Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Michelle Obama folytatja a mirelitételek elleni harcot

A first lady kitiltaná a fagyasztott pizzát és sült krumplit az iskolai menzákról.
Folytatja a harcot az iskolai menzákon a fagyasztott pizza és a sült krumpli ellen Michelle Obama amerikai first lady, aki kedden leszögezte, hogy a Kongresszus kritikája ellenére nem enged az iskolai étkeztetés reformjából.

A first lady 2010-ben indította el ez iskolai étkeztetés reformját, amely több gyümölcsöt és zöldséget, valamint kevesebb sót tartalmazó ételeket írt elő az iskolákban és az adagokat is szabályozta.

A republikánus törvényhozók számos kritikával illették a programot annak költségei miatt, valamint azt is kifogásolták, hogy nőtt a kidobott élelmiszer mennyisége. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az iskolák nem tudják határidőre teljesíteni az előírásokat, köztük azt, amely szerint a gyerekeknek felszolgált tésztafélék zömét teljes kiőrlésű gabonából kell készíteni.

A Kongresszus mezőgazdasággal foglalkozó albizottsága egy olyan törvényjavaslat elfogadását támogatja, amely egyéves haladékot adna az iskoláknak a 2010-es törvényben előírtak teljesítésére. A javaslatot csütörtökön tárgyalják a törvényhozók.


"Az új szövetségi szabályozás nem nyomná a víz alá a helyi iskolák étkeztetési programját. Ez az átmeneti, egyéves halasztás csak mentőkötelet dobna nekik" - hangsúlyozta Robert Aderholt, az albizottság elnöke.

Michelle Obama azonban kedden elfogadhatatlannak nevezte a program elodázását, amikor iskolai étkeztetési illetékesekkel találkozott. A first lady az amerikaiak elhízási mutatóival támasztotta alá, hogy igenis szükség van az egészséges táplálkozás iskolai reformjának folytatására. Mint leszögezte, megengedhetetlen, hogy az aktuálpolitika a gyerekek egészségének rovására menjen.

A halasztás "komoly veszélybe sodorná az eddig elért eredményeket" - érvelt a találkozón Sam Kass, a Fehér Ház táplálkozási tanácsadója is, és az erőfeszítések megsokszorozását sürgette annak érdekében, hogy a gyerekek elé egészséges étel kerüljön az iskolákban.

A statisztikák szerint az amerikai gyermekek és serdülők mintegy harmada túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízottak aránya a 6-11 éves korosztályban közel 20 százalék, míg a 12-19 éveseknél 18 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megütötték Brad Pittet a vörös szőnyegen - videóval!

Az amerikai színész visszaütött, a verekedő ukrán riportert lekapcsolták a rendőrök. Tovább olvasom