Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Milyen a boksz? - cipőápolók tesztje

Bőrcipőink állagának megőrzését olyan cipőkrémekkel tudjuk csak biztosítani, melyek természetes vagy mesterséges zsíranyag-tartalmuk révén képesek a bőrt kellőképpen felpuhítani, mélyrétegben kezelni, és vízlepergető hatásuk is kiváló.
Ezeket a következtetéseket vonta le boksztesztjében a Teszt plussz fogyasztóvédelmi magazin. Aki kényelmi szempontok miatt rendszeresen csupán az alacsony zsírtartalmú gyorsfényeket használja, nem számíthat arra, hogy kedvenc lábbelije hosszú életű lesz.

A magazin áruházláncok és a legkedveltebb cipőszalonok kínálatából származó tizennyolc különféle, a fekete bőrcipők gondozására alkalmas ápolószert tesztelt, egy speciális metodikával, érzékszervi vizsgálattal. A cipőápolókat egy még kezeletlen, homogén, világos színű fedettbőr-táblára vitték fel, egyszerű, objektív összehasonlítást lehetővé tevő eljárást követve. Vizsgálták a krémek és a gyorsápolók adta fedettséget és színfelújító-képességet, továbbá életszerű próbán keresztül a vízlepergetést. A bőrfelület lefedése és a színtelítettség tekintetében 5 termék ért el kiváló, 8 jó, 4 közepes és 1 gyenge minősítést. Vízlepergetés terén 8 boksz bizonyult kiválónak, 6 jónak és 4 esetben közepesnek volt értékelhető az eredmény.

A komplex összevetésben a Tesco által forgalmazott Erdal tégelyes és a Humanic Benefit márkájú cipőkrémje hozta a legjobb teljesítményt. Fedés és színfelújítás terén ugyancsak kiemelkedően jó a Class tégelyes boksza (Spar), a Deichmann tubusos impregnálója, továbbá az Erdal tubusos krémje (Spar). A tesztben jól szerepelt még a Rossmann saját márkája és a Salamander Rubin elnevezésű cipőápolója. Egységárra vetítve jó minősége alapján az Auchan által kínált Mr. Mattes lehet még a fogyasztók kedvence.

A jelenlegi cipőárak mellett érdemes odafigyelni arra, milyen minőségű és hatékonyságú ápolószerrel kezeljük lábbelinket. Hétköznapi, megszokott tevékenység a cipőtisztítás és -ápolás, sokan azonban nincsenek tisztában néhány, korántsem elhanyagolható tudnivalóval. Például azzal, hogy a szokásokkal ellentétben textil és műbőrcipőt egyáltalán nem ajánlott mosógépben tisztítani, vagy hogy a kevert felsőrészű cipőkhöz speciális ápolószert kell használni. Bőr felsőrészhez olyan készítmény vásároljunk, mely magas zsíranyag-tartalma révén képes felpuhítani és mélyrétegben kezelni azt. A vízlepergető hatás is elsősorban a zsíranyag-tartalom függvénye. Az úgynevezett gyorsfények magas víztartalmú emulziók, s bár velük kétségkívül kényelmesen és gyorsan tudunk csillogó felületet varázsolni, összességében nem tudják felvenni a versenyt a „testesebb" krémekkel és a tégelyes bokszokkal.

A lap boksztesztjéből, cipőápolási útmutatójából, és egy cipészmester tanácsaiból nemcsak a bőr-, a műbőr- és a textilcipők helyes és szakszerű ápolásának alapszabályait ismerhetjük meg, de Komár Lászlóhoz hasonlóan a lakkcipők szerelmesei is hasznos ismeretekkel lehetnek gazdagabbak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dagobert McCsip vezeti a leggazdagabb fikciós szereplők listáját

Kacsamesék főhőse vezeti a Forbes magazin leggazdagabb kitalált karaktereket felvonultató listáját. Tovább olvasom