Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Miért jó az őszi esküvő?

A menyasszonyok reszketve nézik a nagy nap előtt az időjárás-előrejelzést, s sok-sok imát elmormolnak, a lakodalom és a nász napján nehogy eleredjen az eső. Eleink babonái szerint azonban a csapadék jó hatással lesz a pár későbbi életére és a szeptemberi esküvő is sok szerencsét tartogat.

A népszerűségi listán még mindig a nyári esküvők vezetnek, de a régi öregek szerint annak sem kell a kardjába dőlnie, aki nem verőfényes napon köti meg frigyét élete szerelmével. A babonák szerint ugyanis a szeptemberi ceremónia gazdagságot és jó szerencsét ígér, az októberi esküvő könnyen megtelő perselyt hoz, a novemberi házasságkötés élményekben gazdag élettel kecsegtet.

A házasságkötést rengeteg hiedelem és babona lengi körül, még a mai napig is sokan hisznek ezekben. Eleink azt tartották, ha valakinek a sarkára lépünk, annak biztosan ott leszünk az esküvőjén. A menyasszonyi ruhákkal kapcsolatos hiedelmek egyike szerint nem jó, ha a menyasszony segédkezik ruhája elkészítésében, mert minden öltés egy könnycseppet jelent majd a későbbi életében. Ugyancsak szomorúságot hoz, ha a fátylat a menyasszony az esküvő napja előtt a hajába tűzi. Azt sem szabad engednie az arának, hogy a tüllt más nő felpróbálja, mert az a lány az ifjú férj csábítója lesz. A fátyolnak egyébként a gonosz elűzése volt a célja, miként a menyasszonyi csokornak is. Ebbe a démonok ellen erős illatú fűszernövényeket, sőt, fokhagymát is kötöttek. A vendégeknek nem szabad feketébe öltözni a nagy napon, mert az szerencsétlenséget hoz. A menyasszony ne viseljen gyöngysort a nyakában, mert úgy tartják, a gyöngyök kővé vált könnycseppek és boldogtalan lesz a házasság. Egy leendő asszonyról ne készüljön menyasszonyi ruhás fotó az esküvő előtt, mert akkor szomorú élet vár rá.

Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Nagy szerencsét jelentett viszont madárdalra ébredni az esküvő napján. Ugyancsak szerencsét hoz a hiedelmek szerint, ha megrakott szekérrel vagy cigánnyal találkozik a pár a ceremóniára tartó út során. És noha mindenki ellene fohászkodik, de az eső is boldog házasságot ígér, ugyanebben bízhatunk akkor, ha a templomban keresztelő van a menyegző napján.

A menyasszony a lakodalom előtt sok helyen felírta a cipője talpára a barátnői nevét, s akinek ez még az éjszakai tánc után reggel is kiolvasható, elkezdhet készülődni, mert ő lesz a következő menyasszony. Hogy kiderüljön, ki lesz a következő vőlegény, a mennyasszony levette a harisnyakötőjét és a nőtlen férfiak közé dobta. Aki elkapta, az állt legközelebb az oltár elé.

Egy fiatal pár számára fontos, hogy a közös életükben mindig sok pénz legyen a háznál és gyerekekben se legyen hiány. Ezért a templomból kilépő párra még ma is rizst vagy rózsaszirmot szórnak. Ennek a szokásnak a gyökerei Ázsiáig nyúlnak, ott ugyanis a rizs a termékenység szimbóluma. Egyes helyeken ugyanezen célokból aprópénzt dobnak a fiatalokra vagy pénzt rejtenek az ara cipőjébe.

A tányértörés hagyománya is megmaradt. Ennek célja, hogy elűzzék a fiatal pár közeléből az ártó szellemeket. A Magyarországon is ismert szokás szerint a lagzin a vőfély eltör egy tányért, amit az asszonynak össze kell söpörnie, a férj pedig a lapátot tartja. Ha ügyesen végeznek a feladattal, az azt jelenti, a házasságban is jól tudnak majd együtt dolgozni. A hagyomány a zsidóknál más jelentőséggel bír, ott a tányér- és pohártörés a legnagyobb öröm perceiben is a jeruzsálemi templom lerombolására emlékeztet.

A cipővel kapcsolatban is több hiedelem létezik. A menyasszony a lakodalom alatt ne cseréljen cipőt, mert akkor a férjét is le fogja cserélni. Szandál se legyen rajta, mert akkor kicsúszik az ujjai közül a szerencse. Bár divatos a májusi esküvő, a babona szerint a májusban kötött házasságok mulandók, mint ilyenkor a fák virágai. Ha sírnak az esküvőn, az szerencsét hoz, de tanúnak ne válasszunk terhes asszonyt, mert akkor nehéz terheket kell majd viselnünk az együttélés során. Egyes helyeken szokás, hogy a násznép egy része megszökik a lakodalomból és feldúlják a nászágyat. A meglepő akció célja, hogy a fiatalok még idejében megtudják: nem csak móka és kacagás lesz a közös életük...

Olvasóink írták

 • 10. pancser 2010. szeptember 05. 22:16
  „Mindkettőre, értelem, érzelem!”
 • 9. Truder 2010. szeptember 05. 17:29
  „Kedves Pancser...hát igen, kiveri a biztosítékot. Ha sem az érzelmekre, sem az érdekekre nem jó alapozni, akkor mire? Mondjuk van még pár dolog, de önmagában egyik sem stabil alap.. Te mire alapoztál :)?”
 • 8. pancser 2010. szeptember 05. 13:55
  „Mindegy mikor van az esküvő, nem ezen hanem a feleken múlik. Minden házasság jó, ha a felek megfontoltan kötik és céljuk a frigy fenntartása. A csupán érzelmekre alapozott házasság éppen olyan rossz mint az érdekházasság, sőt ez utóbbi fennmaradása a valószínűbb. Az érzelmek gyorsan változnak, aztán elvált szülők gyerekei jönnek tízezerszám minden évben. Az érezelem nem jó tanácsadó! Gondolom ezen eszmefuttatásom némely hölgyolvasónál bizonyára kiveri a biztosítékot!”
 • 7. Mankapunka 2010. szeptember 03. 18:17
  „Mert össze lehet kötni a szüreti naftával,és könnyen lerészegíthető a meghivóttak nagy része.”
 • 6. Truder 2010. szeptember 02. 20:42
  „Persze! Mind jó, ha örömmel teszed! :)”
 • 5. Jandex 2010. szeptember 02. 20:35
  „Miért? Jó az őszi esküvő?!:)))”
 • 4. Truder 2010. szeptember 02. 20:18
  „Amiért a tavaszi, meg a nyári! :)”
 • 3. tati 2010. szeptember 02. 17:09
  „nekem nem volt szerencsés,csak 10év múlva váltam el...... :-)”
 • 2. arrabonem 2010. szeptember 02. 16:43
  „2. Mindig biztosított a házassági évfordulóhoz a megfelelő esős, szomorkás, életkedv-elmenős hangulat...”
 • 1. omm 2010. szeptember 02. 12:23
  „Mert a nászút megoldható last minute-be?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány: tagadja homoszexuális kapcsolatát a külügyminiszter

Személyes hangvételű, indulatoktól fűtött nyilatkozatban cáfolta a brit külügyminiszter azokat a… Tovább olvasom