Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Merre tart a lakáspiac 2009-ben?

A 2008-as évet mindenképpen trendfordulóként értékelhetjük a lakáspiacon - állapítja meg az Otthon Centrum hétfőn nyilvánosságra hozott elemzése. Az értékesítés már év elejétől lelassult, és a remény, hogy a magyar piacot elkerüli a nemzetközi pénzpiaci válság, októberre szertefoszlott.

2009 minden bizonnyal a piactisztulás jegyében zajlik majd, az elemzés szerint azonban a lakásminőség javítását célzó építési és energiahatékonysági előírások pozitív hatását mérsékelheti a lakossági igények változása és a kereslet beszűkülése.A pénzügyi és gazdasági válság által érintett ingatlanpiac minden területén szelekció várható; az elmúlt időszak piactisztító hatása tovább érződik 2009-ben: a nem megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező fejlesztők kivonulhatnak a piacról, vagy megszűnnek és hasonló folyamat várható az ingatlanértékesítői oldalon is.

A gazdasági válság okozta lakáshitelezési szigorítások és a törlesztő részletek drasztikus emelkedése miatt hosszabb időtávra kiható szerkezeti következményekkel számolnak a lakáspiacon az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat szakértői. Az egyik ilyen lehetséges következmény a keresett lakásméretek csökkenése lehet. A kisebb lakások iránti kereslet növekedése miatt az elemzés szerint reális annak a lehetősége, hogy jövőre az újonnan induló projekteknél a lakásméreteket, illetve a lakások szobaszám szerinti összetételét már a változó vevői igényekre szabják.

A hitellehetőségek beszűkülése lassította ugyan a keresletet, azonban a tőkepiacok gyengélkedése miatt a befektetők egy része az ingatlan felé irányította figyelmét, így az egyrészről csökkenő keresletet a befektetési célú ingatlanvásárlások ellensúlyozhatják. Ami az ingatlanárakat illeti, az új építésű ingatlanok esetében a fejlesztők finanszírozási nehézségei, a források drágulása miatt reálisan áremelkedés várható. Ennek ténye és mértéke természetesen a beruházó döntésétől függ, s így az értékesítési kényszerben lévő cégek akár csökkenthetik áraikat, a használt lakások esetében azonban stagnálásra, esetleg némi árcsökkenésre is számítani lehet. Az Otthon Centrum szakértői a jelenlegi helyzetben is lehetőséget látnak; várakozásuk szerint a nem versenyképes irodák kiesésével, és a vevők fokozódó bizonytalanságával gyorsabban növekedhet a piacon a professzionális ingatlanközvetítés részesedése, és ezen belül pedig felerősödhet a nagy hálózatok szerepe.

Olvasóink írták

 • 2. sumegvar 2008. december 30. 19:19
  „Lakás piac. Válság? Trükk vagy egyszerűen csak befektetési kampány? Kormányzati biznisz? Ki tudja pontosan? A krakk idején a vezérbank lesöpört minden konstrukciót ami addig volt.A maradék bankok sem startoltak rá a nyíló szitura.Azt kell mondanom van itt pénz!- mintha nem történt volna semmi-. Legyen ember aki ezt ki is nyögi havonta. A lakáshitelem, ami folyamatban volt mint a kártyavár dőlt össze. Ami cca.60.ezer Ft/ hó volt az 100-120 ezer lett hipp hopp. A meglévő hitelek/jelzálog típusúak/ cirka 20-30 ezerrel megugrottak/hó.
  A hitelfelvételek megszigorodtak.A piacon kínált hitelek kottára ugyanazok csak más hangszerelésekben.
  A Bank mindent visz alapon. Nem látom a munkahelymegszűnéssel küszködők kapkodását a lakáshitelek iránt.
  A csődjelenségre nincs tapasztalati tudásunk. Sodródás a körbetartozások tengerén. Miért kellett a Svájci Frank alapú hiteleket kiszorítani?? Miért jobb az ingadozó-bukdácsoló -szegény-Ft, vagy Euro alapú hitel?
  A bankok üzleti hasznai szemérmetlenül magas % - on szalad még most is.A munkahelymegszűnést számláló meg már egy ideje a 14-15.000 nél áll,mert ünnep van.mostanában egy két napig.
  Száz szónak is egy a vége mostanában nem lesz pénztárca barát hitel nem lakásra semmire.Megtanítottak bennünket a hitelek fogyasztására is.mint a csipszet,meg a a tescós szarok a szavidős cuccokig....”
 • 1. Zaraki_Kenpachi 2008. december 29. 19:42
  „Otthon Centrum jobban tenné, ha inkább elül a seggén az összes többi naplopóval és lakásmaffiához hasonló szervezettel egyetemben.

  A lakásoknál nem lenne semmi gond, ha nem kaptak volna vérszemet az ingatlankereskedők és a generálkivitelezők. Mivel egyre jobban az volt a cél, hogy minél jobban megszedjék magukat, nőttek a nagyobb lakások árai, mert ugye a kapzsiság elborította gyér agyukat, és így ők voltak azok, akik leszorították a vevői keresletet. Egyre jobban a 20-30 nm2-es lyuk irányába gyömöszölik a vevőket Isten tudja hova tartó áraikkal, mert anyucinak és a kölyköknek már nem elég a VW Golf, már BMW terepjáró kell, fejenként 3. Ha ezek árait is elkezdik emelni, akkor az emberek költözzenek családostul 10 nm2-es lyukakba?

  Lejebb kéne venni a lakások árait és ugrásszerűen megnövekedne a kereslet, és sok kicsiből több jön össze, mint pár nagyból. A bankok meg jobban tennék, ha lapítanának, mert az egész válságot ők idézték elő. Szándékosan!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sátánisták: elvágták az ukrán fiú torkát és megitták a vérét

Rituális, sátánista szertartás keretében előbb fejbe verték, elvágták a torkát, végül megitták a… Tovább olvasom