Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Mikrobáktól kapja színét a festmény

A nyugat-ausztráliai sziklafestményeket vizsgáló kutatók szerint a képek élénk színe azért maradt meg, mert festékük mára élő "biofilm" lett - idézte kedden a BBC hírportálja.

Míg egyes sziklafestmények elhalványulnak az évszázadok folyamán, a Bradshaw-rajzok néven ismertté vált ausztráliai festmények legalább 40 ezer éve őrzik színeiket.

Jack Pettigrew professzor, az ausztráliai Queenslandi Egyetem munkatársa kimutatta, hogy a képeket ma már színes baktériumok és gombák népesítik be. Ezek a "biofilmek" magyarázhatják meg azt is, miért okozott nehézséget korábban a sziklafestmények korának meghatározása.

Pettigrew és kutatócsoportja 80 képet vizsgált meg a XIX. században élt felfedezőjük, George Bradshaw után elnevezett sziklafestmények közül a nyugat-ausztráliai Kimberley területén található 16 helyszínről. A vizsgálatok során festékre nem bukkantak, ám az élet jeleire igen, ezért élő pigmentnek nevezték el az anyagot, amely a képeket alkotja.
"Az +élő pigment+ elnevezés metafora, amely arra utal, hogy az eredeti festék pigmentjeit pigmentált mikroorganizmusok helyettesítették" - mondta el Pettigrew a BBC-nek.

A festmények szélein talált lakók közül a leggyakoribb egy fekete gomba volt, amely gyakran jelenik meg együtt egy vörös színű baktériummal. Túlélésük érdekében a gomba vizet szolgáltatott a baktériumnak, míg a baktérium szénhidrátokkal látta el a gombát kölcsönös egymásra utaltságuk idején. Az élő pigmentet alkotó baktérium- és gombafajok pontos meghatározására a biofilmben lévő DNS szekvenálása adhat lehetőséget a tudósoknak. Pettigrew elmondása szerint ezt a munkát már meg is kezdték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrabolta magát, hogy tesztelje férjét

Elrabolta magát egy nő Spanyolországban, hogy megtudja: szereti-e annyira a férje, hogy kifizeti… Tovább olvasom