Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Milyen az ideális fogamzásgátló módszer?

A fogamzásgátlót szedő nők fele havonta legalább egyszer elfelejti bevenni tablettáját és közülük minden második nincs tisztában ennek kockázataival – derült ki egy nagyszabású, mintegy hétezer fővel készített internetes felmérésből.

Egy tréfás, ám sok igazságot hordozó mondás szerint egy nő két dologért tesz meg mindent: hogy legyen gyereke és hogy ne legyen gyereke. A hölgyeknél valóban egyre inkább elvárás, hogy a gyermekvállalás időpontját önmaga határozza meg, felszabadultan élhesse szexuális életét, amihez elengedhetetlen a biztonságos, ugyanakkor kényelmes fogamzásgátlás.

A legtöbb nő a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták kapcsán elsősorban a súlygyarapodástól tart, ugyanakkor keveset tudnak a nem megfelelően szedett tabletta következményeiről, esetleges egészségügyi kockázatairól és a lehetséges alternatívákról.

Mindez nem is lenne gond, ha a nők valóban mindig az előírtaknak megfelelően alkalmaznák a tablettákat. A fogamzasgatlashavi1x.hu portálon jelenleg is futó (nem reprezentatív, ám igen nagy mintát képviselő) kérdőív eredményei szerint ugyanakkor ez korántsincs így.
Sok odafigyelést igényel

A mintegy 7000 kitöltő többsége azt válaszolta, hogy elégedetlen jelenlegi fogamzásgátló módszerével. Ennek leggyakoribb oka pedig az, hogy sok odafigyelést igényel.

Az ideális fogamzásgátló módszer – a válaszokból kirajzolódó kép alapján – olyan, ami megbízható és kevés mellékhatással rendelkezik, ugyanakkor nem kell vele nap mint nap foglalkozni, nem igényel sok odafigyelést.

Márpedig a kellő odafigyelés gyakran hiányzik. Az iskolában, egyetemen, munkahelyen, családban való helytállás, a felgyorsult életritmus és a stressz igen gyakran eredményezi azt, hogy a tablettát sok nő nem, vagy nem időben veszi be. A felmérésben részvevők több mint kétharmada (69 százalék) állította azt, hogy nem biztos abban, hogy mindig azonos időpontban tudja ezt megtenni.

„A nők tudják, hogy nem jó elfelejteni a tablettát, de mégis elfelejtik. Tegye a szívére a kezét…" – számol be tapasztalatairól Dr. Tóth Károly Sándor szülész-nőgyógyász, egyetemi magántanár a WEBBetegnek.

A fogamzásgátlót szedő nők több mint harmada (35 százalék) havonta egyszer elfelejti bevenni tablettáját. Mindössze 18 százaléknyian állították, hogy még soha nem maradt ki, de majdnem ugyanennyien (14 százalék) vannak azok is, akik hetente legalább egyszer megfeledkeznek róla.

Bár sokan állítják, hogy a nők a férfiakkal szemben egyszerre több dologra is tudnak koncentrálni, lehet, hogy éppen emiatt tűnnek olykor kissé szétszórtaknak. Mindezen jellemvonás nem is lenne baj, ha nem sodornák magukat bajba időnként feledékenységükkel. Naponta, egy meghatározott időpontban szedni egy tablettát kellő odafigyelést és koncentrációt igényel. Rohanás a munkába, egy átmulatott éjszaka, otthonhagyott gyógyszer, ellopott táska - kismillió „rizikótényező" a tablettaszedő nők életéből. Sajnos azonban nagy ára lehet egy kifelejtett antibébinek!Milyen veszélyt jelenthet a kihagyott tabletta?

A válaszolók összesen 46 százaléka semmiféle következménnyel nem számol nem megfelelő tablettaszedés esetén, további 9 százalékuknak pedig saját bevallásuk szerint „fogalma sincs". Nos, a WEBBeteg által megkérdezett orvosok szerint az, aki semmiféle következménnyel nem számol, az sem ismeri a fogamzásgátló tabletta szedésének szabályait és kihagyásának következményeit.

