát a piacon lehet venni ami igazi házi sonka, Bakonyszombathelyről hozzák és ellenörzött, ők 4 hétig pácolják, mi a sonkát mindig addig pácoltuk a szalonnát meg 3 hétig, azt lehet enni nyersen is nem olyan mint a gyorspácolt, nyulik mint a rágogumi,vagy a Pápai uton a hentesnél lehet venni az is nagyon finom”
 • 5. Bálintos 2010. március 26. 07:43
  „Semmi baja a vákumcsomagolt sonkáknak!Minden gyártó abba csomagolja,mivel abban tovább eltartható még megvágva is!A legnagyobb baj hogy nem MAGYAR,hanem a 80% külföldi hüsból készül(hiába magyar a gyártó)!!!

  A másik:Nézd meg az árát!Fele annyiba kerül mint amiből készül!Milyen haszonkulcsal dolgozhatnak a kereskedők??!!”
 • 4. viperetta335 2010. március 26. 07:23
  „Hol lehet igazi sonkát venni?Győrben.Akinek van jó tippje,írja meg!”
 • 3. Patriot 2010. március 26. 07:12
  „Elírtam.
  Nem vizes,büdös.”
 • 2. Patriot 2010. március 26. 06:25
  „Ami zsugorfóliában van az nem sonka. Szemét!
  Igazi sonkát bevásárlóközpontokban nem árulnak, csak arra hasonlító tartósítószerektől bűzlő ipari hulladékot.

  Occsó húsnak vizes a leve!”
 • 1. apu74 2010. március 26. 06:08
  „Milyen az a Gyorpácolt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A játék és a lányok szépsége

Magyarország labdarúgó-válogatottja jövő szerdán játszik selejtező mérkőzést. Jelenleg másodikak… Tovább olvasom