Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Meztelen videós vírus terjed a Facebookon

Pórul járunk, ha elhissszük, hogy a barátaink meztelen videót osztanak meg a Facebookon, és rákattintunk a linkre.
A Bitdefender figyelmeztet: újabb átverés terjed a Facebookon. A lényege, hogy egy barátunk megjelöl minket egy videóban, ami a cím szerint az ő "meztelen videója".

Ilyesmik jelentek meg a Facebookon.
Ilyesmik jelentek meg a Facebookon.

Aki rákattint a linkre, az egy hamis Youtube oldalra jut, ahol egy figyelmeztetés is fogadja, hogy a videó korhatáros, és már 2 milliónál is többen nézték meg - figyelmeztet az allfacebook.com. Megnézni a videót azonban nem lehet (már csak azért sem, mert nem létezik semmiféle videó), helyette az Adobe Flash Player frissítését kéri az oldal. A felajánlott linkre kattintva azonban Flash Player helyett a Trojan.FakeFlash.A (Trojan.GenericKD.1571215) vírust kapják meg, amely egy bővítményt telepít a böngészőbe, ami aztán ellopja a felhasználó nevét, képeit, hogy aztán újab postokkal terjedjen tovább a Facebookon.

Hamis Youtube oldal, hamis figyelmeztetéssel.
Hamis Youtube oldal, hamis figyelmeztetéssel.

Az XY "naked video" című bejegyzésnél általában több felhasználó is kap megjelölést, így a link - megfelelő biztonsági beállítások híján - a megjelölt felhasználók idővonalán is megjelenik. Ezeket a megjelöléseket érdemes eltávolítani, vagy eleve védekezni ellenük a következő módszerrel: a beállításoknál az "Idővonal és megjelölés" alatt az első pontnál ("Ki adhat hozzá dolgokat az idővonalamhoz?") keressük meg a felülvizsgálatot ("Szeretnéd felülvizsgálni, ha az ismerőseid megjelölnek egy bejegyzésben, mielőtt megjelenne az idővonaladon?"), és engedélyezzük. És ha ilyen megjelölést kapunk, egyszerűen ne engedélyezzük a publikálását az idővonalunkon!

Aki pedig már besétált a csapdába, annak ajánljuk a vírusirtója frissítését és egy antimalware program futtatását (itt van példaképp az ingyenes Malwarebytes Anti-Malware).

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Erzsitől bocsánatkérést vár a mulatós sztár

Áprilisra napolták Házibuli Attila és Kovács Erzsi rágalmazási perét, mert az idős énekesnő gyenge… Tovább olvasom