Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Michelle Obamáé a legértékesebb diplomáciai ajándék

Az amerikai first ladyt a brunei szultán felesége 71 468 dolláros, azaz mintegy 17,5 millió forintos ékszerkészlettel lepte meg tavaly.
Michelle Obama 2013-ban kapta a virágformájú, sárga zafírral és gyémántokkal díszített fehérarany fülbevalót, gyűrűt és nyakláncot. Az ékszerek értéke csaknem hétszerese Obama elnök legdrágább ajándékának, egy 10 400 dollárt érő, sólymot ábrázoló borostyánszínű üvegszobornak, amelyet a katari nagykövettől kapott.

Az elnököt számos drága ajándékkal halmozták el: az azerbajdzsáni nagykövet piros, fehér, kék geometrikus mintákkal díszített, több mint hatezer dollárt érő azeri szőnyeggel lepte meg, Katar emírjétől 6500 dolláros ezüsttálat kapott, amelybe belevésték a világ legnagyobb városainak földrajzi koordinátáit és Katartól való távolságukat, Tanzánia elnöke négyezer dollár értékben zebrabőrt, festményt és szobrot adott, Szingapúrból pedig a kormányfő négyezer dolláros kárpitozott, barna széket hozott Obamának.

A szövetségi etikai szabályok szerint a diplomáciai ajándékokat át kell adni a kormánynak, amely gondoskodik raktározásukról, illetve hivatalos használatukról, de arra is van mód, hogy a megajándékozott megvásárolhassa ajándékát, bár ez ritkán fordul elő. Az idei lista szerint Hillary Rodham Clinton korábbi külügyminiszter és Teresa Heinz Kerry, a jelenlegi külügyminiszter felesége élt ezzel a lehetőséggel. Clinton a mianmari Nobel-békedíjas ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Kjí ajándékát, egy kétsoros fekete gyöngynyakláncot vett meg 970 dollárért. A gyöngysort még 2012-ben kapta, de csak az idei listán tüntették fel. Heinz Kerry 425 dollárért egy ezüst és korall ékszerkészletet vásárolt meg, amelyet a jemeni elnöktől kapott.

A diplomáciai ajándékokat nem annyira az értékük alapján választják ki, mint inkább szimbolikus jelentésük miatt - erről árulkodik a 2013-as ajándékokról szóló jelentés is.

Obama tavalyi izraeli látogatása alatt Benjámin Netanjahu kormányfőtől egy üvegdobozban elhelyezett jeruzsálemi kőre erősített apró chipet kapott, amelybe egymás mellé bevésték az amerikai és izraeli függetlenségi nyilatkozatot. A nagyítóval is ellátott ajándék 2700 dollárt ér. Ugyanezen a látogatáson Simon Perez elnöktől Obama egy 835 dolláros órát kapott, amely az amerikai és az izraeli időt, illetve hőmérsékletet mutatja. De Álmok apámtól című önéletrajzi könyvének héber fordítását is megkapta bőrkötésben Obama több más könyv társaságában.

A palesztin vezető, Mahmúd Abbász egy Obamát és Lincolnt egymás mellett ábrázoló festménnyel kedveskedett Obamának, valamint egy fotóalbummal az amerikai elnök ciszjordániai látogatásáról és palesztin-amerikai veteránok chicagói felvonulásáról. Az ajándékokat 414 dollárra értékelték.

A lista szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök 1500 dolláros porcelán kávés- és teáskészlettel, valamint orosz városokat ábrázoló tányérokkal lepte meg az Obama családot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélte a 70 méteres zuhanást egy négyéves kisfiú - videó

A kisfiú hétfő délután családjával kirándult az észak-kaliforniai tengerparton, amikor leesett a… Tovább olvasom