Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Miért a Poligamy és miért nem a Halálkeringő?

Hangzatos címekkel konstatálja a magyar sajtó, hogy nagyot bukik a Halálkeringő: mindössze 2477-en látták a Dobó Kata és Kern András főszereplésével készült thrillert.

Eközben a Csányi Sándorral forgatott Poligamy 104 ezer nézőnél és 109 millió forintos bevételnél tart. Milyen filmeket szeretünk, na és miért?

Kezdjük a szikár tényekkel: alig érdekelt eddig valakit a Halálkeringő az országban, a legjobb tízbe sem fért be a heti nézettségi adatok alapján.

Ennek oka lehet, hogy a nézők kizárólag a magyar vígjátékokért állnak sort a kasszánál, egy véres-késes Dobó Kata-arc elrettentő nekik. Ha nem változik semmi, a Halálkeringő lehet Dobó Kata első filmje, amellyel 100 ezer néző alatt marad, bár egy korábbi interjúban azt nyilatkozta: 50 ezres nézőszámban azért nagyon bízik.

Halálkeringő
Halálkeringő

Valóban csak a film témáján múlik egy mozi sikere? Buda Andrea, a Cinema City marketing és PR-vezetője szerint nem kis részben igen, de azért nem ilyen szimpla a válasz. Az tény, hogy a magyar nézők a magyar filmek közül eddig azokat szerették, amelyeken nevetni tudtak, siker volt a Valami Amerika és persze az Üvegtigris – rájuk könnyedén húzható ez a „nadrág". Most illik megjegyezni, hogy a Poligamyra is. De azt is tegyük hozzá: számít, miként tálalják a filmet nekünk:

˝A Poligamy esetében vidéki városokban is rendeztek közönségtalálkozót, miként a Halálkeringőnél is. Azt látni, hogy a filmforgalmazója most kezdte el igazán reklámozni a Halálkeringőt. Nincs könnyű dolguk, ez tény, mert a pszichoalkotásokat nem lehet édes szirupba mártani, s úgy tálalni, a téma egy sokkal szűkebb réteget érint meg, mint egy bármilyen szórakoztató alkotás˝ – mondja Buda Andrea.

Poligamy
Poligamy

Kérdésünkre, hogy segíthetnek-e egymáson a celebek úgy, hogy a filmpremiereken megjelennek, s oda természetesen meghívják a Story magazin fotósát is; a válasz az volt: valamelyest persze, s az sem véletlen, hogy ezen a héten a női magazinok címlapján ki más látható, mint Kern András és Dobó Kata.

Hogy születhetnek-e csodák egy ilyen kezdet után? A hirdetésekkel lehet még lendíteni a nézőszámon, mondja a PR-vezető, de a csodák helyett inkább abban kellene bízni, hogy a filmről pozitív véleménnyel nyilatkozik egy neves kritikus, vagy helyi véleményvezérektől indulva elterjed, hogy érdemes megnézni ˝Még mindig nem mindegy Magyarországon, ki és mit mond egy moziról. Igenis számít a véleménye, mint ahogy az is, hogy sokszor és sok helyen találkozzon a filmmel a néző. Kétségkívül Dobó Kata és Kern András is húzónév, de még egyszer hangsúlyozom: egy közismert kritikus néhány mondata lehet a nyerő.˝

Olvasóink írták

 • 6. Dr.Horváth 2010. február 02. 14:38
  „Nem is a nagyközönségnek szól, akik csak az aktuális "slágerfilmeket" nézik, mint pl. az Avatar. Ez inkább rétegfilm, és ezt rendezők/szereplők ugyanúgy tudták. Ahhoz képest nem is kevés a nézőszám. Csak jó mindig belerúgni egyet a másikba és persze legszebb öröm a káröröm...”
 • 5. lacim6 2010. január 31. 10:04
  „2. hozzászólás Stewe:DDDDD”
 • 4. maradando 2010. január 31. 00:37
  „A Magyarok nem szerették meg a halált. A keringőtöl, két évszázados uralma után: csömörűnk van.
  Marad a Poligamy .Ezt kell szeretni!”
 • 3. Ayreon 2010. január 29. 20:27
  „A Poligamy műfajában "szirupos giccses szerelmefilm csajoknak" az egyik legjobb! Nézhető. Eredeti a forgatókönyv. Férfi szemszögből közelít. Ezektől aztán érdekes is egy kicsit.”
 • 2. Stewe 2010. január 29. 20:10
  „1. nem nagyon nézel te magyar filmet szerintem. Olyan filmjeink vannak, hogy csoda. Csak nem feltétlenül "kirakat"-filmek azok. Zseniális művészfilmjeink vannak, és a közönségfilm is határozottan fejlődik Magyarországon. Ezek tények.”
 • 1. igazmondó 2010. január 29. 10:28
  „a poligami szar. talán A tanú óta nem volt nézhető magyar film...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vagyonadó-kalkulátort levették az APEH honlapjáról

Az APEH eltávolította honlapjáról a vagyonadó-kalkulátort, miután csütörtökön megjelent a Magyar… Tovább olvasom