Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Mi az APEH haditerve? Kevesebb korrupt revizor

Magyarország – Revizorpárok helyett 6-8 fős kiscsoportokban ellenőrzi majd az adózókat az APEH, ezáltal is korlátozva a lehetőségét az elmúlt időszakban elharapódzott visszaéléseknek. Cikkünkből kiderül a magyar adóhatóság négy éves stratégiai tervének veleje.
A "több szem, többet lát" elv különösen hasznos lehet láncügyleteknél és gyorsítja az eljárást – mutatott rá a néhány régióban már most is alkalmazott módszer előnyeire Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese, a Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság korábbi elnöke sajtótájékoztatóján.

10 ezer forintos huncutkodás is számít

Hozzátéve ennek köszönhetően van olyan megye, ahol már 10 ezer forintos adótartozással is fülön csíptek adózót, s csak idő kérdése, hogy ez a gyakorlat országszerte elterjedjen.

2009-től ugyanis mindenkire sor kerül, aki bevallást nyújt be az adóhivatalhoz és az hibásnak bizonyul, illetve bármekkora adótartozása halmozott fel korábban. Így próbálja megakadályozni a hátralékállomány növekedését az APEH.

Művészek és politikusok vagyonosodási vizsgálata

Az eddiginél tapasztaltabb revizorokra bízzák a művészek, politikusok, azaz a híres emberek vagyonosodási vizsgálatát, akiket magánszemélyként az adóhivatala adatbázisa szűr ki a jövőben is.

Tehát 2009-ben sem vonnak senkit ellenőrzés alá foglalkozása vagy beosztása alapján, de miután az APEH rendszere által kiválasztott adózóról kiderül politikus vagy művész automatikusan egy rutinosabb ellenőrökből álló csoport folytatja a vizsgálatot.

Győzikét minden jóindulatunk ellenére sem neveznénk művésznek, ellenben azért az adóhatósággal már meggyűlt a baja
Győzikét minden jóindulatunk ellenére sem neveznénk művésznek, ellenben azért az adóhatósággal már meggyűlt a baja

Az emberközpontú adóhatóság

Az APEH több stratégiai tervet is megfogalmazott a sajtótájékoztatón. Ezek többsége négy éves határidejű, vagyis 2012 végére kell(ene) megvalósulniuk.

Ezek között fontos megjegyezni, hogy a magyar adóhatóság a világ vezető adóhatóságainak színvonalán működő szervezetté szeretne válni.

Vagyis elősegíti az adókötelezettségek önkéntes teljesítését, az adóztatás egyszerűsítését és az adótudatosság fejlesztését.

Küzd a feketegazdaság ellen.

Olyan szervezet mely hiteles, élvezi a társadalom bizalmát, miközben alkalmazkodva a környezetéhez a legkorszerűbb technikai eszközöket alkalmazza.

Emberközpontúan vezetett szervezet, melynek munkatársai felkészültek, elkötelezettek és feddhetetlenek.

Új szolgáltatások, avagy segít az APEH az adóbevallásban 

A következő új szolgáltatásokat tudja nyújtani az adóhatóság az adózóknak.

Köztartozásmentes adózói adatbázis kialakítása az adózó illetékmentes elektronikus kérelemmel kerülhet a nyilvántartásba.

Ennek feltétele: nettó adótartozás és köztartozás hiánya az állami adóhatóságnál és vámhatóságnál az adatbázisba kerülés illetékmentes a feltételeknek megfelelő adózó az első kérelmet követően folyamatosan szerepelni fog az adatbázisban a korábbi adóigazolás kérés lehetőség is megmarad.

Egyszerűsített személyi jövedelemadó bevallás

Új önadózási forma, melynek bevezetésével megszűnik az ADAM intézménye.

Az állami adóhatóság közreműködésével teljesítheti a magánszemély a bevallását.

Az a magánszemély nyújthatja be, akinek adóévben csak olyan bevallásköteles jövedelme volt, melyből adóelőleget vontak le ingó, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származott adókötelezettsége nem egyéni vállalkozó, nincs őstermelői tevékenységből adóköteles jövedelme.

Az adózó nyilatkozatban kérheti egyszerűsítet bevallás benyújtását 2009. február 16-ig.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar zsidók lemészárlásával gyanúsítanak egy férfit

A német rendőrség házkutatást tartott egy 89 éves férfinál, akit azzal gyanúsít, hogy 1945-ben részt… Tovább olvasom