„A tablettákat valóban nem mindenki használja éppen a feledékenység, a zaklatott, a rendszertelen életvitel miatt. Előfordul, és nem is ritkaság, hogy elfelejtik bevenni. Ez akkor veszélyes, ha a ciklusban éppen adottak egy ovuláció bekövetkeztének feltételei." – számol be tapasztalatairól a nőgyógyász.

Sajnos viszonylag gyakori jelenségről van szó, a teherbe esés esélye a kimaradó tabletták és a kiegészítő védekezés hiánya miatt – egy Egyesült Államokban végzett kutatás szerint – mintegy 8 százalék.

„Ez könnyebben vezet abortuszhoz is, hiszen nem tervezett a terhesség, ráadásul tablettaszedés közben keletkezett, így nagy a félelem" – folytatja Dr. Tóth Károly Sándor. A KSH adatai szerint 2009-ben összesen 43 200 terhességmegszakítás történt Magyarországon, bár arról nincs adat, hogy ennek mekkora része függ össze a nem megfelelő tablettaszedéssel.Alkalmanként, napi rutin, havi egyszer… Melyiket válasszam?

Talán a fentiek is közrejátszanak abban, hogy a fogamzasgatlashavi1x.hu kérdőívét kitöltők 95 százaléka válaszolta azt, hogy kipróbálna más, a jelenleg használtnál több biztonságot és kényelmet biztosító fogamzásgátló módszert. A felmérés szerint tehát pozitív a fogadtatása az olyan újabb módszereknek, mint például a hüvelygyűrű, amely biztonságos védekezési forma, ugyanakkor alacsony hormontartalmú, és csak havonta egy alkalommal kell foglalkozni a felhelyezésével.

„A nők különböznek abban, hogy mi megfelelőbb nekik, és fogamzásgátlási módszerüket ennek figyelembevételével választják ki. A kevesebb „macera" (napi bevétel), az elvárás, hogy kevesebb hormon kerüljön be a szervezetbe és hogy kevésbé hízzanak, mind-mind elősegítheti a váltást." – sorolja a szempontokat a WEBBeteg által megkérdezett Dr. Tóth Károly Sándor.

Napjainkban a fogamzásgátlás egyik legjobban bevált és legáltalánosabb módszereként tartják számon a fogamzásgátló tablettákat. A nőgyógyászok szerint azonban időről-időre mégis érdemes utánanézni, vagy egy rutinvizsgálat során orvosunktól megkérdezni, milyen új termékek vannak forgalomban. Akadhat olyan, ami még kényelmesebb megoldást jelent.


A fogamzásgátlás hormonális módszerei

Fogamzásgátló tabletták
Előny: rugalmasan használható; orvos írja fel, ám alkalmazásához nem szükséges orvosi beavatkozás; fizikálisan nem csökkenti a szexuális élményt (szemben az óvszerrel).
Hátrány: lehetőleg órára pontosan kell bevenni, ami nehezen kivitelezhető; a felszívódás jellegzetességei miatt nagyobb adag hormont tartalmaz.

Hüvelygyűrű
Előny: Kényelmes – ez a módszer ideális azon nők számára, akik hajlamosak elfelejteni bevenni a tablettát, megfelelő használat esetén ugyanolyan biztonságos, mint a fogamzásgátló tabletta. Alacsonyabb hormontartalom – nem kell nagy adagnak a bélen keresztül felszívódnia, majd a májnak a nagy részét lebontania, a veséken át kiürítenie, hogy bejusson a keringésbe. A lokálisan felszívódó kis hormonadagoknak kevesebb a mellékhatása is.
Hátrány: Néhányan érezhetik szeretkezés közben, de a párok többségénél ez nem jelent problémát.

Spirál
Előny: egyszerű, felhelyezést követően évekig használható.
Hátrány: a spirált csak szült nőknek ajánlják; más módszereknél magasabb a komplikációk aránya: gyulladás, több típusnál erős vérzéssel járó menstruáció.

A fentiek mellett természetesen több más, nem hormonális módszer is ismeretes, pl. a szexuális úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújtó kondom. A többi módszernek viszont vagy egyáltalán nem általános az alkalmazása, vagy alacsony fokú megbízhatóságuk miatt nem is érdemes fogamzásgátló módszerként számba venni őket (pl. megszakításos közösülés, naptár módszer, stb.).


