Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Mesterséges havazás miatt fagyoskodtak a pekingiek

Milliók fagyoskodtak Pekingben az Időjárás-módosító Hivatal által előidézett heves havazás miatt.

A hivatal közlése szerint azért idézték elő a csapadékot, hogy enyhítsék a térséget sújtó, elhúzódó aszályt. A havazás közlekedési dugókat és baleseteket, repülőtéri fennakadásokat és áramkimaradásokat okozott, ezenkívül sokan fáztak is, mivel a fűtést még nem kapcsolták be a városban - tudósít a China Daily.

A havazást a hivatal úgy idézte elő, hogy hatalmas mennyiségű vegyszert lövetett fel a felhőrétegbe vasárnapra virradó éjjel. Másnap a városra több mint 16 millió tonna csapadék hullott; 22 éve nem havazott ilyen korán Pekingben.

A balul elsült akció heves közfelháborodást váltott ki, a hivatal tudósait az állami vezetés is elmarasztalta.

"A történtek megmutatták, hogy jócskán van még mit fejleszteni azon a figyelmeztető rendszeren, amely a lakosságot tájékoztatja az országos időjárás-befolyásolási tevékenységről" - idézi a China Daily a Kínai Meteorológiai Szolgálat szóvivőjét.

A kínai állami meteorológia nemcsak a csapadék előidézésében, hanem elodázásában is jeleskedik: a kínai kommunista uralom fennállásának 60. évfordulója alkalmából október 1-jén tartott ünnepség előtt felhőoszlató vegyszereket használtak az esőfellegek elűzésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Se nem férfi, se nem nő

Identitásunk fontos része a nemünk. Hatalmas trauma lehet megtudni: nem azok vagyunk, aminek hittük… Tovább olvasom