Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Milliós veszteségek a magyar sípályákon

Ismétli magát az időjárás – 2009-ben is a téli szünetre olvadt el a hó, így a magyar sípályákat nem lehet használni.

Nincs szerencséjük a magyarországi síelőknek, snowboardosoknak és szánkósoknak. Ugyanúgy, ahogy egy évvel ezelőtt, idén is a téli szünetre olvadt el a hó nagy része a hazai hegyekben. A meleg időjárás milliós veszteségeket okoz a magyarországi sípályák üzemeltetőinek.

Az idei síszezon hetekkel korábban kezdődött, mint a 2009-es, a december eleji hideg és havas időnek köszönhetően a múlt hétvégén már az összes nagyobb magyar sípályán elindították a felvonókat. Sajnos, ugyanúgy, ahogy tavaly, idén karácsonyra is szinte az összes hó elolvadt.

A nagyobb síterepek üzemeltetői több tízezer köbméter műhavat gyártottak a hideg időszakban, hogy a téli szünetre megfelelő állapotba kerüljenek a pályák. Ez persze az energiaköltség, illetve a vízdíj miatt sok millió forintos kiadást jelentetett.

A 10-15 fokos melegnek és a langyos esőnek azonban még a műhó sem tudott ellenállni, így szinte mindenhol elölről kell majd kezdeni a munkát. A téli szünet hagyományosan az egyik legforgalmasabb időszak a magyar pályákon, ezért is érinti érzékenyen az üzemeltetőket a rendkívüli időjárás.

Szinte óráról-órára változik a helyzet, hogy melyik síterep tud még éppen kinyitni (erre egyébként az eplényi Síarénában van karácsony napjaiban a legnagyobb esély), és hol olvad már el teljesen a hó (például Bánkúton), így elindulás mindenképpen érdemes az interneten tájékozódni.

Ha valóban megérkezik a lehűlés, akkor a hóágyúzható pályákon ismét elkezdik a műhó gyártását, hogy legalább a felvonók egy részét be lehessen indítani a téli szünetben.

A határ közelében fekvő osztrák, szlovák és szlovén síterepeken valamivel jobb a helyzet, bár ezeken a helyeken is jelentős olvadás volt az elmúlt napokban.

Bővebb információk: a Sítv.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik karácsonyi daltól nyeli félre a bejglit?

Vegyük egy kicsit lazábban az ünnepet, szavazzanak, melyik az a dal, amelyiktől kiesik kezükből a… Tovább olvasom