Olvasóink írták

 • 12. tricse 2010. október 23. 08:29
  „Vííííííz? Meg akarsz mérgezni?:))) Sör! És akkor még élvezem is!:)))”
 • 11. nagyfulesbagoly 2010. október 22. 22:54
  „TRICSE
  A LEGÚJABB MÓDSZER
  2 POHÁR HIDEGVÍZ
  NEM ELŐTTE ,NEM UTÁNA ,ÉS NEM KÖZBE TE KIS "HAMIS"
  helyette......:))”
 • 10. nagylaura 2010. október 22. 14:39
  „Gyerek az egyik, anyós a másik szobában... :D”
 • 9. soproni 2010. október 22. 13:46
  „No sex!”
 • 8. Truder 2010. október 22. 11:52
  „Nincs ideális, szükséges rossz van, illetve a sok közül a kevésbé rossz. Mindenkinek más válik be.”
 • 7. fióka 2010. október 22. 11:32
  „Milyen az ideális fogamzásgátló módszer?-->hát még ezt sem tudják???
  Bementek a sötét szobába levetkőztők teljessen mesztelenre egymásnak háttal ültök azt akkor mentek el amikor akartok.”
 • 6. Muaddib 2010. október 22. 10:18
  „Egy férfi elmegy a nőgyógyászhoz:
  - Főorvos úr, maga tette fel a spirált a feleségemnek?
  - Igen, én.
  - Akkor legyen szíves leszedni rólam!”
 • 5. arrabonem 2010. október 22. 10:13
  „Levágás, bevarrás - garantált eredmény.”
 • 4. krieghofnyuszi 2010. október 22. 08:28
  „Legalább 6 féle gyógyszert kipróbáltam,mert a mellékhatásaitól nem bírtam létezni. Olyan erős migrénem volt,hogy néha nem is láttam.
  A 6.után a dokim ajánlotta a hüvelygyűrűt. Sex közben tényleg nem zavaró SŐT!
  3 db volt egy csomagban,de már a másodikat félidőben el kellett távolítanom,mert ugyanazokat a mellékhatásokat produkálta,mint bogyós társai... Hormon-hormon. Eben guba...”
 • 3. tricse 2010. október 21. 21:34
  „Hát én nem tudom ki hogy van vele,de összeszorított combok esetén(aszpirinnel vagy anélkül) is simán megy a szex hátulról!:)És bizony úgy is teherbe lehet esni!:)”
 • 2. nagyfulesbagoly 2010. október 21. 20:15
  „tricse
  próbáld ki az aszpirint
  tuti!!
  a lényeg,figyelj!!!erősen a combok közé kell szorítani.
  na ez csak egy gyenge vicc,amúgy igazad van
  ki tudja mivel mérgeznek titeket --,,,
  és persze a magzatokat ,,,, magzatainkat..???”
 • 1. tricse 2010. október 21. 19:10
  „Megmondom én a frankót! Mivel ez a fogamzásgátlás dolog milliókat érint ezért baromi nagy biznisz! Magas ívben tesznek rá gyógyszeripar mágnásai,hogy miféle mellékhatása van! Sőt! Annál jobb,minél frankóbban tuti a mellékhatás,mert ugye akkor ki fogja próbálni a delikvens a 23.fajtát is és egyikből se szedi be a 3 havi adagot! Nem hiszitek? Nézzetek körül ilyen fórumokon ahol csereberélgetik a gyógyszereket a csajok!Namármost ezen a cuccon milliárdos haszon van,és ki nem carja le hogy mellette a nők szervezete tropára megy és debil gyerekek születnek!Durva de ez az igazság! Anno volt 2 KETTŐ féle fogamzásgátló szer! Én spec a Rigevidont szedtem és milyen érdekes nem voltak mellékhatásai és a szedés abbahagyása után született gyermekeim is egészségesek! Csak ugyebár ebből nem volt a gyártó cég tulajának meg a spanjának meg a rokonának meg a kutyájának haszna! Nosza találjunk ki valamit hogy mindenki aki a baráti körben gyógyszergyárosnak áll az hamar meggazdagodhasson! Ehh!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisgyermekek jegyezték el egymást

Két kisgyermek eljegyzése keltett felháborodást Szíriában - az ötéves Kaled és a hároméves Hala… Tovább olvasom