Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Mesterképzés a Bölcsészettudományi Karon

A Nyugat-magyarországi Egyetemen (NYME) folyamatosan bővül a mesterképzési szakok kínálata.

A Szombathelyen működő Savaria Egyetemi Központhoz (SEK) tartozó karokon a 2009-es felvételi eljárásban a Bölcsészettudományi Karon (BTK) folyó informatikus–könyvtáros mesterképzés bizonyult a legnépszerűbbnek. A további tervekkel és a tanárképzés felépítésével kapcsolatos kérdésekre a kar dékánja, Horváthné dr. Molnár Katalin válaszolt.

Magyarországon 2005 óta működik a többciklusú, egységes felsőoktatási rendszer. A képzés három, egymásra épülő szintet foglal magában: alapképzés bölcsész- és társadalomtudományi területen (BA), mesterképzés (MA) és doktori képzés (PhD). Hazánkban valamennyi felsőoktatási intézményben egységes alapképzési szakokkal találkoznak a jelentkezők. A BA-diploma megszerzését követően többféle lehetőség közül választhatnak a végzettek. Elhelyezkedhetnek a munkaerőpiacon vagy mesterképzésben folytathatják tanulmányaikat.

Horváthné dr. Molnár Katalin szerint leginkább azoknak érdemes a bolognai rendszer második szintjén folytatni a tanulmányaikat, akik elmélyültebb ismeretekre szeretnének szert tenni választott szakterületükön. A mesterképzés az alapképzéssel szemben nem egységes, saját tantervüket az egyes főiskolák, egyetemek maguk határozzák meg, így a felvételizők igazán széles kínálatból választhatják ki az őket közelebbről érdeklő, az egyéni elképzeléseiknek leginkább megfelelő specializációkat a mesterképzésen belül.


Az NYME SEK BTK jelenleg két átfogó területen folytat mesterképzést. Az inkább elméleti jellegű tudást biztosító diszciplináris képzés keretében, továbbá a jóval gyakorlatorientáltabb tanárképzésben. A kar akkreditált diszciplináris mesterszakjai az informatikus–könyvtáros, a szlavisztika és az esztétika. A tanár mesterszakon belül jelenleg magyar-, horvát- és nemzetiségi horvát-, szlovén- és nemzetiségi szlovén-, valamint orosztanárokat képeznek.

A mesterképzésben a diploma megszerzésére 2–2,5 év alatt van lehetőség. Horváthné dr. Molnár Katalin elmondta, hogy hazánkban az informatikus–könyvtáros mesterszakok közül a szombathelyi a legnépszerűbb. Az e szakra jelentkezők többsége az itt folyó képzést jelölte meg első helyen. A szak népszerűségének vélhető oka az oktatók magas szintű tudására – ezt kiterjedt tudományos tevékenységük is bizonyítja –, valamint a gyakorlati és az elméleti tárgyak összhangjára vezethető vissza.

Az új rendszerben bonyolultabb felépítésű tanárképzés folyamatát a kar dékánja egy példán keresztül tette érzékelhetővé. Kétszakos tanárrá úgy válhat valaki, ha például a magyar alapszak elvégzése közben – hat féléves tanulmányainak harmadik szemeszterétől – egy általa választott, az intézményben folyó másik „tanárképes" alapszak 50 kredit értékű moduljának követelményeit is teljesíti, majd e két szak megjelölésével felvételizik a tanármesterképzésre.

A BTK az elkövetkező években a nemzetközi tanulmányok, a kommunikáció és médiatudomány, a tolmács és fordító diszciplináris, továbbá az angol-, az olasz-, a német- és a történelemtanár tanári mesterszakok akkreditálását tervezi. Ha hosszabb távra tervez tehát valaki, akkor érdemes megfontolnia, hogy már az alapképzésre is a szombathelyi szakok egyikére adja be jelentkezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajdút kitiltják az újságokból

Százezres példányszámú magazinokból akarják száműzni a producert, ha felbontva szerződését, elviszi… Tovább olvasom