Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Miért jó az aquafitnesz?

A víz gyógyító erejébe vetett hit az ókor óta köztudott. Az aquafitnesz feltalálójában azonban mégis egy vietnami veteránt tisztelhetünk, aki miután orvosai már lemondtak gyógyulásáról, saját medencéjében, egy általa alkotott mellényben anélkül tudott futóedzéseket tartani, hogy ízületeit megterhelte volna.


A gyógyulás olyan látványos és sikeres volt, hogy hamarosan
terjedni kezdett a híre, és egy új sport született: az aquafitnesz.


A stresszt is oldja

Az aquafitneszt korra, nemre való tekintet nélkül bárki művelheti, azok is élvezhetik, akik nem tudnak úszni, hiszen a speciális eszközöknek köszönhetően ők sem süllyednek el a medencében. Mivel a víznek a levegőhöz képest körülbelül nyolcszázszor nagyobb a sűrűsége, a vízben végzett mozgások sokkal hatékonyabbak, mint a szárazföldiek, de jóval kíméletesebbek is. A szervezet ilyenkor szinte súlytalan, ezért a gerinc és a vállöv izmaiban létrejött állandó izomfeszülés jelentősen csökken, így a támasztó izomrendszer a víz hatására teljesen elernyedhet.

Mindeközben az aquafitnesz formálja az alakot, erősíti az ízületeket is. A víz alatti mozgás segít a fogyásban, jó hatással van a gerincbántalmakra, a reumás panaszokra és relaxáló hatásának köszönhetően a víz kiválóan pihentet, és oldja a stresszt is.Idősebbek is elkezdhetik

A vízi torna növeli a teherbíró képességet, mindenféle edzettségi szintű ember számára élvezetes lehet. Mivel a vízben élénkebbek vagyunk, sokkal kisebb erőfeszítéseket kell tennünk a mozgáshoz, ami sok ember mozgásképességét megnöveli. Így az úszómedencés gimnasztika nagyszerű rehabilitációs eszközzé válik egy sérülés után és azok számára is, akik fizikai korlátokkal élnek. Ez a mozgásforma remek bemelegítés vagy lazítás lehet más sporttevékenység előtt vagy után.


Súlyzózás a medencében

Deákné Gyurátz Edit aquafitnesz-oktató a vízi tornát kifejezetten ajánlja az ülő foglalkozást űző embereknek, mindenkinek, aki vízimádó és lubickolás közben szeretné magát erősíteni, formálni. A trénertől megtudtuk, tanítványai között vannak olyanok, akik műtét utáni rehabilitációnak szánják a vízi tornát, van olyan nyugdíjas, aki a mozgékonyságán szeretne javítani, másnak az inkontinenciapanaszai szűntek meg az aquafitnesz segítségével.

A fogorvosi asszisztensek például az egész napos állást és a féloldalas terhelést kompenzálhatják az aquafitnesszel. Van, aki pusztán a víz imádata miatt jár a tréningekre, melyek során alkalmanként 500–600 kalóriát éget el az ember. A torna előtt az edzőtől kapott deréköv a vízben való helyes testtartást biztosítja, a szivacsból készült kézi súlyzók az edzés hatékonyságát növeli.

Olvasóink írták

 • 7. melman19 2010. március 31. 20:46
  „szisztok!
  Győrben a Dunapart Rezidencia Spa & Fitness-ben tarok aquafitness órát.Minden hétfö és szerda 18:00-19:00 a "szív" medencében. A foglalkozáson dolgozunk karra,hasra,fenékre és combra.Ajálom mindenkinek!!(uszástudást nem igényel)
  Szeretettel várlak:Szabó Krisztina(+36/30-544-3227)”
 • 6. p-zsu 2010. március 18. 11:43
  „Kedves Accentos!
  Köszönöm a válaszát.”
 • 5. Accentos 2010. március 17. 13:00
  „p-zsu: Adyvárosban a Fekete István általános iskolában tartják,Bánkiné Jutka vezetésével.Tel: 06 20 32 59 867
  ennél többet sajnos nem tudok,én is mostanába szeretném felhivni. remélem,segitettem.”
 • 4. zotya975 2010. március 17. 09:10
  „Sokat keverik a munkát a sportal, mondván nekik nem kell a sport, mert eleget mozognak napközbe. Csak hogy ez két külön dolog. Személy szerint én most segédmunkás vagyok, malterkeverés, betonozás, téglahordás miegymás, mégis belefér 3 edzés egy héten. A talicskázástól nemfog lemenni a hasam. Persze annak a jó akinek a munkája a sport.”
 • 3. lorincz22 2010. március 16. 22:16
  „p-zsu. Ha eljönnél asztalosnak aqua, az igaz ,hogy nem lenne de a fitneszt garantálom.”
 • 2. p-zsu 2010. március 16. 21:40
  „Nem tudja vki, hogy tartanak-e tt Győrben aquafitneszt? És ha igen, akkor hol? Köszönöm.”
 • 1. Mankapunka 2010. március 16. 13:57
  „Miért jó???? Mert mi férfiak legalább látjuk az igazságot,és nem a szivacsos melltartókat,meg a sok festéket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legkövérebbje akar lenni egy amerikai nő

Miközben a világ a fogyókúrákról és az egészséges életmódról szól, az amerikai Donna Simpson más… Tovább olvasom