Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Mentsük meg a Földet gépi kólával!

Bevallom, egyszer már nagyon égtem a család előtt a moziban. Hosszú idő óta először mentünk volna újra, talán a Jégkorszak 3-ra, persze 3D-ben, de amikor kihangszórózták a pénztárból, hogy adjak 5800 forintot, szégyen, de én bizony megmakacsoltam magam, mint egy öszvér.

Legyek akár a leggonoszabb, legrosszabb apa a világon, de a gépi kólával, popcornnal, gumicukorral, mifenével együtt bizony nem fizetek tízezer forintot egy filmért...

Igaz, azóta már rég megadtam magam, beneveztünk a háromdés dinósra, meg is edződtem, úgyhogy, amikor legutóbb az Avatarra készültünk a két ünnep között, nekem már mondhattak volna bármiféle árat. Egy dologra nem készültem fel, arra, hogy nem mondanak...

Történt ugyanis, hogy azt hittük, a válság és a karácsonyi kiköltekezés miatt úgy mehetünk be a moziba, mint kés a vajba, nem lesz gond, jegyet veszünk, fizetünk, oszt jó napot! De hát hatalmas sor a kassza előtt, és amikor félórás araszolás után a pénztáros felkiált: ˝Ember, hol él maga, jegy mára, az Avatarra?!˝, akár tárcsázhatnánk is a pszichológusunkat, ha lenne. De hát mi dolgunk a világon? Küzdeni! Foglalás a neten, majd az adott napon rohanás vissza a plázába, hogy kezdés előtt legalább egy órával birtokunkban legyen a jegy.

Sikerült!

Időnk volt, mint a tenger, ezért a fiúk alaposan megválogathatták, mennyi gépi kólát, mennyi popcornt, gumicukrot és miegymást kérjenek.
Kértek...

Bent a teremben aztán próbáltuk megpucolni a háromdés szemüvegeket a korábbi használat alatt ráfröccsent gépi kólától, a rátüsszentett H1N1-vírustól, a száradófélben lévő, cukros kólacseppekbe ragadt popcorndarabkáktól, de legalább múltak a percek. És elkezdődött végre.
Ahogy pergett a film, úgy feledkeztünk el mindenről, jegyárakról, válságról, kólafoltos szemüvegről, betöltött mindent James Cameron csodálatos álomvilága.

Az Avatar tényleg a legek mozija. Nagyon-nagyon sok pénzbe, legalább háromszázmillió dollárba került és még annál is többet hozott a konyhára. A jegybevétel alig két héttel a megjelenés után már át is lépte az egymilliárd dolláros határt. Valószínű, hogy egyetlen filmmel sem kerestek eddig ilyen rövid idő alatt, ilyen rengeteg pénzt.


Persze, nemcsak az anyagiak teszik az Avatart szuperfilmmé. Biztosak lehetünk benne, hogy a káprázatos látvány, a technika, a forradalmian új mondanivaló egyaránt vonzza majd a Oscar-szobrocskákat. Ahogy a forgatókönyv is: a mozibeli ember a XXII. század közepére gyakorlatilag már elpusztította a Földet, a világűrben bóklászik, ott is főleg azért, hogy jól profitáló vállalkozásba foghasson. Mint a fantázia szülte, de igencsak valósághű RDA-vállalat, amely éppenséggel a Pandora nevű bolygó ásványkincseinek kizsákmányolásán buzgólkodik. Semmibe véve az ott élő őshonos navikat a mindenen átgázoló zsoldosokkal, a legmodernebb haditechnikával megerősítve.

A rendező, James Cameron azt akarta ábrázolni, ahogy a mohóság és az imperializmus lerombolja a környezetet, ebben az esetben Pandora érintetlen világát. ˝Ez egyfajta visszatekintés magunkra ebből a másik világból, pillantás arra, mit művelünk mi itt˝ – fogalmazott.

Igen, ebben a világban isszuk az aranyáron mért gépi kólát, tömjük a szánkba a popcornt és a filmek sikerét is azon mérjük, hogy egységnyi idő alatt mennyi dollárt hoznak. Ahogy persze az Avatar készítésénél is ez lehetett, és a vele kapcsolatos híradásokban is ez volt a legfontosabb szempont. Talán ezért is van az, hogy még a legzöldebb érzelműnek kikiáltott film üzenete sem érhet célba. Megnézzük, megkönnyezzük, leesik az állunk, azt mondjuk, mennyire igaz. Aztán csinálunk mindent ugyanúgy, mint eddig. Ontjuk tovább a légkörbe az üvegházhatásért felelős szén-dioxidot, pusztítjuk a természetet, politikusként képtelenek vagyunk megállapodni a klímacsúcsokon, környezetvédőként képtelenek vagyunk elérni, hogy a politikusok megállapodjanak.

Az Avatar azt sugallja: ha végképp tönkretettük a Földet, találhatunk majd egy romantikus, érintetlen, gyönyörű helyet a világegyetemben, ahol egy másik, tisztalelkű faj bőrébe bújva szerelmesek lehetünk, új életet kezdhetünk, visszatérhetünk a gyökereinkhez. A gond csak az, hogy előbb válhat élhetetlenné ez a bolygó, mintsem hogy odébbállhatna innen az emberiség.

Sebaj. Addig is itt van nekünk a mozi. A világ legprofibb filmje, az Avatar. A megtermelt egymilliárd dollár, amiből aztán még látványosabb, még élethűbb, még vonzóbb helyekre csábító mozi készíthető. A valaha volt legtökéletesebb, agymosó, boldogságpirulaként bevehető hollywoodi álomvilág.

A teljes élményhez gépi kóla és popcorn fogyasztása feltétlenül ajánlott!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pákó utódja nem mond titkot

A TV2 által felfedezett 23 éves elefántcsontparti rappert nehéz megérteni, de megpróbáljuk. Tovább olvasom